Mainos

Ennuste: Hyttysiä luvassa viime kesää enemmän

Hyönteistutkija Juhani Itämies ennustaa, että ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen on tulossa "hyvä" hyttyskesä. Ensimmäinen huippusesonki on alkamassa ehkä jo viikon, viimeistään parin kuluttua. Ininää on luvassa jopa enemmän kuin viime kesänä.

–Uskaltaisin veikata, että hyttysiä tulee enemmän kuin viime kesänä. Mutta kuten monena viime vuonna, se menee jossain määrin ohi juhannukseksi. Toisaalta tällä hetkellä vettä on maastossa niin paljon, että kenenkään ei tarvitse olla yksin juhannuksena, Itämies lupailee.

Hyönteistutkijalle hyvä hyttyskesä tarkoittaa sitä, että itikoita tulee todella paljon.

Toukat möngertävät jo

Hyttysten määrään vaikuttaa se, että maastoon jäi viime kaudesta runsaasti munia ja talvella Etelä- ja Keski-Suomessa oli reippaasti lunta. Kolmaskin ehto on täyttynyt.

–Lumien sulettua sateita on piisannut aika mukavasti elikkä ojanpohjilla ja pikkurapakoissa on edelleenkin vettä. Näyttää siltä, että mustat pikkutoukat ja kotelot möngertävät siellä aika rajusti, Itämies kertoo.

Pohjoisen oloja Itämies ei tunne niin hyvin, että ryhtyisi Lapin hyttysmääriä ennakoimaan.

"Paha sanoa, milloin hyttysiä on eniten"

–Veikkaan, että ensimmäinen huippu on parin viikon sisällä. Ehkä jo viikon kuluttua niitä on todella paljon. Jos kosteus jatkuu ja ennen juhannusta tulee 3-4 kunnon sadejaksoa, myöhäisemmätkin lajit, samoin kuin aikaisempien lajien viimeiset yksilöt kehittyvät hyvin, uskoo Itämies.

Hyttysruuhkalta voidaan välttyä vain, jos ei sada enää yhtään. Silloin juhannuksena päästäisiin vähän vähemmällä ja varsinkin heinäkuun alkupuolella olisi jo paljonkin helpompaa.

–Ainakaan toistaiseksi sääennusteet eivät sellaista taida luvata, Itämies sanoo.

Mehiläishoitajan hattu päähän

Lievänä hyttyskesänä, karkotteet riittävät suojaksi.

–Kun hyttyspitoisuus ja niiden aggressiivisuus nousevat toiseen potenssiin, kannattaa turvautua mehiläishoitajan päähineeseen ja paksuihin vaatteisiin, sillä ohuen kankaan lävitse hyttyset pistävät kevyesti, Itämies muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.