Emilian suunnitelma: Patolantie

Vuonna 1980 valmistunut kerrostalokaksio sijaitsee kätevästi alle viiden minuutin kävelymatkan päässä Oulunkylän asemasta. Asunnon pohjaratkaisu on toimiva ja 51,5 neliöön mahtuu tilava makuuhuone, reilun kokoinen kylpyhuone, pieni keittiö olohuoneen yhteydessä, ihanan valoisa olohuone sekä vaatehuone. Useita vuosia vuokralla ollut asunto kaipaa kuitenkin pintaremonttia. Kaunis tammiruutuparketti on kulunut, seinissä on kiinnitysjälkiä ja olohuoneen osittain siistin tapetin saumat eivät ole puskussa vaan vuodat on asetettu saumakohdista päällekkäin. Keittiö ja kylpyhuone ovat molemmat melko siistejä ottaen huomioon sen, että ne ovat alkuperäiset. Asunnon omistajan budjetiksi asettama 3000 euroa riittää juuri ja juuri melko laajan remontin toteuttamiseen, tosin lisäksi tarvitaan vielä omaa työpanosta.

Yleisilmeen kohennusta:

Lattian hiominen ja lakkaus sekä seinien tasoitus ja maalaus ovat asunnon myyntikuntoa ajatellen tärkeitä toimenpiteitä. Omistaja poistaa itse tapetit. Seinien yleisväriksi valitsen valoisan valkoisen (Tikkurilan Remonttiässä F503), olohuoneessa eteisen ja keittiön oviaukon välinen seinä maalataan märkää märälle -tekniikalla käyttäen kahta lähekkäin olevaa harmaan sävyä (K487, L487). Makuuhuoneessa sängyn taustalle maalataan hieman parivuodetta leveämpi rajattu suorakaide lämpimän sävyisellä harmaanruskealla (V483). Tälle alueelle maalaan verhoiksi valitsemastani Finlaysonin Lehto-kankaasta suurennetuilla sabluunoilla eri värisiä lehtiä (Y467, K485, L487 sekä peittävä Taika-helmiäismaali Luna).

Koska keittiön uusiminen ei budjetin eikä aikataulun puitteissa onnistu, parannetaan ilmettä pikkukonstein. Lattiasta tulee edustava Orient Occidentin maahantuomalla Faenza Clip Tile -laatalla, joka asennetaan ilman kiinnitys- ja saumalaastia suoraan vanhan muovimaton päälle. Keittiökalusteiden tummanruskeaksi petsatut ovet pimentävät pientä keittiötä. Maalipesun jälkeen ne maalataan ensin valmiiksi sävytetyllä tartuntapohjamaalilla (Otex) ja sen jälkeen Empire-kalustemaalilla (valkoinen F503 yläkaapeissa ja beige H485 alakaapeissa). Ovien maalauksen suorittaa asunnon omistaja itse. Myös vetimet uusitaan. Uusi liesi ei mahtunut budjettiin, mutta asunnon omistajan uudessa asunnossa on vaihtoon menossa uudempi valkoinen liesi, joka vaihdetaan nyt tänne vanhan oranssin tilalle. Turkoosi Tiima-verhokangas ja Muumi-keittiöpyyhkeet ovat molemmat Finlaysonilta.

Itämaista tunnelmaa:

Asunto on vuokralaisten muuton jäljiltä tyhjillään, joten kaikki kalusteet ja tekstiilit lainataan. Talon rakennusvuosi ei anna inspiraatiota asunnon sisustukseen, vaan päätän lähteä liikkeelle Japani-teemalla. Makuuhuoneeseen on Futon-vuode ilmiselvä valinta. Pelkistetty wenge-petsattu Tokyo-vuode ja Hera-futonpatja ovat molemmat FTN Futon Shopista. Tori-päiväpeite ja Tori- ja Piha-tyynyt ovat Finlaysonin samoin kuin polttopainetusta ja punaisesta Lehto-kankaasta tehdyt paneeliverhot. Vaaleansiniset Imperial costume -tyynyt tuovat pienen kontrastin huoneen puna-valko-ruskeaan värimaailmaan. Ne ovat Jiasta samoin kuin yöpöytinä käytetyt kirsikanpunaiset Jin- ja Jang-jakkara. Roma-työpöytä ja kauniit Artist-valaisimet ovat Sopesta, paljaaseenkin jalkaan mukavan tuntuinen villamatto Mattotalo Helmasta.

Eteisestä poistettiin vanha avonaulakko. Jotta vastamaalattu seinä säilyy asunnon ostajan ratkaisuja varten ehjänä, on pystynaulakko hyvä vaihtoehto (Artekista). Vanha kiinalainen pikkukaappi on Dalian Gallerystä, sisalmatto Mattotalo Helmasta. Kylpyhuoneen ruskeaa raskautta kevennetään poistamalla lamppua varjostava peilikaappi. Tilalle asennetaan iso puukehyksinen peili (Ikeasta). Pyyhekoukut uusitaan peilin kanssa samaa sarjaa oleviksi. Lattian muovimaton korvaaminen laatalla olisi vesieristysten takia melko suuri operaatio, osittain lattian peittävät bambumatot (Stockmannilta) ovat helpompi ja edullisempi vaihtoehto. Valkoinen bambutikas ja valkoiset ja turkoosit pyyhkeet tuovat tilaan raikkautta.

Olohuoneeseen mahtuu hyvin sekä oleskelu että ruokailu. Täällä Japani-teema laventuu yleisemmin itämaiseksi. Sopen Dimensio-sarjan valkoinen kirjahylly ja tv-taso ovat kauniita ja yksinkertaisia. Yhdessä saman valmistajan Mino-sohvan ja Jukka Korpiheteen Lundialle suunnittelemien hauskojen Soihtu- ja Sola-valaisimien kanssa ne muodostavat modernin kokonaisuuden, johon on helppo yhdistää kiinalaista antiikkia. Neliön mallinen ruokapöytä ja jakkarat sekä sivupöytä ja sohvapöytä ovat kaikki Dalian Gallerysta. Ruokailuryhmän alla on korkilla kantattu sisalmatto. Sekä se että sohvan edessä oleva valkoinen viskoosimatto ovat Mattotalo Helmasta. Kaitaliinat ruokapöydällä ja sohvan pastellisävyiset tyynyt sekä pienemmät sushi-tyynyt ovat Jiasta, samoin kuin kookkaat valkoiset ja turkoosit Karo-maljakot. Lasiset kynttilälyhdyt ja maljakot ovat Lundian. Valoisuutta korostava kepeä valkoinen polttopainettu verhokangas on Finlaysonin Tiima-kuosia.

Lue myös:

    Uusimmat