Mainos

Erikoissairaanhoitoa keskitetään valtakunnallisesti

Vaativimmat leikkaukset aiotaan keskittää nykyistä harvempiin sairaaloihin.

Erikoissairaanhoitoa halutaan keskittää entistä harvempiin sairaaloihin.Vaativimmat hoidot, erityisesti vaikeat leikkaukset, keskitetään jatkossa nykyistä harvempiin sairaaloihin. Tällä pyritään parantamaan hoitotuloksia, vähentämään potilasvahinkoja ja lyhentämään leikkausjonoja.

Osa hoidoista keskitetään valtakunnallisesti yhteen paikkaan, esimerkiksi Helsingin yliopistosairaalassa tehdään jo kaikki elinsiirrot. Joitakin hoitoja annetaan vain muutamassa yliopistosairaalassa, esimerkkinä vaikeimpien palovammojen hoito. Lisäksi sairaanhoitopiirien sisällä keskitetään hoitoja nykyistä harvempiin yksiköihin.

Parhaillaan mietitään, mitkä sairaudet pitäisi hoitaa nykyistä suuremmissa yksiköissä.

-Osa syövän hoidosta tulisi keskittää harvempiin yksiköihin, mutta pääsääntöisesti riittää alueellinen keskittäminen, toteaa lääkintöneuvos Martti Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Pienemmät sairaalat joutuvat luopumaan joistakin hoidoista, mutta toisaalta osa niistä voi saada tilalle jonkin uuden vastuualueen. Esimerkiksi Valkeakoskella jouduttiin luopumaan tekonivelleikkauksista, mutta muuta tuli tilalle.

-Vaativaa endoskooppista tähystyskirurgiaa on keskitetty koko sairaanhoitopiirissä meille, kun täällä on osaamista ja taitoa ja resursseja siihen, kertoo johtava lääkäri Seppo Ojanen Valkeakosken aluesairaalasta.

Kaikissa sairaaloissa luopuminen joistakin hoidoista ei ehkä suju yhtä sopuisasti ja edessä onkin tiukka neuvottelukierros. Ensi kesään mennessä sairaanhoitopiirien ja yliopistosairaaloiden on tehtävä ministeriölle esitys vaikeimpien hoitojen järjestämisestä alueellaan.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 30.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.