Elektroniikka hallitsee koteja, selviätkö enää arjesta?

Kuluttajaviraston mukaan tulevien koululaisten sukupolvi kasvaa mediakodissa, eivätkä nykyiset opetussuunnitelmat ota tätä riittävästi huomioon.

Kuluttajaviraston toteuttama Nuorten aikuisten koti, kulutus ja ajankäyttö -tutkimus osoittaa, että nuorten aikuisten kodit ovat muuttuneet viihde- ja mediakeskuksiksi, joissa hoidetaan yhtä aikaa niin pankki- kuin kauppa-asiatkin, seurataan mitä maailmalla tapahtuu ja pidetään yhteyttä ystäviin.

Koska laitteiden määrä on kasvanut ja monipuolistunut, tarvitaan Kuluttajaviraston mukaan arjesta selviämiseen nyt aivan erilaisia taitoja kuin aikaisemmin.

Kuluttajan on esimerkiksi osattava vertailla eri laitteita ja niiden ominaisuuksia, hallittava monipuolisia huoltotöitä ja pidettävä huolta tekniikkaan liittyvistä sopimuksista.

Nuorten aikuisten kodeissa merkittävässä asemassa ovat etenkin tietoliikenneyhteydet, kuten matkapuhelin- ja laajakaistaliittymät. Ne olivat kotien yleisimpiä palveluita ja menoeriä.

Kuluttajaviranomaisille tulevista yhteydenotoista voi kuitenkin päätellä, ettei niiden käyttäminen ja huoltaminen ole aivan yksinkertaista.

Näitä taitoja ei ole sisällytetty koulujen opetussuunnitelmiin, eikä niitä opita myöskään kotona. Tulevaisuudessa niiden hallitseminen on Kuluttajaviraston mukaan kuitenkin merkittävässä asemassa.

Kysymys: vaikeuttaako teknologia elämääsi?

Kuva: Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja