Ensimmäiset venepakolaiset saapuivat Vietnamista Suomeen 40 vuotta sitten – yhteisö järjesti nyt kiitosjuhlan Suomelle: "Annoitte meille mahdollisuuden"

Venepakolaisten tulosta Suomeen tulee kuluneeksi 40 vuotta 1:49
Ensimmäiset venepakolaiset tulivat Suomeen 40 vuotta sitten. Merkkivuotta juhlittiin Vantaalla.

Ensimmäisten vietnamilaisten venepakolaisten saapumisesta Suomeen tulee elokuussa kuluneeksi 40 vuotta. Pitkää taivaltaan tänään Vantaalla juhlistaneet suomenvietnamilaiset ovat monelle esimerkki onnistuneesta humanitäärisestä maahanmuutosta.

Elokuussa 1979 Suomeen saapui noin sadan vietnamilaisen pakolaisen joukko.

Venepakolaiset olivat lähteneet liikkeelle kotimaastaan vainojen pelossa kommunistien noustua valtaan. Suomeen ensijoukko saapui malesialaiselta pakolaisleiriltä.

Tran Minh Canh kertoo olleensa ensimmäisestä vietnamilaisryhmästä tehdyn nimilistan ensimmäinen. Myöhemmin Tran päätyi muun muassa asiantuntijana mukaan tekemään valintoja siitä, keitä Kaakkois-Aasiasta otetaan pakolaisina Suomeen.

– Kaikki on mennyt hyvin! Me olemme varttuneet ja aikuistuneet. Monet ovat menestyneet, Tran iloitsee.

"Jo tammikuussa lähdin töihin"

Moni sotaa ja vainoa paenneista vietnamilaisista työllistyi nopeasti. Työ- ja elinkeinoministeriön kesäkuussa julkaiseman selvityksen mukaan muodollinen kielikoulutus sai usein jäädä, kun vietnamilaiset oppivat suomen kieltä työpaikoillaan.

Ensimmäisten joukossa elokuussa 1979 saapunut Le Thu Mai aloitti työt alle puolen vuoden kuluttua Suomeen tulosta.

– Minulle sanottiin, että voin jäädä vuodeksi kotiin lapseni kanssa ja opiskella kieltä. Ajattelin, että opin työaikana, Le naurahtaa.

– Lapseni oli pieni silloin, mutta jo tammikuussa lähdin töihin. Ajattelin, että jos en mene töihin, en voi elättää itseäni ja lastani.

40-vuotisjuhlan teemana kiitollisuus

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan vietnamilaisten työelämäkokemukset eivät ole olleet pelkästään positiivisia esimerkiksi koetun syrjinnän tai kiusaamisen takia.

Sosiaalinen liikkuvuus ei ole ollut erityisen suurta, ja moni vietnamilainen työskentelee nykyisin palvelu- ja myyntityöntekijöinä, teollisuudessa ja avustavissa tehtävissä.

Ministeriön selvityksen mukaan suomenvietnamilaiset ovat kuitenkin kokeneet tärkeäksi luoda suhteita valtaväestöön, mikä on puolestaan edistänyt kotoutumista.

Vantaalla järjestetyn vietnamilaisyhteisön 40-vuotisjuhlan yksi pääteemoista olikin kiitollisuus suomalaisille viranomaisille, järjestöille ja yksityishenkilöille.

– Kiitos kaikille suomalaisille. Annoitte meille mahdollisuuden, että me pärjäämme tosi hyvin ja haemme töitä. Loistava maa, vuonna 1988 Suomeen saapunut Tran Van Binh ylistää.

Lue myös:

    Uusimmat