Ukrainan sodan tapahtumat 24. kesäkuuta

Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – tässä tuoreimmat tiedot sodasta 6:51
Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa arvioi sodan tilannetta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan joukot ovat saaneet käskyn vetäytyä Severodonetskista
  • MPKK:n Pihlajamaa: "Sota Ukrainassa voi jatkua vuosia" 
  • Scholz: Rauhanneuvottelut vielä kaukana
  • Suomi tukee Ukrainan pääsyä EU:n hakijamaaksi
  • Kuvernööri: Venäjän drone-isku mahdollisesti öljynjalostamopalon taustalla 
  • Venäjä vanginnut ukrainalaisia siviilejä "sotavankeina"
  • Ukrainan ja Puolan välisellä raja-asemalla kasvatettu reilusti kapasiteettia
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lauantain 25. kesäkuuta seuranta löytyy täältä.

16.53 G7-maat syyttävät Venäjää ruokakriisistä

G7-maiden ministerit sanovat Venäjän pahentavan ruokakriisiä saartaessaan Ukrainan satamia ja pommittaessaan keskeisiä kohteita Ukrainassa.

14.58: Zelenskyi puhui perjantaina Glastonburyn festivaalikansalle

Glastonburyn festivaalikansalle esitettiin video, jolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui. Zelenskyi pyysi ihmisiä levittämään totuutta Venäjän sodasta ja todistamaan, että vapaus voittaa aina. 

13.37: Venäjän nimittämä virkahenkilö kuoli Hersonissa autopommi-iskussa 

Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa on tapahtunut autopommi-isku, jossa kuoli Venäjän hallinnon nimittämä ukrainalainen virkahenkilö. Guardianin mukaan iskussa kuollut Dmitry Savluchenko oli perhe-, nuoriso- ja urheiluosaston johtaja. 

Autopommi-iskua epäillään salamurhana. Venäjän uutistoimisto RIA Novostin mukaan auto räjähti, kun Savluchenko istui autoon.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov on sanonut tekoa terrorismiksi.

13.15: Belgian pääministeri: EU:n täytyy ostaa energiaa yhdessä välttääkseen kriisin talvella

CNN:n mukaan Belgian pääministeri Alexander De Croo sanoi perjantaina, että Euroopan Unionin jäsenmaiden tulee ostaa yhdessä energiaa ja asettaa hintakatto öljylle välttääkseen hankalan kriisin talvella.

– Meidän täytyy muodostaa energiablokki, meidän täytyy ostaa energiaa kollektiivisesti, meidän on hyödynnettävä hintakattoja ja meidän on koordinoitava toimintaamme paremmin keskenämme, De Croo sanoo.

De Croo puhui ennen Eurooppa-neuvoston kokousta Brysselissä.

8.26: Kuvernööri: Ukrainan joukkojen tulee vetäytyä Severodonetskista

Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Haidai sanoi perjantaina, että Ukrainan joukkojen tulee vetäytyä suurimmaksi osaksi Venäjän miehittämästä Severodonetskista.

Haidai sanoi, että Severodonetskia on murskattu kuukausien ajan eikä sinne jääminen ole järkevää vain jäämisen takia.

8.10: Ukrainan joukot ovat torjuneet Venäjän hyökkäyksen Lysytšanskissa

Ukrainan joukot torjuivat Venäjän hyökkäys eteläisillä laitamilla Lysytšanskissa, joka on viimeinen täysin ukrainalaisessa hallinnassa oleva kaupunki Luhanskin alueella. Asiasta kertoi alueen kuvernööri Serhiy Haidai perjantaina.

Haidai kertoi Telegramissa, että Venäjä oli saanut haltuunsa Mykolajivkan kylän, joka sijaitsee lähellä keskeistä valtatietä Lysytšanskiin.

5.35: Kuvernööri: Tärkeää, estää venäläisjoukkojen eteneminen

Itäisessä Ukrainassa mikään Donetskin alueen paikkakunta ei ole asukkaille turvallinen, sanoo alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto AFP:lle. Hän kertoo, että alue on erittäin vaarallinen asukkaille.

Kyrylenko sanoo, että prioriteettina on, että venäläisjoukot eivät etenisi noin 80 kilometriä lännemmäksi kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja. Kyrylenkon mukaan Kramatorskissa on yhä noin 45  000 ihmistä, mikä on noin kolmannes kaupungin sotaa edeltäneestä väestömäärästä.

Kuvernöörin mukaan Donetskin alueelta evakuoitiin keskiviikkona noin 250 ihmistä. Lisäksi alueelle on toimitettu ruokaa. Seudulla kärsitään sähkökatkoista sekä ajoittaisista ongelmista veden ja kaasun saannissa.

Taistelut ovat viime aikoina olleet kiivaita Itä-Ukrainan Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin alueilla.

5.12: Yhdysvallat lähettää Ukrainaan lisää Himars-raketinheittimiä

Yhdysvallat lähettää uuden aseaputoimituksen Ukrainaan, Valkoisesta talosta kerrottiin torstaina. 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisessa toimituksessa on mukana neljä pitkälle kehitettyä raketinheitinjärjestelmää, joita voidaan käyttää venäläisjoukkoja vastaan.

Himars-raketinheitinjärjestelmien lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa aseita ja tarvikkeita, sanoo Valkoisen talon edustaja John Kirby. Kirbyn mukaan Yhdysvaltain panostus Ukrainan asevoimille on ollut yhteensä 6,1 miljardia dollaria Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa.

23.34: Pääministeri Sanna Marin puhui puhelimessa Zelenskyin kanssa

Valtioneuvoston kanslia kertoo Twitterissä, että pääministeri Sanna Marin keskusteli puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Marin kutsui omassa Twitter-päivityksessään Ukrainan ja Moldovan jäsenehdokkuutta historialliseksi.

22.37: Zelenskyi kiittää EU:n päätöstä hakijamaan asemasta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää EU-maiden johtajia heidän päätöksestään myöntää Ukrainalle hakijamaan asema. Presidentti kirjoittaa Twitterissä, että päätös on uniikki ja historiallinen hetki Ukrainan ja EU:n välillä.

Zelenskyi kiittelee myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelia ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyeniä sekä muita EU:n johtajia heidän tuestaan.

EU-maiden johtajat kertoivat tänään alkaneessa huippukokouksessa tekemästään päätöksestä myöntää Ukrainalle ja Moldovalle EU:n hakijamaan asemat.

21.45: Ukrainalle ja Moldovalle myönnettiin EU:n hakijamaiden statukset

EU-maiden johtajat ovat päättäneet myöntää Ukrainalle ja Moldovalle EU:n hakijamaan statuksen tänään alkaneessa huippukokouksessa Brysselissä.

Voit lukea lisää torstain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat