Mainos

Eläinlääketieteellinen tiedekunta pysyy Helsingissä

Kiista eläinlääketieteellisen tiedekunnan sijainnista on vihdoin saatu ratkaistua. Tiedekunta jää Helsingin yliopistoon.

Valtioneuvosto hylkäsi torstaina ehdotuksen periaatepäätöksestä, jolla olisi annettu opetusministeriölle tehtäväksi ryhtyä valmistelemaan eläinlääketieteellisen opetuksen ja tutkimuksen siirtoa Kuopioon. Päätös syntyi äänin 9-7. Opetusministeri Maija Raskin lisäksi tiedekunnan siirtämisen puolesta äänestivät mm. pääministeri Paavo Lipponen , maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä ja sisäministeri Kari Häkämies.

Tiedekunnan säilyttämisen puolesta äänestivät mm. valtiovarainministeri Sauli Niinistö, liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen ,ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam Näkökantaerot eivät noudattaneet puoluerajoja. Hallituksen puolesta asia on siten loppuunkäsitelty ja opetusministeriö ryhtyy valmistelemaan tiedekunnan siirtoa Helsingin Hämeentieltä Helsingin Viikkiin. Eduskunnassa asia saattaa kuitenkin nousta uudelleen esiin siinä vaiheessa, kun hallitus esittää tiedekuntakiinteistön myymistä.

"Politiikka on sellaista"


Opetusministeri Rask oli päätöksen jälkeen pettyneen oloinen, mutta ei hän kuitenkaan myöntänyt asiaa tappioksi.

-Minä esitin eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtoa Kuopioon mielestäni hyvin perustein, mutta se ei toteutunut. Politiikka on sellaista, hän mainitsi.

Mitähän mieltä eläimet olisivat päätöksestä.

-Jos politiikassa henkilökohtaisia harmeja rupeaa ottamaan, niin niitä kyllä riittää. Hän piti hyvänä, että asiasta päästiin lopulta ratkaisuun. Hänellä olisi ollut valmius esittää asia päätettäväksi jo joulukuussa. Mitään syytä ei ollut jatkaa piinaavaa epätietoisuutta. Rask sanoi, että kyse oli laajasti otettuna yhteiskuntapoliittisesta ratkaisusta.

Tiedekunnan siirto Kuopioon olisi hänen mielestään ollut hallitusohjelman mukainen päätös. Päätös siirrosta olisi ollut pieni asia, jolla olisi voitu tasapuolisesti suhtautua maan eri osiin. Raskin esityksen tavoitteena oli, että eläinlääketieteellinen opetus ja tutkimus Helsingin yliopistossa olisi lakannut ja että vastaava toiminta olisi aloitettu Kuopion yliopistossa. Asia tuli esiin syksyllä, kun pääministeri Lipponen esitti siirtomahdollisuuden tutkimista. Varsinkin Helsingin yliopistossa on oltu kauhuissaan siirtoajatuksesta.

Kuopiossa päätökseen petyttiin

Tieto eläinlääketieteellisen tiedekunnan jäämisestä Helsinkiin otettiin pettyneinä vastaan Kuopiossa.
-Tilanne tiedettiin etukäteen hyvin täpäräksi. Tiede- ja yliopistopoliittiset näkökulmat, jotka puolsivat Kuopiota, jäivät kuitenkin tappiolle. Asiassa painoivat paljolti ministerien asuinpaikkakuntaan liittyvät näkemykset ja painotukset, mitkä ovat tietysti politiikan tärkeä osa, arvioi Kuopion yliopiston rehtori Petteri Paronen torstaina valtioneuvoston tiukkaa äänestystulosta.

Pääministeri Paavo Lipponen ei lupaa Kuopiolle hyvitystä siitä, että kaupunki ei saanut toivomaansa eläinlääketieteellistä tiedekuntaa. Lipponen torjui eduskunnassa välittömästi esiin nousseet kompensaatiovaatimukset. Hän vastasi torstain kyselytunnilla, että kysymyksessä oli kertaratkaisu. Pääministeri lupasi kuitenkin, että hallitus tukee Kuopion yliopiston kehittämistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.