Ukrainan sodan tapahtumat 25. kesäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 25. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Severodonetsk on venäläisten hallussa
  • Ajatushautomo: Severodonetsk on Kremlille "ideologinen pakkomielle"
  • MPKK:n Pihlajamaa: "Sota Ukrainassa voi jatkua vuosia" 
  • Scholz: Rauhanneuvottelut vielä kaukana
  • Suomi tukee Ukrainan pääsyä EU:n hakijamaaksi
  • Venäjä vanginnut ukrainalaisia siviilejä "sotavankeina"
  • Ukrainan ja Puolan välisellä raja-asemalla kasvatettu reilusti kapasiteettia
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

22.58: Zelenskyin mukaan Venäjä on ampunut Ukrainaan 45 ohjusta vuorokauden aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan maaperään on osunut 45 ohjusta vuorokauden aikana. Zelenskyi vannoi videotervehdyksessään, että Ukraina valloittaa Venäjälle menetetyt kaupungit takaisin. Hän mainitsi Sjeverodonetskin, Donetskin ja Luhanskin.

18.53: Severodonetsk on venäläisten hallussa

Itä-Ukrainassa Severodonetskin kaupunki on täysin venäläisjoukkojen valtaama, kertoo kaupungin pormestari Oleksandr Stryuk. Ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Ukrainan armeija sanoi vetävänsä joukkonsa Severodonetskista puolustaakseen paremmin sen kaksoiskaupunkia Lysitšanskia.

16.11: Miltei kaikki Ukrainan joukot ovat lähteneet Severodonetskista

Guardian kertoo miltei kaikkien Ukrainan joukkojen vetäytyneen Severodonetskista. Kaupungin pormestari Oleksandr Stryuk ei ole vahvistanut, ovatko kaikki joukot vielä lähteneet.

Severodonetskissa on käyty kiivaita taisteluita viikkojen ajan.

14.20: Venäjä aloittanut laajat pommitukset ja ilmaiskut Severodonetskissa ja Lysitšanskissa

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä on pommittanut ja tehnyt ilmaiskuja Severodonetskissa ja Lysitšanskissa, iskien kemiantehtaaseen, jossa on satoja siviilejä suojassa. Asiasta kertoo Guardian.

11.54: Ukrainan armeija: Valko-Venäjältä on aamulla ammuttu kaksikymmentä ohjusta

Ukrainan armeijan mukaan Valko-Venäjältä on aamulla ammuttu kaksikymmentä ohjusta kohti Pohjois-Ukrainan Tsernihivin alueella sijaitsevaa Desnan kylää.

10.27: Ukrainan tiedustelu varoittaa: Venäläiset sabotoijat aikovat räjäyttää rakennuksia Valko-Venäjällä – tarkoituksena houkutella maa mukaan sotaan

Ukrainan tiedustelupalvelu GUR:in mukaan venäläisiä sabotoijia ja palkkasotilaita on saapunut Valko-Venäjälle tarkoituksenaan räjäyttää asuinrakennuksia ja muita siviilikohteita. Tiedustelupalvelu kertoo asiasta Telegramissa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan spekuloitiin laajasti, liittyykö myös Valko-Venäjä sotaan. 

Valko-Venäjän sotilaat eivät tiettävästi ole osallistuneet taisteluihin, mutta Aljaksandr Lukašenkan johtama maa on antanut maaperänsä venäläisjoukkojen käyttöön. Esimerkiksi Kiovaan suuntautunut hyökkäys alkoi ainakin osin Valko-Venäjältä.

Ukrainan tiedustelun mukaan Mazyrin kaupunkiin saapuneet venäläiset sabotoijat ja palkkasotilaat aikovat räjäyttää asuinrakennuksia ja muita siviilikohteita.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.00: Ensimmäinen video: Tältä USA:n antamien HIMARS-raketinheittimien tulitus näyttää Ukrainassa

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoi torstaina Yhdysvaltain lähettämien HIMARS-raketinheittimet saapuneen Ukrainaan. Reznikov kirjoitti asiasta Twitterissä.

Reutersin julkaisemalla videolla kerrotaan näkyvän, miten ukrainalaisjoukot ampuvat HIMARS-raketinheittimillä. Videon kuvauspaikkaa ei kerrottu.

Videon kuvanneen Pavlo Narozhnyyn mukaan kyse on taisteluammunnasta. Tietoa ei ole vahvistettu.

Video on kuvattu yöllä. Rakettien ampuminen valaisee ympäristön niin voimakkaasti, että aukealla on nähtävissä todennäköisesti juuri HIMARS-raketinheittimiä. Videolla näkyy ja kuuluu sekä rakettien ampuminen että niiden alkulento.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.02: Kehokameralla kuvatussa kaupunkisotavideossa luodit pöllähtelevät sotilaan viereen ja sarjatuli raikaa – taistelija huutaa terveiset venäläisille: "Haistakaa …!"

Videon kuvamateriaali on Eyepressin julkaisemaa ja heidän mukaansa peräisin Severodonetskissa Ukrainan puolella taistelleilta ulkomaalaisilta. Ukraina ilmoitti eilen vetäytyvänsä Severodonetskista. Asiasta kertoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Eyepress kertoo videon kuvamateriaalin olevan maanantailta. Yllä olevalla videolla näkyy esimerkiksi se, miten sotilaita ammutaan todennäköisesti sarjatuliaseilla, kun he ohittavat seinässä olevan aukon.

– Se oli lähellä, toteaa yksi sotilaista luotien aiheuttaessa pöllähdyksiä sotilaan takana.

Yksi melkein osuman saaneista sotilaista ei muotoile tuntojaan yhtä diplomaattisesti, vaan osoittaa keskisormea venäläisjoukoille ja haistattelee perään englanniksi.

5.47: Entinen pormestari: Mariupolissa tuhansia tonneja roskia lojuu mätänemässä kaduilla

Venäjän miehittämän Mariupolin entisen ukrainalaispormestarin Vadym Boichenkon mukaan kaupungin tilanne on lähellä kriittistä.

– Roskia ei ole siivottu sitten helmikuun. Tuhansia tonneja roskia lojuu kaduilla mätänemässä. Viemärit eivät toimi, eikä vettä ole, hän sanoo.

Kaupungissa on yhä 120 000 asukasta, sanoo Boichenko. Entinen pormestari ei ole enää Mariupolissa.

5.10: Ajatushautomo: Severodonetsk on Kremlille "ideologinen pakkomielle – valloitus ei ole ratkaiseva voitto"

Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) arvion mukaan venäläisjoukot ovat muutaman viime päivän aikana onnistuneet etenemään huomattavasti Severodonetskin ja sen lähellä sijaitsevan Lysytshanskin kaupungin ympäristössä.

ISW kuvailee Ukrainan näillä alueilla kärsimiä tappioita korkeiksi. Siitä huolimatta puolustajat ovat saavuttaneet päätavoitteensa, ISW katsoo.

– He ovat hidastaneet ja heikentäneet venäläisjoukkoja, ISW kirjoittaa.

– Severodonetskin ja (yhä Ukrainan hallussa olevan) Lysytshanskin menettäminen ei tule olemaan sodan keskeinen käännepiste, ISW jatkaa.

ISW kuvailee Venäjän keskittymistä Severodonetskiin "ideologiseksi pakkomielteeksi". On arvioitu, että Venäjälle sodan minimitavoite on Donbassin alueen valloitus.

– Severodonetskin menetys on Ukrainalle tappio samalla tavalla kuin minkä tahansa maa-alueen menettäminen on tappio. Mutta Severodonetskin taistelu ei ole Venäjälle ratkaiseva voitto, ISW arvioi.

16.53 G7-maat syyttävät Venäjää ruokakriisistä

G7-maiden ministerit sanovat Venäjän pahentavan ruokakriisiä saartaessaan Ukrainan satamia ja pommittaessaan keskeisiä kohteita Ukrainassa.

14.58: Zelenskyi puhui perjantaina Glastonburyn festivaalikansalle

Glastonburyn festivaalikansalle esitettiin video, jolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui. Zelenskyi pyysi ihmisiä levittämään totuutta Venäjän sodasta ja todistamaan, että vapaus voittaa aina. 

13.37: Venäjän nimittämä virkahenkilö kuoli Hersonissa autopommi-iskussa 

Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa on tapahtunut autopommi-isku, jossa kuoli Venäjän hallinnon nimittämä ukrainalainen virkahenkilö. Guardianin mukaan iskussa kuollut Dmitry Savluchenko oli perhe-, nuoriso- ja urheiluosaston johtaja. 

Autopommi-iskua epäillään salamurhana. Venäjän uutistoimisto RIA Novostin mukaan auto räjähti, kun Savluchenko istui autoon.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov on sanonut tekoa terrorismiksi.

Voit lukea lisää perjantain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat