Ella Junnila leikittelee Suomen ennätyksillä – näkymät edessä ovat hurjat: "Siinä on vielä paljon petrattavaa"

Ella Junnila Suomen ennätyksestään: Kertoo hyvästä kunnosta 4:05
Ella Junnila kertoo tunnelmistaan ennen alle 23-vuotiaiden EM-kisoja.

Korkeushypyn naisten Suomen ennätystä jo kahdesti tänä kesänä kohentanut Ella Junnila, 20, on aiemmin karsiutunut arvokisojen loppukilpailuista. Tämänviikkoisiin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin Ruotsin Gävleen hän lähtee tilastokakkosena ja aikoo vakaasti kääntää tuon kurssin.

Junnila karsiutui loppukilpailuista viime kesänä aikuisten EM-kisoissa Berliinissä ja tämän vuoden alussa EM-hallikisoissa Glasgow'ssa. 

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä Junnila lukeutuu ehdottomiin mitalisuosikkeihin. Tilastoykkösenä on 200 ylittänyt Valko-Venäjän Karina Taranda, mutta heti hänen takanaan toisena tuloksella 195 majailevat Ukrainan Julija Levtshenko ja Suomen Junnila.

– Ensimmäiseksi haluan finaaliin. Karsinnasta pitää selviytyä ja sitten katsotaan lisää. Mennään kisa kerrallaan, Junnila linjaa MTV Urheilulle.

Naisten korkeuden karsinta on Gävlen ohjelmassa perjantaina, itse finaali kilvoitellaan lauantaina.

Junnilan kesän suurin tavoite siintää silti tuonnempana.

– Kyllä se varmaan sinne Dohan MM-kisoihin menee. Yleisen sarjan MM-kisat ovat kuitenkin aina yleisen sarjan MM-kisat. Siellä taso on kivenkova ja on paljon huippunaisia. Siellä tavoitteena on mahdollisimman hyvin suoriutuminen ja vähän kliseiseltäkin kuulostava oman parhaan tekeminen.

"Kertoo ihan hyvästä kunnosta"

Junnila on jo aikuisten MM-rajan 194 rikkonutkin. Hän nappasi ensin Suomen ennätyksen Linda Sandblomin nimistä sentin turvin itselleen ylittämällä kesäkuussa Paavo Nurmi Gamesissa ilmavasti juuri 194. Viikko sitten Tampereella Junnila läväytti SE-tulosta vielä sentillä paremmaksi – hypättyään tuolloin vain puolikkaalla vauhdilla eli neljällä askeleella, jottei reisi rasittuisi liikaa vauhtijuoksussa.

– Kyllä se kertoo ihan hyvästä kunnosta, fyysisestä suorituskyvystä, Junnila sanoo tuoreesta SE-kisastaan – ja korostaa hyppyjen onnistuneen Tampereella myös teknisesti.


Vaikka jokainen sentti on korkealla työn takana, lajipiireissä pidetään selvänä, että Junnilan potentiaali on hurja. Hän on ite sanonut tähyävänsä kahteen metriin, eikä se tavoite vaikuta ulospäin haihattelulta. Jo lähitulevaisuudessa on mahdollista napsia senttejä, kun homma osuu täydessä vauhdissa kohdalleen.

– Kun lisätään askelia, jokaisella askeleella voit valmentajani (Jouko Kilven) sanoin sen jälkeen tehdä virheen. Toki askelien lisäys on myös mahdollisuus, koska siinä tulee enemmän vauhtia.

Kehityskohteita ei tarvitse hakea

Junnila voi hyppäämisen kohentamiseksi ruuvatata nuorena urheilijana vielä selkeästi myös fysiikkaansa. Hiljattaisena kehityskohteena onkin ollut voimatasojen nostaminen.

– Viime talvena ja nyt keväällä on pikkuisen enemmän heiluteltu rautaa. Seuraavaksi siirrytään iskutuspuolelle, loikkaa ja sellaista.

Teknisellä kantilla hyppääjä analysoi parannusvaraa olevan muun muassa riman ylittämisvaiheessa.

– Ilmaliikkeitä pystytään tekemään kovin paljon paremmin. Ja ylipäätään se, että saadaan vauhdista ja vauhdin rakenteesta niin hyvä, että mahdollisimman vähän menee pieleen. Siinä on vielä paljon petrattavaa, Junnila summaa.

Mitä Junnila ajattelee kasvaneesta huomiostaan ja ympärillä olevista puheista? Katso koko haastattelu ylälaidan videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat