Epäiletkö sairastaneesi oireettoman koronan? Se on mahdollista selvittää myös jälkikäteen

Näin voi selvittää, onko sairastanut koronan oireettomana 1:01
Näin voidaan selvittää, onko henkilöllä ollut tietämättään koronatartunta.

Vasta-ainetestillä voidaan jälkikäteenkin varmistaa, onko henkilö saanut jossain kohtaa tietämättään koronatartunnan.

Suomessa todetaan päivittäin tuhansia koronavirustapauksia. Merkittävä määrä tartunnoista jää kuitenkin todennäköisesti tilastoimatta, sillä omikronin myötä testaus on ruuhkautunut. THL:n uuden ohjeistuksen mukaan lieväoireisena ei yleisesti ottaen tulekaan hakeutua testiin.

THL:n ylilääkäri Otto Helve onkin todennut, etteivät nykyiset koronaluvut ole vertailukelpoisia aiempiin nähden.

Vaikka virallinen koronatesti ei koskaan positiivista näyttäisikään, on tartunnan silti voinut saada. Korona kun voi olla myös oireeton, jolloin esimerkiksi kotitestin tekeminen ei käy edes mielessä.

Jälkikäteenkin on kuitenkin mahdollista selvittää, onko käynyt läpi koronavirustartunnan, kertoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

– Meillä on vasta-ainetestejä eli verestä tutkitaan elimistön muodostamia vasta-aineita koronavirusta kohtaan. Ainakin isommat laboratoriot pystyvät erottamaan rokotteen aiheuttaman vasta-ainevasteen taudin sairastamisesta, Järvinen toteaa.

Kovin vanhaa koronaepäilyä vasta-ainetesteillä ei voida kuitenkaan todentaa.

– Tiedetään, että vasta-aineet hiipuvat ja laskevat. Kun on mennyt aikaa yli kuusi kuukautta, niin voi olla, että vasta-ainetesti jää negatiiviseksi, vaikka olisi taudin sairastanut, Järvinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat