Ensimmäinen yhteinen loma tulossa? Asiantuntijat vinkkaavat, miten selvitä parisuhdekoetuksesta

Stressiä, erilaisia lomatoiveita ja piinaavaa hiljaisuutta. Rentouttavaksi ja yhdistäväksi tarkoitetulla yhteisellä lomalla eteen voi tulla yllättäviä – tai vähemmän yllättäviä – takapakkeja. Tutussa matkaseurassa yleensä tietää, mitä tuleman pitää, mutta entä kun matkaseuralainen on uusi? Ja vielä uusi kumppani?

Vaikka yhdessäolo kotona olisi sujunut hyvin, on lomaympäristö uusi haaste uudelle parisuhteelle varsinkin, jos tapailua ei ole kestänyt vielä kovin kauaa.

Ensimmäinen loma on parisuhteelle uhka tai mahdollisuus. Kasvata jälkimmäisen todennäköisyyksiä seuraavilla vinkeillä, jotka asiantuntijat jakoivat brittilehti The Guardianille.

1. Tee taustatyöt

Parisuhdeterapeutti Kate Moyle sanoo, että ensimmäinen lomahaaste alkaa jo kotoa. Osa ihmisistä haluaa olla lentokentällä hyvissä ajoin, osa jättää saapumisen viime tinkaan. Lomakohteessa puolestaan toinen haluaa loikoilla rannalla ja toinen ravata läpi paikallisia nähtävyyksiä.

Omista toiveista kannattaa puhua etukäteen kumppanilleen ja yrittää löytää asioihin molempia miellyttävä kompromissi, jotta molemmat saavat, mitä haluavat. Ei myöskään haittaa, jos pariskunnan osapuolet viettävät aikaa omien intressiensä parissa osan päivästä.

2. Suunnittele yhdessä

Matkakohteeksi kannattaa valita paikka, jossa kumpikaan ei ole aiemmin ollut ja joka kumpaakin kiinnostaa. Näin molemmista mielenkiintoinen matkakohde koetaan uutena yhdessä.

Erityisesti puolestaan kannattaa vältellä paikkoja, joissa on lomaillut ex-kumppaniensa kanssa.

Raha-asioista kannattaa puhua jo ennen matkakohteeseen saapumista, jotta epäseksikäs aihe ei nouse keskusteluun vasta lomalla. Hyvä tapa on pitää kirjaa rahankäytöstään ja jakaa kustannukset takaisin kotiin päästessään.

Yhdestä asiasta kannattaa pitää huolta ihan itse. Sitä, mitä omaan laukkuunsa pakkaa mukaan, ei tarvitse joutua selittelemään kumppanilleen.

3. Pidä odotukset realistisina

Lomalla ei välttämättä ole koko ajan hauskaa. Rakkauskursseja vetävä Sarah Stein Lubrano ehdottaa pilvilinnojen rakentamista mieluummin varautumaan pahimpaan mahdolliseen.

– Jos odotat asioiden menevän pieleen, saatat olla hieman vähemmän vihainen kumppanillesi, kun ne menevät.

Kannattaa myös varautua yhteisen loman yllä leijuvaan hiljaisuuteen. Lomalla vietetään enemmän aikaa yhdessä kuin uudessa parisuhteessa tyypillisesti, joten reissu saattaakin paljastaa jotain parin henkilökemiasta.

Kiusalliseen hiljaisuuteen voi varautua pakkaamalla matkalaukkuun ainakin yhden pelin. Pelaamisessa on tosin hyvä ottaa huomioon parisuhteen osapuolien persoonallisuus. Hyvin kilpailuhenkisen tai huonon häviäjän kanssa jo Unon pelaaminen voi aiheuttaa jännitettä koko loman ajaksi.

4. Keskity kumppaniin

Loma on otollista aikaa Instagramin kaltaisten sosiaalisen median palveluiden päivittämiselle, mutta ensimmäisellä yhteisellä matkalla olisi hyvä keskittyä vain kumppaniin itseensä.

Älypuhelimen jatkuva selailu – jos kyse ei ole esimerkiksi kartan lukemisesta – voi helposti ärsyttää matkaseuralaista, mikä voi johtaa ikäviin tunnelman pilaaviin riitoihin.

Lähteet: The Guardian, Bustle

Lue myös:

    Uusimmat