Ukrainan tiedustelu varoittaa: Venäläiset sabotoijat aikovat räjäyttää rakennuksia Valko-Venäjällä – tarkoituksena houkutella maa mukaan sotaan

Ukrainan tiedustelupalvelu GUR:in mukaan venäläisiä sabotoijia ja palkkasotilaita on saapunut Valko-Venäjälle tarkoituksenaan räjäyttää asuinrakennuksia ja muita siviilikohteita. Tiedustelupalvelu kertoo asiasta Telegramissa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan spekuloitiin laajasti, liittyykö myös Valko-Venäjä sotaan. 

Valko-Venäjän sotilaat eivät tiettävästi ole osallistuneet taisteluihin, mutta Aljaksandr Lukašenkan johtama maa on antanut maaperänsä venäläisjoukkojen käyttöön. Esimerkiksi Kiovaan suuntautunut hyökkäys alkoi ainakin osin Valko-Venäjältä.

Ukrainan tiedustelun mukaan Mazyrin kaupunkiin saapuneet venäläiset sabotoijat ja palkkasotilaat aikovat räjäyttää asuinrakennuksia ja muita siviilikohteita.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Valko-Venäjän sotilaiden perheitä on jo alettu evakuoida Mazyrista, väittää Ukraina.

Tiedustelupalvelu vertasi toimintaa vuosituhannen vaihteen tapahtumasarjaan. Syyskuussa 1999 Venäjällä räjähti useissa asuinrakennuksissa ja yli 300 siviiliä sai surmansa. Venäjä syytti tapahtuneesta tšetšeenejä ja käytti räjähdyksiä perusteluna hyökkäyssodalleen. Venäjän hallinnon on epäilty järjestäneen iskut itse.

Tulevien mahdollisten hyökkäysten tarkoituksena olisi Ukrainan tiedustelun mukaan tarjota Valko-Venäjälle uskottava syy liittyä sotaan. 

Ukrainalaisviranomaiset ovat varoitelleet samantyyppisten hyökkäysten mahdollisuudesta myös aiemmin neljä kuukautta kestäneen sodan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat