THL julkaisi uudet koronaohjeet kansalaisille

Tässä ovat THL:n uudet ohjeet koronatestaukseen ja karanteeneihin 1,5 minuutissa 1:39
Katso videolta THL:n uudet ohjeet koronatestaukseen ja karanteeneihin 1,5 minuutissa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) julkaisi uudet ohjeet kansalaisille liittyen koronatesteihin ja karanteeneihin.

Lievien koronaoireiden vuoksi ei yleensä tarvitse käydä enää testissä. Viiden päivän ajan tulee kuitenkin välttää kontakteja.

Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt Suomessa omikronmuunnoksen vuoksi. Tästä syystä tartunnanjäljitys on ruuhkautunut useissa kunnissa, eikä altistuneita ehditä enää tavoittaa ajoissa.

–  Jäljityksestä ei ole apua tartuntojen torjunnassa, tiedotteessa kirjoitetaan.

THL:n ohjeen mukaan karanteenin kesto on jatkossa 5–10 päivää.

Karanteenin keston ratkaisee tartuntatautilääkäri, joka tekee arvion tilannekohtaisesti.

Milloin terveydenhuollon testiin?

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

THL kehottaa oireisia välttämään kontakteja ainakin viiden päivän ajan, vaikka kotikoronatesti olisi negatiivinen. Jos oireet kestävät pidempään, kontakteja suositellaan vältettäväksi kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi päivää.

Jos kotitesti on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Terveydenhuollon testiin on edelleen syytä hakeutua, jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä, työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä, työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa, kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai olet raskaana. 

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Video: Epidemia-aallon huippua ei ole vielä saavutettu: "Tiedetään, että tapausmäärät ovat valtavia"

Epidemia-aallon huippua ei ole vielä saavutettu:"Tiedetään, että tapausmäärät ovat valtavia" 3:20

Lisäksi ohjeessa sanotaan, että "jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta".

THL tarkensi myös ohjetta, miten toimia tilanteessa jos asut positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa. Tällöin tulee välttää mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Lisäksi suositellaan kasvomaskin käyttöä kodin ulkopuolella sekä mahdollisuuksien mukaan siirtymistä etätöihin. Oireeton lapsi voi puolestaan mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Aiemmin useat Uudenmaan kunnat kertoivat luopuvansa laajamittaisesta tartuntojen jäljityksestä ja karanteeniin asettamisesta. Torstaina saman ratkaisun teki Turku.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja