Ei haukku haavaa tee: Miksi koirat haukkuvat?

Miksi vauvat itkevät? Vauvat itkevät kun ne ovat nälkäisiä, surullisia, tylsistyneitä, yksinäisiä, kipeitä ja niin edelleen. Miksi koirat haukkuvat? Aivan samoista syistä.

Koirat ovat koiria, ja suurin osa koirista haukkuu, vikisee tai ulvoo aika ajoin – se on luonnollista. Koirat käyttävät ääntään kommunikoidakseen ihmisen kanssa sekä ilmastaakseen itseään. Koira on haukunnallaan suojellut ihmisistä varoittamalla tätä vaaroista tai säikyttänyt vaaralliset ihmiset tai eläimet matkoihinsa. Kuitenkin koiran yletön haukkuminen voi äityä käytösongelmaksi.

Koiranomistajan olisikin hyvä opettaa parhaalle ystävälleen, milloin saa ja milloin ei saa haukkua: yksi hyvä tapa on opettaa koiralle "Hiljaa" ja "Puhu" -komennot.

Miksi koirat haukkuvat?

On tärkeää ymmärtää, että koira haukkuu monista eri syistä. Koira haukkuu hälyttäessään, uhatessaan, puolustaessaan, ollessaan ahdistunut tai nälkäinen, innostuessaan, tervehtiessään, halutessaan äännellä ryhmän mukana tai halutessaan huomiota. Toisin sanoen koira haukkuu ovikelloa, ohikulkevia ihmisiä, jäädessään yksin, nähdessään lasten leikkivän pallolla, nähdessään tutun koiran tai ihmisen, kuullessaan toisten koirien haukkuvan, halutessaan ruokaa, halutessaan ulos, halutessaan rapsutuksia, halutessaan leikkituokion...

Muista kuitenkin, ettei koiran haukku haavaa tee: se ei hauku ärsyttääkseen sinua tai naapureitasi, ei pahansuopuuttaan tai koston nimissä, eikä liiemmin huvikseenkaan. Jos sinusta tuntuu, että koira haukkuu syyttä suotta, mieti voisiko koira olla kenties nälkäinen tai loukkaantunut vai onko se kenties nähnyt jotain liikkuvan pihamaalla, mitä omat silmäsi eivät erota?

Jos koira haukkuu jatkuvasti non-stoppia, yritä selvittää haukkumisen syyt seuraamalla sen liikkeitä. Usein haukkuvan koiran nenä sojottaa siihen suuntaan, missä piilee haukkumisen syy. Sojottaako haukkuvan koiran kenties nenä sen oven taakse, jossa sen ruokia säilytetään vai pelottavaa pyykkitelinettä kohtaan?

Jotkut koirat haukkuvat silloin, kun niitä pyydetään tekemään jotain tai kuria ylläpitäessä – tämä johtuu siitä, että koirat voivat joskus käyttäytyä kuin pahaiset teini-ikäiset, jotka väittävät vanhemmilleen vastaan. Jos kiellät koiraa esimerkiksi jyrsimättä huonekaluja tai pyydät sitä istumaan, ja saat vastaukseksi vain haukkuja, koira yrittää uhitella. On hyvin tärkeää, että koira tietää kuka on lauman johtaja. Se johtaja olet sinä.

Toiset koirarodut haukkuvat enemmän kuin toiset – osa koiraroduista on jopa jalostettu haukkujiksi. Esimerkiksi basenji ei hauku lainkaan, vaan se ikään kuin 'jodlaa' ja päästää vingahtelevia ääniä. Jos kuuntelet tarkkaan, saatat oppia huomaamaan koiran eri haukuntatyylit ja merkitykset.

Koiran haukut

Varoitus/hälytyshaukku: Koirille on ominaista haukkua kun joku on ovella ovikelloa pimputtamassa tai kun tuntemattomat vaeltavat pihamaan poikki. Monet koirat myös haukkuvat silloin, jos ne kokevat ilmassa leijuvan uhkauksen tuntua: "Minä olen täällä suojelemassa tätä paikkaa, joten älä ala ryppyilemään minulle!" Haukunta kuulostaa tuolloin terävältä, matalalta ja määräilevältä. "Ihanaa, meille tulee vieraita!" -haukunta puolestaan on korkeampiäänistä.

Puolustushaukku: Koira puolustaa tuolloin itseään tai omistajaansa. Haukkuminen voi olla joko pelokasta tai itsevarmaa.

Ahdistushaukku: Levoton ja jännittynyt haukkuminen on koiran tapa rauhoittaa itseään. Haukku kuulostaa hyvin kimeältä, monotoniselta ja sitä voi säestää surullinen valitus. Tällaista haukuntatapaa harjoittavat koirat, jotka kärsivät eroahdistuksesta.

Pelkohaukku: Koiraa pelottaa esimerkiksi vieraan koiran tai ihmisen kohtaaminen. Tuolloin koira haukkuu intensiivisesti ja saattaa hyökkiä kohdetta kohti aina uudelleen, mutta aina perääntyen kohteen lähestyessä.

Leikitys/kiihtymyshaukku: Tämä on koiranpentujen ja nuorten koirien tapa kommunikoida. Monet koirat haukkuvat samalla, kun ne leikkivät ihmisen tai muiden koirien kanssa. Haukunta kuulostaa nopeatempoiselta, myönteiseltä ja jopa musikaaliselta. Jotkut koirat haukkuvat innostuksesta jo silloin, kun tietävät että nyt lähdetään lenkille tai autoajelulle.

Huomiohaukku: "Hei! Hei! Katso! Minä täällä! Katso katso katso!" -haukkuminen on helposti tunnistettavissa. Osa koirista saattaa ulista ja haukkua samaan aikaan saadakseen huomiota, aivan kuten uliseva lapsi.

Tylsyyshaukku: Tylsistyneen koiran haukunta kuulostaa aivan kuin koira haukkuisi vain kuullakseen oman äänensä. Vaikka tämä olisi ihmisestä kuinka ärsyttävää, se on samalla hyvin surullista. Tylsistynyt koira haukkuu usein purkaakseen energiaansa – tai pelkästään yksinäisyyteensä. Ne tarvitsevat joko lisää aktiviteetteja tai seuraa.

Vastaushaukku: Yksi koira aloittaa haukkua, toinen jatkaa perässä ja kohta koko kortteli kaikuu haukuista. Koirat rakastavat haukkua ryhmässä.

Komenteluhaukku: Koira komentaa omistajaansa haukkumalla tämän edessä tai haukkumalla monotonisesti kotoa lähtevän omistajan perään.

Saalistushaukku: Koira haukkuu jahdatessaan saalista – palloa tai polkupyörää – innostuksissaan tiheään ja korkealta.

Tervehdyshaukku: Kun koira näkee tutun ihmisen tai koiran, se tervehtii haukkumalla korkealta. Tähän eleeseen voi liittyä myös vinkunaa.Lähteet: Dogproblemsolutions.com, Dogs.about.com, Koirakoulukompassi.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja