Zelenskyi: Ukrainan joukot edenneet eteläisellä rintamalla – MTV seurasi sotaa 10.9.2023

Ukraina tuhosi Venäjän sotatarvikevaraston Donetskissa – Valtava tulipallo tallentui kameraan 0:44
Ukraina tuhosi Venäjän sotatarvikevaraston Donetskissa: Valtava tulipallo tallentui kameraan – Katso video 6.9.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 10. syyskuuta 2023. Lue maanantain tapahtumista täältä.

22.30: Zelenskyi: Ukrainan joukot edenneet eteläisellä rintamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat edenneet vastahyökkäyksessään venäläisiä joukkoja vastaan eteläisellä rintamalla.

– Kuluneiden seitsemän päivän aikana olemme edenneet Tavrian (eteläisellä) sektorilla, totesi Zelenskyi videoidussa iltaviestissään.

– Bahmutin sektorilla on liikettä. Kyllä, siellä on liikettä, Zelenskyi totesi.

21.47: Ukraina: Elon Muskin Starlink-satelliittijärjestelmä osoittanut käyttökelpoisuutensa eturintamalla

Miljardööri Elon Muskin Starlink-satelliittijärjestelmä on käytössä Ukrainan joukoilla kaikilla rintamilla sodassa Venäjän hyökkäystä vastaan, kertoo Ukrainan tiedustelupäällikkö.

Kyrylo Budanovin mukaan Starlink-satelliitit ovat osoittaneet käyttökelpoisuutensa eturintamalla. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN Interfaxin tietoihin viitaten.

Budanovin mukaan Starlink-järjestelmällä on positiivinen vaikutus Ukrainan joukoille. Starlink-satelliitteja käytetään muun muassa viestintään ja droneyhteyksiin syrjäisillä seuduilla.

20.59: Kaksi ulkomaista avustustyöntekijää kuoli Itä-Ukrainassa

Kaksi ulkomaista avustustyöntekijää on kuollut ja kaksi loukkaantunut ohjusiskussa Itä-Ukrainassa, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Road to Relief -järjestössä työskennelleet espanjalainen Emma Igual ja kanadalainen Anthony Ihnat olivat ajamassa Slovjanskin kaupungista kohti Ivanivsken kaupunkia Bahmutin alueella

Järjestö kertoi, että saksalainen vapaaehtoinen Ruben Mawick ja ruotsalainen Johan Mathias Thyr loukkaantuivat vakavasti sirpaleista.

Ryhmän mukaan ajoneuvo sai suoran osuman, kaatui ja syttyi tuleen. Ryhmä oli menossa arvioimaan Ivanivsken kaupungissa ristituleen joutuneiden siviilien tarpeita.

Ukrainan puolustusministeriö on syyttänyt hyökkäyksestä "venäläisiä terroristeja" ja sanoi, että Road to Relief oli "keskittynyt täysin siviilihankkeisiin".

Itä-Ukrainasta on tullut yhä vaarallisempi sekä ukrainalaisille että kansainvälisille avustustyöntekijöille, kirjoittaa BBC.

18.39:Venäjä esitti järjestävänsä "vaalit" miehittämillään alueilla Ukrainassa

Venäjän viranomaiset esittivät järjestävänsä tänään vaalit neljällä Venäjän osin miehittämällä alueella Ukrainassa.

Viime vuonna Venäjä ilmoitti laittomasti liittäneensä itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta: Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan. Suurin osa ulkovalloista ei ole tunnustanut kansainvälisen oikeuden vastaista toimea.

Lisäksi "vaalit" järjestettiin Krimillä, jonka Venäjä miehitti jo vuonna 2014.

Myös Venäjällä järjestettiin tänään kymmeniä alue-, paikallis- ja kuvernöörinvaaleja eri puolilla maata.

Pääkaupungissa Moskovassa äänestettiin pormestarista. Tehtävän jatkajaksi veikattiin ennen tulosten julkistamista lähes varmuudella viran nykyistä haltijaa, Sergei Sobjaninia.

Yllätyksiä ei odotettu, koska suurin osa presidentti Vladimir Putinin vastustajista on joko vangittu tai he ovat paenneet.

12.50: Ukrainan joukot jatkavat etenemistä eteläisellä rintamalohkolla

Ukrainan joukot ovat jatkaneet etenemistään eteläisellä rintamalohkolla. Ukrainan armeijan mukaan joukot ovat edenneet runsaan kilometrin.

Ukrainan kesällä alkanut vastahyökkäys on edennyt hitaasti, koska Venäjä on linnoittanut ja miinoittanut valtaamansa alueet kilometrien matkalta.

Venäjä puolestaan väitti sunnuntaina tuhonneensa kolme maihinnousujoukkoja kuljettanutta Ukrainan pikavenettä Mustallamerellä. Venäjän puolustusministeriön mukaan veneet olivat matkalla Krimin niemimaalle.

Ukraina kertoi viime kuussa, että sen erikoisjoukot olivat käyneet Krimin niemimaan läntisessä osassa nostamassa Ukrainan lipun salkoon maan itsenäisyyspäivän kunniaksi ennen vetäytymistään takaisin.

Venäjän mukaan se olisi niin ikään pudottanut yhteensä kahdeksan Ukrainan lennokkia Krimin niemimaalla ja Brjanskin alueella lähellä Ukrainan rajaa.

Venäjä jatkoi viime yönä lennokkihyökkäyksiään Ukrainaan yhteensä 32 lennokilla, kertoi Ukrainan armeija. Ukrainan ilmatorjunta pudotti lennokeista 25.

Valtaosa lennokeista oli suunnattu Kiovaan ja sen ympäristöön.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut kuulleensa ympäri Kiovaa yhteensä kymmenkunta räjähdystä.

Taivaalta pudonnut romu vahingoitti autoja ja rakennuksia ja sytytti tulipaloja, mutta henkilövahingoista ei kerrottu.

12.16: Venäjän mukaan G20-kokous oli menestys, koska Ukrainan sota ei hallinnut kokousta

Venäjän mukaan G20-maiden kokous Intiassa on ollut menestys, koska Ukrainan sodan ei annettu länsimaiden toiveiden mukaan hallita kokousta, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

G20 hyväksyi eilen julkilausuman, jossa ei tuomittu Venäjän hyökkäystä, vaan vaadittiin vain, että kaikki maat pidättäytyisivät voimankäytöstä ja toisen suvereenin valtion alueiden valtaamisesta.

Ukraina arvosteli eilen tuoreeltaan julkilausumaa.

10.37: Karu arvio: Ukrainan vastahyökkäyksellä on kuukausi aikaa

Ukrainalla on 30–45 päivää aikaa ennen kuin sää tekee kesäkuussa alkaneesta vastahyökkäyksestä huomattavasti hankalamman, arvioi Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Kenraali Milleyn mukaan on liian aikaista todeta, että vastahyökkäys on epäonnistunut.

– Raskaat taistelut jatkuvat yhä. Ukrainalaiset etenevät yhä tasaista tahtia, Milley sanoo.

– Ukrainalla on yhä kohtalainen määrä aikaa, arviolta 30–45 päivää hyvää taistelusäätä jäljellä, hän jatkaa.

Syksyn mittaan sää muuttuu sekä kylmemmäksi että mutaisemmaksi. Kelirikko tekee erityisesti liikesodankäynnistä merkittävästi haastavampaa, kuten myös jutun alussa oleva video todistaa.

Viime syksynä Ukrainan vastahyökkäys jatkui käytännössä 11. marraskuuta saakka, jolloin Ukraina valtasi takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin. Tätä ennen Ukraina valtasi nopeasti ison maa-alueen Harkovan suunnalla Koillis-Ukrainassa syys-lokakuussa.

8.53: Venäjä väittää tuhonneensa kolme Ukrainan venettä, jotka olivat matkalla Krimille

Venäjän puolustusministeriö väittää maan ilmavoimien tuhonneen kolme Ukrainan venettä Mustallamerellä sijaitsevan Käärmesaaren koillispuolella. Veneissä oli Venäjän mukaan ukrainalaissotilaita.

Asiasta kertoo Venäjän valtiomedia Tass.

Ukrainanalaisveneet olivat Venäjän väitteiden mukaan matkalla kohti Krimin niemimaata, jota Venäjä on laittomasti miehittänyt vuodesta 2014.

Aiemmin tänään sunnuntaina Venäjän puolustusministeriö väitti maan ilmapuolustuksen ampuneen alas kahdeksan Ukrainan dronea Krimin Mustanmeren rannikolla.

Väitteitä ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole niitä tiettävästi kommentoinut.

8.01: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 490 sotilasta ja 10 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 490 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kymmenen taistelupanssarivaunua, 16 panssariajoneuvoa ja 22 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.55: ISW: Paikallistettu kuvamateriaali todistaa Ukrainan edenneen

Ukraina on vahvistetusti edennyt Länsi-Zaporizhzhjassa ja Donetskin sekä Zaporizhzhjan välisellä alueella Etelä-Ukrainassa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

9. syyskuuta julkaistun, paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet Donetskin ja Zaporizhzhjan alueiden rajaseudulla, jossa taistelut ovat venäläisväitteiden mukaan kiihtyneet viime päivinä.

Niin ikään 9. syyskuuta julkaistu kuvamateriaali osoittaa, että Ukrainan joukot ovat päässeet eteenpäin Robotynen alueella.

Kremliin yhdistetty venäläinen sotakommentaattori taas väittää ISW:n mukaan, että Ukraina on pakottanut venäläisjoukot vetäytymään Andriivkan kylästä, joka sijaitsee Itä-Ukrainan Bahmutista lounaaseen. Toinen venäläinen sotabloggari puolestaan väitti, että Andriivka on nyt ei-kenenkään-maata.

6.15: Ukraina: Venäjä on tehnyt yöllä useita lennokki-iskuja Kiovaan

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä on iskenyt useilla lennokeilla Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Ilmatorjuntajärjestelmän kerrotaan olevan toiminnassa Kiovan alueella ja taivaalta on pudonnut maahan lennokin osia. Viranomaiset ovat kehottaneet alueen asukkaita pysymään suojissa.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut kuulleensa ympäri Kiovaa yhteensä kymmenkunta räjähdystä.

Taivaalta pudonnut romu sytytti Kiovassa Shevtshenkivskyin alueella tulipalon asuintalossa, mutta talon omistajat olivat saaneet palon sammumaan.

AFP:n mukaan taivaalta pudonneet kappaleet olivat sytyttäneet tulipalon myös Sovkyn puistossa.  

5.48: Ukraina arvioi Venäjällä olevan yli 400 000 sotilasta miehittämillään alueilla Ukrainassa

Venäjällä on yli 420 000 sotilasta Ukrainalta valtaamillaan alueilla, sanoo Ukrainan sotilastiedustelun apulaispäällikkö Vadim Skibitsky. Arvioon sisältyvät myös Krimin niemimaalla olevat joukot.

Sen sijaan Skibitskyn mukaan lukemassa eivät ole mukana Venäjän kansalliskaartiin kuuluvat joukot, eivätkä miehitysviranomaiset Venäjän valtaamilla alueilla.

Skibitsky sanoi myös Venäjän tehneen edellisen kuukauden aikana Krimiltä lennokki-iskuja Ukrainan satamakaupunkeihin Izmajiliin ja Reniin. (Lähde: AFP)

5.42: Venäjä esittää järjestävänsä "vaalit" miehittämillään alueilla Ukrainassa

Venäjällä järjestetään tänään kymmeniä alue-, paikallis- ja kuvernöörinvaaleja eri puolilla maata. Maan pääkaupungissa Moskovassa äänestetään pormestarista.

Erikoisinta vaalinäytelmää esitetään Ukrainassa, missä viranomaiset ovat järjestävinään vaalit neljällä Venäjän osin miehittämällä alueella. Venäjä väitti viime vuonna liittäneensä itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta eli Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan. Lisäksi "vaalit" järjestetään Krimillä, jonka Venäjä valtasi laittomasti itselleen jo vuonna 2014. (STT)

Lauantai 10. syyskuuta

21.47: Romanian presidentti tuomitsee ilmatilan loukkauksen

Romanian mukaan lennokin kappaleiden löytyminen Romanian maaperältä viittaa siihen, että maan ilmatilaa on loukattu.

–  Tuomitsen jyrkästi tämän suvereenin ilmatilamme loukkauksen, joka on uhka (Romanian) kansalaisille alueella, Romanian presidentti Klaus Iohannis kirjoittaa viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Iohannis puhui asiasta myös sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa, jonka hän kertoi vakuuttaneen "täyttä solidaarisuutta" Romanialle asiassa ja muistuttaneen Romanian Nato-jäsenenä saamista turvatakuista.

Stoltenberg vahvisti X:ssä keskustelleensa Iohannisin kanssa. Hän totesi, että toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että Nato-maahan olisi alettu hyökkäämään tarkoituksellisesti, mutta kuvaili silti iskuja "epävakauttaviksi".

–  Olen tyytyväinen Yhdysvaltojen päätökseen lähettää lisää F-16-koneita Naton ilmapoliisiin. Olemme solidaarisia Romanialle, Stoltenberg kirjoitti.

21.12: Romaniasta löydetty uusia kappaleita lennokista – kerrotaan muistuttavan Venäjän käyttämiä drooneja

Romanian maaperältä on löydetty uusia kappaleita lennokista, jonka kerrotaan muistuttavan drooneja, joita Venäjän armeija käyttää.

Romanian puolustusministeriön mukaan sotilaat löysivät kappaleet läheltä Ukrainan rajaa, Plaurun alueelta.

Etsinnät aloitettiin, kun Romanian presidentti Klaus Iohannis vaati torstaina pikaista tutkintaa Romanian maaperältä löytyneistä kappaleista, joiden uskottiin olevan lennokin jäänteitä.

Sotilasliitto Naton jäsen Romania oli jo ehtinyt kiistää tiukasti Ukrainan väitteet, joiden mukaan iranilaisvalmisteisia lennokkeja olisi räjähtänyt Romanian puolella Venäjän iskussa Izmajilin satamaan.

20.39: George W. Bush kertoo arvionsa: Näin käy, jos Putinia ei pysäytetä Ukrainassa

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush uskoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei aikoisi pysähtyä, jos hän onnistuisi valtaamaan Ukrainan.

Politico uutisoi Bushin kommentoineen asiaa videochatin välityksellä Kiovassa eilen järjestetyssä konferenssissa. 

Bush sanoi näkevänsä Putinin imperiumin rakentajana. Bushin mukaan tulee olemaan yhä hankalampaa saada yhdysvaltalaisia vakuuttuneiksi siitä, että Ukrainan auttaminen on amerikkalaisten itsensä parhaaksi.

Bushin mukaan Yhdysvallat joutuvat auttamaan seuraavaksi Puolaa, Latviaa ja Liettuaa, jos Putinia ei pysäytetä Ukrainassa.

Bushin mukaan Yhdysvaltojen täytyy tukea Zelenskyin kaltaisia ihmisiä, jotka osoittavat toimissaan rohkeutta.

19.30:Ukraina moittii G20-maita – Japanille kiitosta

Ukrainan ulkoministeriö moittii Intiassa kokoontuneita G20-maita siitä, että ne eivät julkilausumassaan suoraan tuominneet Venäjän hyökkäyssotaa.

Toisin kuin viime vuonna Balilla pidetyssä kokouksessa, tänä vuonna G20-maat ainoastaan vaativat kaikkia maita pidättäytymään voimankäytöstä ja toisen suvereenin valtion alueiden valtaamisesta. G20-maat olivat jo ennen kokousta eri mieltä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Ukraina on kiitollinen kumppaneilleen, jotka yrittivät saada lausuntoon vahvempia sanamuotoiluja. Samaan aikaan G20-ryhmä ei voi olla ylpeä (toimistaan) Venäjän hyökkäyssotaan liittyen, sanoi Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko.

Ulkoministeri Dmytro Kuleba kiitteli kuitenkin Japania, jonka ulkoministeri Yoshimasa Hayashi vieraili Ukrainassa tänään.

Kuleba sanoi, ettei Ukraina koskaan unohda Japanin antamaa humanitaarista apua. Hän kiitteli myös Japanin ponnisteluja Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

Japani ei voi antaa suoraa sotilasapua, koska toisen maailmansodan jälkeen tehdyt sopimukset rajoittavat Japanin armeijan toimintaa voimakkaasti.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat