MTV seurasi sotaa 26. kesäkuuta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 26.6. Tuoreimman seurannan löydät täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Kiovassa räjähdyksiä sunnuntaiaamuna
  • Zelenskyi: Ukraina valtaa takaisin kaikki tilapäisesti vallatut kaupungit
  • Severodonetsk on venäläisten hallussa
  • Ajatushautomo: Severodonetsk on Kremlille "ideologinen pakkomielle"
  • MPKK:n Pihlajamaa: "Sota Ukrainassa voi jatkua vuosia" 
  • Scholz: Rauhanneuvottelut vielä kaukana
  • Suomi tukee Ukrainan pääsyä EU:n hakijamaaksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

16.51: Yksi kuoli Venäjän ohjusiskussa Tšerkasissa

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan venäläiset ovat ampuneet ohjuksella Keski-Ukrainassa sijaitsevaan Tšerkasin kaupunkiin. Iskussa kuoli yksi ihminen ja tuhoutui silta, joka yhdistää läntisiä ja itäisiä taistelualueita.

Tšerkasin kaupunki on tähän mennessä säästynyt pommituksilta, mutta Venäjä on kuluneen viikonlopun tehnyt ohjusiskuja ympäri Ukrainaa.

16.40: Putin tekee ensimmäisen ulkomaanvierailun sodan syttymisen jälkeen

Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa Tadžikistaniin ja Turkmenistaniin ensi viikolla. Putin ei ole tehnyt ulkomaanvierailuja sodan syttymisen jälkeen. Tadžikistan ja Turkmenistan ovat entisiä neuvostotasavaltoja.

Edellisen kerran Putin vieraili Kiinassa helmikuun alussa.

12.50: Zelenskyi: "Sota on henkisesti vaikeaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä julkaistussa puheessaan, että sota Venäjää vastaan on henkisesti haastava kestää. 

Zelenskyin mukaan Ukraina aikoo saada takaisin kaikki Venäjän miehittämät kaupungit, mutta sodan taakka on raskasta kantaa.

– Tiedämme, että vihollinen ei onnistu missään, ja tiedämme, että pystymme puolustamaan maatamme. Mutta meillä ei ole aavistustakaan, kuinka kauan se kestää, kuinka monta iskua, tappiota ja ponnistuksia vielä vielä tarvitaan, ennen kuin näemme voiton olevan horisontissa, Zelenskyi sanoo. 

7.55: Kiovassa neljä räjähdystä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut neljä räjähdystä tänä aamuna. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin yksi asuintalo on saanut osuman ja syttynyt tuleen. Tietoa tuhojen ja henkilövahinkojen laajuudesta ei ollut heti saatavilla.

Kiova ei ole viime aikoina ollut Venäjän iskujen kohteena ja monet kaupungista paenneet asukkaat ovat palanneet koteihinsa.

5.25: Zelenskyi: Ukraina valtaa takaisin kaikki tilapäisesti vallatut kaupungit

Ukraina aikoo vallata takaisin kaikki Venäjän joukkojen siltä viemät kaupungit, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo päivittäisessä puheessaan.

Nyt venäläisjoukkojen käsissä oleva Severodonetskin kaupunki, kuten myös Donetsk ja Luhansk otetaan Zelenskyin mukaan takaisin.

Puheessaan Zelenskyi sanoo, että päivittäiset ohjusiskut todistavat, etteivät nykyiset pakotteet Venäjää vastaan ole riittäviä. Hän mainitsee myös osallistuvansa G7-kokoukseen maanantaina.

5.10: Putin sanoo Venäjän lähettävän lähikuukausien aikana Iskander-ohjuksia Valko-Venäjälle

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä toimittaa Valko-Venäjälle lähikuukausien aikana Iskander-ohjuksia

Putin kertoi asiasta ottaessaan vastaan valkovenäläisen virkaveljensä Aljaksandr Lukashenkan Pietarissa.

Putinin mukaan kyse on taktisista Iskander-M-ohjusjärjestelmistä, jotka voivat laukaista ballistisia tai risteilyohjuksia, joissa voi olla tavanomainen tai ydintaistelukärki.

Putin tarjoutui myös päivittämään Valko-Venäjän sotakoneita niin, että ne kykenevät kuljettamaan ydinaseita.

22.58: Zelenskyin mukaan Venäjä on ampunut Ukrainaan 45 ohjusta vuorokauden aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan maaperään on osunut 45 ohjusta vuorokauden aikana. Zelenskyi vannoi videotervehdyksessään, että Ukraina valloittaa Venäjälle menetetyt kaupungit takaisin. Hän mainitsi Sjeverodonetskin, Donetskin ja Luhanskin.

18.53: Severodonetsk on venäläisten hallussa

Itä-Ukrainassa Severodonetskin kaupunki on täysin venäläisjoukkojen valtaama, kertoo kaupungin pormestari Oleksandr Stryuk. Ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Ukrainan armeija sanoi vetävänsä joukkonsa Severodonetskista puolustaakseen paremmin sen kaksoiskaupunkia Lysitšanskia.

16.11: Miltei kaikki Ukrainan joukot ovat lähteneet Severodonetskista

Guardian kertoo miltei kaikkien Ukrainan joukkojen vetäytyneen Severodonetskista. Kaupungin pormestari Oleksandr Stryuk ei ole vahvistanut, ovatko kaikki joukot vielä lähteneet.

Severodonetskissa on käyty kiivaita taisteluita viikkojen ajan.

14.20: Venäjä aloittanut laajat pommitukset ja ilmaiskut Severodonetskissa ja Lysitšanskissa

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä on pommittanut ja tehnyt ilmaiskuja Severodonetskissa ja Lysitšanskissa, iskien kemiantehtaaseen, jossa on satoja siviilejä suojassa. Asiasta kertoo Guardian.

Voit lukea lisää lauantain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat