Ukrainan sodan tapahtumat 16. heinäkuuta

2:41
Ukrainalaiset kertovat asuintaloon osuneen Venäjän iskun seurauksista: ”En löytänyt kissanpentujani kivimurskan alta”

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 16. heinäkuuta.

 • Ukraina: Venäjä käyttää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa tykistötukikohtana
 • Kolme kuollut ohjusiskussa Dniprossa
 • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
 • Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 
 • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
 • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

23.54: G20-maiden valtiovarainministerit eivät pääseet yhteisymmärrykseen ruoka-ja energiakriisistä

G20-maiden valtiovarainministerit kokoontuivat lauantaina Balin saarella Indonesiassa. He eivät saavuttaneet yhteistä näkemystä siitä, miten Venäjän aloittaman sodan aiheuttamiin ruoka- ja energiakriiseihin tulisi vastata.

Venäläisten on sanottu syyttävän inflaatiosta ja ruokakriisistä lännen asettamia pakotteita.

Kanadan valtiovarainministeri Chrystia Freelandin mielestä Venäjän osallistuminen tapaamiseen on absurdia, kertoo AP

Freeland sanoi Venäjän osallistumisen olevan sama asia, kun kutsuisi tuhopolttajan palomiesten tapaamiseen.

23.02: Venäjän uskotaan valmistautuvan uuteen hyökkäykseen

Venäjän joukot valmistautuvat uuteen hyökkäykseen, kertoo Guardian.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Vadym Skibitsky sanoo Venäjän toiminnan kertovan, että valmistelut seuraavaan hyökkäykseen ovat käynnissä.

Hän lisäsi myös, että Valko-Venäjän hyökkäyksen uhka ei ole enää niin suuri, kuin ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista.

20.55: Ainakin 16 siviiliä kuollut tänään Venäjän iskuissa

Uutistoimisto AP kertoo, että Venäjän tekemissä iskuissa on kuollut tänään ainakin 16 siviiliä eri puolilla maata.

Harkova on ollut pommitusten kohteena viime päivinä. Iskuja on tapahtunut ympäri Ukrainaa.

17.54: Venäjä tehostaa sotatoimiaan – syynä Ukrainan raketti-iskut

Venäjä on määrännyt joukkonsa tehostamaan toimintaansa Ukrainassa, kertoo Reuters.

Venäjän puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan, että puolustusministeri Sergei Shoigu on määrännyt sotilasyksiköitä tehostamaan toimintaansa torjuakseen itään kohdistuvia iskuja.

Lausunnon mukaan Shoigu antoi tarvittavat ohjeet joukkojen toiminnan lisäämiseksi kaikilla operaatioalueilla ja estämään Kiovan hallintoa toteuttamasta laajoja ohjus- ja tykistöiskuja, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin ja Donbasin sekä muiden alueiden asukkaisiin.

Ukraina sanoo tuhonneensa yli 30 Venäjän sotalogistiikkakeskusta viime viikkoina ja näin vähentäneensä merkittävästi Venäjän hyökkäyspotentiaalia.

Ministeriön mukaan Shoigu antoi määräyksensä tavattuaan Ukrainassa toimivien joukkojen komentajia.

Lausunnosta ei käynyt selväksi, milloin kokous pidettiin tai olivatko Shoigu ja komentajat tällöin Ukrainassa.

15.22: Brittitiedustelu: Venäjä julistanut Ukrainassa sotavoittoja ennenaikaisesti ja virheellisesti

Britannian tiedustelupalvelun raportin mukaan Venäjä on julistanut Ukrainassa sotavoittoja ennenaikaisesti ja virheellisesti.

Tarkoituksena on ollut vaikuttaa mielipiteeseen kotimaassa sekä kohottaa omien joukkojen taistelutahtoa, tuoreessa raportissa sanotaan.

Raportin mukaan Venäjän hyökkäysoperaatiot ovat kutistuneet. Parhaillaan sen joukot keskittyvät valtaamaan Siverskin ja Bahmutin alueita, vaikka Venäjä on aiemmin sanonut jo tunkeutuneensa Siverskiin.

13.51: Venäjä väittää tuhonneensa ohjuksen osia valmistavan tehtaan Dniprossa 

Venäjän puolustusministeriö väittää, että Venäjä on tuhonnut Dniprossa ukrainalaisen OTR-21 Totshka -ohjusten osia valmistavan tehtaan, kertoo Reuters.

Puolustusministeriö kertoi lisäksi, että se olisi ampunut alas myös kolme ukrainalaista hävittäjää ja kaksi helikopteria.

Ukraina ei ole vahvistanut väitteitä.

12.48: Ajatushautomo: Ukrainan raketinheitiniskuissa kuollut kolme venäläistä varakomentajaa

Kolme venäläisen laskuvarjodivisioonan varakomentajaa on todennäköisesti kuollut tai haavoittunut Ukrainan tekemissä raketinheitiniskuissa, kertoo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläislehdet kertovat everstien Sergei Kuzminov, Andrei Valisiev ja Maxim Kudrin kuolleen. He olivat Venäjän 106. laskuvarjodivisioonan varakomentajia.

Ukraina väitti jo heinäkuun 9. päivä tehneensä iskun, jossa sen mukaan menehtyi tai haavoittui merkittävä osa 106. laskuvarjodivisioonan johtoportaasta.

Ukrainan mukaan yksi divisioonan varakomentajista on kriittisessä tilassa.

Iskut tehtiin Yhdysvaltain antamilla pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimillä, Ukraina sanoo.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.43: Ukraina julkaisi tuoreimmat luvut Venäjän kärsimistä tappioista

Ukrainalainen uutissivusto The Kyiv Independent julkisti Twitterissä raportin Venäjän kärsimistä tappioista. Kyiv Independentin tappioista kertova raportti ilmestyy päivittäin, ja uutissivusto pohjaa luvut maan armeijan kertomiin lukuihin.

Lukuja ei ole varmennettu, ja sodassa muutoinkin on yleistä, että vihollisen tappioita liioitellaan ja omia vähätellään.

Lukujen valossa eilinen päivä rintamilla näyttäisi kuitenkin olleen rauhallinen ja painottuen tappioihin jalkaväkijoukoissa. Venäjä käy näännyttävää kulutussotaa rintamilla itäisissä osissa Ukrainaa. 

7.57: Ukraina: Venäjän hyökkäyksistä 70 prosenttia kohdistuu ei-sotilaallisiin kohteisiin

Ukrainan puolustusministeriön tiedottajan Oleksandr Motuzyanykin arvion mukaan 70 prosenttia Venäjän tekemistä hyökkäyksistä, erityisesti ohjuksilla tehdyistä, kohdistuu ei-sotilaallisiin eli rauhanomaisiin siviilikohteisiin ja kaupunkeihin.

Asiasta uutisoi CNN.

Motuzyanykin mukaan vain siis 30 prosenttia iskuista on kohdistettu sotilaallisiin kohteisiin.  

Motuzyanykin mukaan ainoa tapa estää Venäjän tekemät ohjushyökkäykset, on tuhota sen käyttämät ohjukset. Tiedottaja käyttää esimerkkinä Vinnytsiaan tehtyä ohjusiskua.

– Ohjuksista kaksi viidestä onnistuttiin ampumaan alas. Jos meillä olisi tehokkaampia nykyaikaisia ilmatorjunta-aseita, voisimme tuhota enemmän venäläisten ohjuksia.

6.46: Ukraina: Venäjä käyttää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa asevarastona ja tykistötukikohtana

Venäjä käyttää Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Zaporizhzhjan ydinvoimalaa asevarastona ja tykistötukikohtana, sanoo Ukrainan ydinvoimayhtiö Enerhoatomin johtaja Petro Kotin.

Kotinin perjantaina antamassa televisiohaastattelussa hän sanoi, että Venäjä on tuonut voimalalle ohjusjärjestelmiä, joilla he tulittavat Dneprjoen toiselle puolelle Nikopolin kaupungin alueelle.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjän valtasi ydinvoimalan maaliskuussa. Voimalan toiminnasta vastaavat edelleen ukrainalaiset työntekijät.

5.50: Kolme kuollut ohjusiskussa Dniprossa

Ainakin kolme on kuollut ja 15 haavoittunut Venäjän tekemässä ohjusiskussa Dnipron kaupunkiin, sanoo paikallinen kuvernööri Valentyn Reznichenko.

Dnipro on Ukrainan neljänneksi suurin kaupunki ja sijaitsee Itä-Ukrainan eturintamasta noin 220 kilometriä länteen.

5.29: Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa

Ukrainan tappiot olivat korkeimmillaan toukokuun aikana, väittää Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov BBC:n haastattelussa.

Ukraina menetti tuolloin Reznikovin mukaan jopa 100 sotilasta päivässä. Touko-kesäkuun vaihteessa maan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maan menettävän päivittäin 60–100 sotilasta ja jopa 500 haavoittuneina.

23.27: Venäjän puolustusministeriö: Sopu Ukrainan viljan viennin vapauttamiseksi jo lähellä

Ukraina ja Venäjä ovat neuvotelleet tällä viikolla Istanbulissa Turkissa Ukrainan viljan viennin vapauttamisesta. Nämä olivat ensimmäiset suorat neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä sitten maaliskuun.

Venäjän mukaan niistä ei pidä kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä siitä, että neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä jatkuisivat laajemminkin.

Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat keskustelivat Turkissa toissa päivänä jumiutuneiden viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin mukaan maat edistyivät neuvotteluissa pitkälle ja tapaavat Turkissa ensi viikollakin. Maat saattavat silloin ilmoittaa päässeensä sopuun viljasaarron purkamisesta.

Akarin mukaan maat sopivat yhteisistä turvatarkastuksista satamissa sekä kulkuväylien turvaamisesta Mustallamerellä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan sopu Ukrainan viljan viennin vapauttamiseksi on jo lähellä. 

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset. Elintarvikkeiden hinnat ympäri maailmaa ovatkin nousseet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

19.25: Ukraina on saanut ensimmäisen M270-raketinheittimen

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoo Twitterissä Ukrainan saaneen ensimmäisen M270-raketinheittimen. Reznikovin mukaan M270 on hyvä lisäys taistelukentille HIMARS-raketinheittimien kanssa. 

18.41: BBC: Separatistien vangiksi jäänyt avustustyöntekijä on kuollut Donetskissa

Venäjän joukkojen vangiksi jäänyt Britannian kansalainen Paul Urey on kuollut separatistien hallitsemassa "Donetskin kansantasavallassa" Itä-Ukrainassa. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

45-vuotias mies oli BBC:n mukaan alueella avustustöissä. 

Donetskin viranomaisten mukaan hän kuoli viime sunnuntaina "sairauksiin ja stressiin". 

Ureyn äiti oli kertonut aiemmin olleensa erittäin huolissaan poikansa hyvinvoinnista, koska hänellä oli tyypin 1 diabetes ja hän tarvitsi insuliinia.

Britannia ilmoittaa pyytävänsä Ukrainalta ja Venäjän hallitukselta kiireellisen selvityksen miehen kuolemasta. Ulkoministeri Liz Truss sanoi lausunnossaan olevansa järkyttynyt tapahtuneesta. Hänen mukaansa Venäjän on kannettava asiassa täysi vastuu.

Urey pidätettiin huhtikuussa tarkastuspisteessä lähellä Zaporižžjan kaupunkia. Häntä syytettiin toimimisesta palkkasoturina.

Miestä pidettiin vankina yhdessä toisen Dylan Healy -nimisen miehen kanssa. Heidän on kerrottu yrittäneen pelastaa taisteluissa loukkuun jäänyttä naista ja hänen perhettään.

Perjantain seurantaan pääset tästä

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja