Ensimmäinen video: Tältä USA:n antamien HIMARS-raketinheittimien tulitus näyttää Ukrainassa

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoi torstaina Yhdysvaltain lähettämien HIMARS-raketinheittimet saapuneen Ukrainaan. Reznikov kirjoitti asiasta Twitterissä.

Reutersin julkaisemalla videolla kerrotaan näkyvän, miten ukrainalaisjoukot ampuvat HIMARS-raketinheittimillä. Videon kuvauspaikkaa ei kerrottu.

Videon kuvanneen Pavlo Narozhnyyn mukaan kyse on taisteluammunnasta. Tietoa ei ole vahvistettu.

Video on kuvattu yöllä. Rakettien ampuminen valaisee ympäristön niin voimakkaasti, että aukealla on nähtävissä todennäköisesti juuri HIMARS-raketinheittimiä. Videolla näkyy ja kuuluu sekä rakettien ampuminen että niiden alkulento.

Vaikka Ukrainan puolustusministeri Reznikov ilmoitti Yhdysvaltain toimittamien raketinheittimien saapumisesta torstaina, niin tiedossa ei ole, milloin HIMARSit ovat Ukrainaan todella saapuneet. Niiden käytöstä Ukrainassa ei ole aiemmin nähty kuvaa tai videota.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, joilla saavutetaan jopa 300 kilometrin tehokas maksimikantama.

Ukrainalle toimitettujen ohjusten pisin mahdollinen kantama on noin 50 kilometriä, kertoo Reuters.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Raketinheittimien lähettämistä emmittiin länsimaissa varsin pitkään. Nyt kuitenkin ainakin Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat kertoneet toimittavansa näitä aseita. Ehtona tosin on, ettei Ukraina hyökkää raketinheittimillä Venäjän puolelle.

– Kiitos kollegalleni, puolustusministeri Lloyd J. Austin III:lle näistä voimakkaista työkaluista!, Reznikov kirjoittaa Twitterissä.

– Kesästä tulee venäläisille miehittäjille kuuma. Ja joillekin heistä myös viimeinen, Reznikov jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yhdysvallat on sanonut, että ensimmäisessä erässä Ukraina saa neljä HIMARS-raketinheitintä. Lupaus lisäraketinheittimistä toteutui tällä viikolla, kun Yhdysvallat hyväksyi uuden asepaketin Ukrainalle, jossa mukana on jälleen neljä HIMARSia.

Kaikkien Yhdysvaltain lupaamien HIMARSien on määrä saapua Ukrainaan viimeistään heinäkuun puolivälissä, kertoo CNN.

Foreign Policy -lehden toimittajan Jack Detschin saamien tietojen mukaan Yhdysvallat antoi aluksi vain pienen erän HIMARSeja nähdäkseen, miten ukrainalaiset käyttävät niitä taisteluissa.

– Kyse ei ole määrästä, vaan tarkkuudesta, sanoi puolustusviranomainen Detschin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat