Elinluovutuskortti on menettänyt merkitystään

Elokuussa 2010 elinluovutuslakia muutettiin siten, että elinluovutukseen voidaan ryhtyä, jos vainaja ei ole vastustanut tai kieltänyt sitä elinaikanaan.

Jyväskyläläinen apteekinhoitaja Hanna Haukkala arvelee, että monille suomalaisille vuoden 2010 lakimuutos on edelleen vieras.

– Lakiuudistus oli hyvä asia. Se on helpottanut elimien löytymistä, sanoo Haukkala.

Pulaa elimistä on silti edelleen. Tällä hetkellä Suomessa on jonossa kolmisen sataa ihmistä, jotka odottavat elinsiirtoa. Vuosittain kuolee kymmeniä ihmisiä, joille ei ole löytynyt sopivaa siirtoelintä.

Tietämystä nykykäytännöstä saattaa sekoittaa myös se, että useissa apteekeissa on edelleen tarjolla elinluovutuskortteja, joilla voi vahvistaa suostuvaisuutensa elinten luovuttamiseen. Käytännössä kortti on nykyään tarpeeton. Sillä voi kuitenkin vahvistaa ja selventää myöntyväisen kantansa.

Haukkalan mukaan läheisille on joka tapauksessa hyvä ilmoittaa oma kantansa, sillä heiltä asiaa monesti edelleen tiedustellaan.

"Tärkeää, että ihmiset miettisivät elinluovutusasiaa"

Munuais- ja maksaliitto ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Aalto pitää elinluovutuskorttia edelleen tärkeänä.

– Me olemme sitä mieltä, että elinluovutuskortilla voidaan ilmaista oma kanta selvästi.

Tämän vuoksi erilaiset potilasyhditykset ja järjestöt jakavat yhä kortteja.

– Edelleenkin olisi tärkeää, että ihmiset miettisivät elinluovutusasiaa. Vahvempi tahdonilmaus asian suhteen on tärkeää. Tärkeää on myös se, että ilmaisee läheisille oman tahtonsa.

Elinluovutuskorttien lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla on tulostettavissa korttipohja, johon voi merkitä joko suostuvansa tai kieltäytyvänsä luovutuksesta.

Parin kolmen vuoden kuluttua Suomessa ollaan siirtymässä yhteiseen sähköiseen sairauskertomukseen, jossa on kootusti potilaan terveystiedot eri rekistereistä. Sähköiseen sairauskertomukseen voi tulevaisuudessa käydä itse merkitsemässä kantansa elinluovutukseen.

Suomessa tehdään munuaisen, maksan, sydämen, keuhkon ja sydänkeuhkon sekä silmän sarveiskalvon ja kudosten siirtoja.

Lue myös:

    Uusimmat