Epäpuhdas iho on suomalaisten naisten maanvaiva

Kauneusvinkit selvitti, mikä iho-ongelma suomalaisia naisia piinaa. Yli 650 ääntä keränneessä kyselyssä epäpuhdas iho oli suurin vaiva miltei puolella kaikista annetuista äänistä.

Kauneusvinkit kartoitti kyselyllään, millaisen iho-ongelman suomalaiset naiset kokivat kaikista piinaavimmaksi. Yli 650 ääntä keränneessä kyselyssä miltei 50 prosenttia äänistä sai finnien ja mustapäiden kaltaiset epäpuhtaudet. Toiseksi eniten suomalaiset kärsivät aknesta ja rasvoittuvasta ihosta.

TOP 3 suomalaisten iho-ongelmat:

1. Epäpuhtaudet, kuten finnit(noin 48 pronsenttia)

2. Akne(noin 15 prosenttia) tai rasvoittuva iho(noin 15 prosenttia)

3. Jokin muu(noin 13 prosenttia)

Kyselyyn annettiin yhteensä 658 ääntä.

Kun naama kukkii

Kyselyssä noin 48 prosenttia vastaajista kertoi suurimman iho-ongelmansa olevan satunnaiset tai säännölliset epäpuhtaudet, kuten mustapäät ja finnit. Monelle ihon epäpuhtaus oli lapsuudesta asti mukana kannettu taakka, osalla iho pääsi taas kukinnassa pahimmilleen esimerkiksi kuukautisten aikaan.

– Akne on vaivannut oikeastaan lapsuudesta puberteetti-iästä lähtien. Ainoastaan e-pillerit, sinkki ja kaakaon välttäminen auttaa tähän ongelmaan. Yhä edelleenkin päälle kolmikymppisenä aikuisena finnejä tulee. Erittäin piinaava sairaus ottaen huomioon, että toisilla on täydellisen heleä ja sileä iho.

– Finnejä pamahtaa otsa täyteen aina kuukautisten aikaan, mutta häviävät heti, kun hormonimyrsky on ohi. Raskauden aikaan iho oli täydellisessä kunnossa, mutta imetys sai naaman kukkimaan.

– Minä kuulun niihin, joilla harvoin on finnejä, mutta sitten nenä on täynnä mustapäitä ja otsalla on jotain näppylää, joka ei kuitenkaan erotu, jos ei liian läheltä katso. Toisekseen minulla on pintakuiva sekaiho.

– Atooppinen, hilseilevä iho sai murrosiässä seurakseen todella runsaasti mustapäitä ja finnejä. Nyt nelikymppisenä useiden lääkekuurien jälkeen finnit ovat miltei kokonaan poissa, mutta mustapäitä ja hilseilyä on edelleen.

– Iho menee toisinaan todella huonoon kuntoon: varsinkin, jos on syönyt huomattavan hiilihydraattipitoista ruokaa tai jos naama on jäänyt puhdistamatta meikeistä. Onneksi perus puhdistusgeelit ja kuorinta-aineet auttavat, eikä niitä finnejä tule kuin muutaman kerran kuukaudessa pari kerralla.

Atooppinen iho, couperosa, psoriasis...

Kauneuskyselyn vastauksissa myös esimerkiksi atooppinen iho, punakka couperosa-iho, kasvojen alueella kasvavat kiusalliset karvat, pigmenttihäiriöt ja vaikeasti hoidettava sekaiho vaivasivat vastaajia.

– Atooppinen ihoni on ohut, kuiva, herkkä, helposti punoittava, ärtyvä, tulehtuva...

– Minulla on todettu atooppinen iho. Tällä hetkellä se on hyvässä kunnossa, ei ole punaisia läikkiä missään. Saa nähdä sitten, mitä talvi tuo taas tullessaan. Puutereita tai meikkivoiteita en voi käyttää, kun naama kuivuu heti ja tulee ihottumaa. Ehkä olen myös herkkä meikeille?

– Minulla on kuiva ja helposti ärsyyntyvä iho. Lisäksi kärsin atooppisesta ihosta ja varsinkin talvisin ihoni on niin herkkä, etten voi käyttää kuin apteekista ostettuja rasvoja ja kasvovesiä. Ihoni reagoi pieniinkin arjen muutoksiin, kuten stressiin täplittämällä naamani, dekolteeni ja käsivarteni punaisella kutisevalla ihottumalla. Raivostuttavaa!

– Minulla on couperosaa poskilla ja olen alkanut saada kesäisin myös maksaläiskiä lähinnä kasvojen alueelle. En tosin tänä kesänä, koska aurinkoisia päiviä oli todella vähän...

– Couperosa-iho, eikä mikään muu auta kuin paksut meikkivoiteet, ja silloinkin näkyy läpi. En ikinä totu tähän, enkä voisi kuvitellakaan lähteväni meikittä mihinkään.

– Kasvojani ihastellaan, kun olen siloinen ja rypytön 46-vuotias, mutta ihoni on todella vaativa ja käytän peitevoidetta ja värivoidetta aina. Ihoni on kirjava ja punakka. Todella rasittavaa, kun aamulla on ensimmäisenä saatava voiteet naamaan – yökyläilyt ovat vaikeita.

– Psoriasiksesta. Ei meinaa käydä MIKÄÄN meikki tähän naamaan. Ja leukaan tulee paksuja karvoja, jotka kasvaa "näppylästä" ja on kipeitä...

– Karvaa kasvaa naamassa, ja kun niitä nyppii, niin karvan tilalle tulee finni. Pitäisiköhän suosiolla siirtyä joka-aamuiseen partahöyläykseen, tulisihan siinä samalla vaivalla kasvokuorinta.

– Vitiligo (eli valkopälvi, pigmenttihäiriö) on hankala, koska auringossa ei voi oleilla kovin pitkään. Tosin aurinkovoiteet ovat parantuneet viimeisen 25 vuoden aikana. Iho on kuitenkin myös punakka kesällä.

– Sekaihosta! Sille ei tahdo löytyä sopivia ihotuotteita, jotka tasapainottaisivat ihoa.

Lue myös:


Kuvat: Shutterstock

Lähde: Kauneusvinkit-kysely elo–syyskuu 2012

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja