Kymmenen sairautta, jotka voi havaita käsiin katsomalla

Monet sairaudet koronasta syöpään voivat näkyä käsissä.

Muutokset käsissä ja kynsissä saattavat olla oireita monista eri terveysongelmista. The Sun listasi sairauksia, jotka voi havaita käsiin katsomalla.

1. Nivelreuma

Nivelreuma on yleinen autoimmuunitauti, jossa nivelten rakenteissa on jatkuva omia kudoksia vaurioittava tulehdustila. Sairastumisriskiin vaikuttavat etenkin tupakointi sekä perinnöllinen alttius.

Nivelreuman oireet alkavat hiipien. Ensimmäiset merkit sairaudesta havaitaan yleensä varpaiden ja sormien pikkunivelissä, joihin ilmaantuu aamujäykkyyttä, arkuutta ja turvotusta, Terveyskirjasto kertoo.

Oireille on tyypillistä symmetrisyys eli se, että ne ilmenevät molemmissa käsissä tai jaloissa suunnilleen samaan aikaan.

2. Sydänläppien tulehdus

Punaiset tai violetit kyhmyt ja läiskät käsissä voivat olla merkki hoitamattomasta sydänläppien tulehduksesta eli endokardiitista, kertoo yleislääkäri Thuva AmuthaThe Sunille.

Endokardiitti on yleensä bakteerin aiheuttama sydämen tulehdus. Se aiheuttaa usein pitkittynyttä kuumetta ja yleistä sairaudentunnetta, mutta hoitamattomana sydämestä verenkiertoon leviävä tulehdus voi aiheuttaa keskushermoston oireita, nivelkipuja tai ihomuutoksia.

Huono ihon ja suun hygienia lisäävät endokardiitin riskiä erityisesti henkilöillä, joiden sydämessä on rakenteellisia vikoja.

Endokardiittia hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla. Hoitamattomana sairaus on hengenvaarallinen.

3. Muistisairaus

Heikon puristusotteen todettiin helmikuussa ilmestyneessä tutkimuskatsauksessa olevan yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua muistisairauteen, kuten dementiaan.

Brittilääkäri Amutha kertoo The Sunille, ettei mekanismia yhteyden takana vielä täysin tunneta. Jos puristusotteensa huomaa heikenneen esimerkiksi purkkeja avatessa, kannattaa asiasta kertoa lääkärille.

4. Korona

Brittiläinen epidemiologi, professori Tim Spector kertoi keväällä, että koronan sairastaminen voi näkyä kynsissä selkeinä viivoina. Kynttä vaakatasossa halkovat viivat voivat ilmetä ilman ihottumaa.

Kyseessä on harmiton jälkioire, joka voi johtua muistakin rajuista kuumetaudeista.

5. Melanooma

Kynnen alle ilmestynyt musta läiskä voi olla seurausta verenpurkaumasta, jonka syynä on yleensä vasaranisku tai muu vamma.

Jos kynnen ei muista ottaneen osumaa, kannattaa muutos tutkituttaa. Mustapigmenttinen läiskä tai juova kynnen alla voi olla oire melanoomasta.

Ihosyövän mahdollisuus tulee sulkea pois ottamalla muutoksesta koepala.

6. Ekseema

Kämmeniin ja sormiin ilmestyneet kutisevat nesterakkulat eli pompholyx-rakkulat ovat yksi ekseeman oire. Ekseema eli ihottuma tarkoittaa ihon pintaosien tulehdusta, joka voi pitkään jatkuessaan levitä ihon syvempiin osiin.

Pompholyx-rakkuloita esiintyy tavallisesti nuorilla aikuisilla. Puuskittain ilmenevät rakkulat kuivahtavat parissa viikossa, jonka jälkeen iho hilseilee muutaman viikon. Tauti voi kiusata jatkuvasti jopa vuosien ajan tai vain aika ajoin. Taipumus vaivaan on perinnöllinen.

Rakkuloiden kuivahtamista voi nopeuttaa liottamalla käsiä haaleassa vedessä, Terveyskirjasto neuvoo. Käsien hautomista esimerkiksi suojakäsineissä ilman aluskäsineitä kannattaa välttää.

Jos rakkuloita on jatkuvasti ja niiden lisäksi ihminen kärsii varsinaisesta ekseemasta, kannattaa apua etsiä lääkäristä.

7. Ahdistus

Tyngiksi kalutut kynnet voivat olla oire stressistä tai ahdistuneisuudesta. Kynsien pureskelu eli onykofagia voi olla pakonomainen tapa, joka saattaa kehittyä pakko-oireiseksi häiriöksi.

Kynsien järsiminen ei ole täysin harmitonta, sillä tapaan voi liittyä myös fyysisiä ongelmia, kuten infektioita.

8. Raynaud’n oireyhtymä

Yhden tai useamman sormen tai varpaan muuttuminen kylmäaltistuksessa vitivalkoiseksi on oire Raynaud’n oireyhtymästä.

Valkosormisuuden taustalla vaikuttavat epätavallisen voimakkaasti supistuvat verisuonet, jotka saavat sormien tai varpaiden värin muuttumaan valkoiseksi, osalla myös sinertäviksi tai punoittaviksi.

Kylmyyden lisäksi stressi voi laukaista valkosormisuusoireen. Käsien pitäminen lämpiminä, tärinätyön välttäminen ja tupakoinnin lopettaminen helpottavat oiretta.

Valkosormisuus vaatii lääkärin tutkimuksia, jos se ilmaantuu vasta aikuisiäillä ja siihen liittyy muita oireita, kuten haavaumia tai ihomuutoksia. Tällöin Raynaud'n oireyhtymän taustalla voi olla toinen sairaus, kuten reumaattinen sidekudostauti tai harvinaisissa tapauksissa valtimonkovettumatauti, Terveyskirjasto kertoo.

9. Keuhkosyöpä

Kuperat kynnet, niin sanotut kellolasikynnet, voivat olla merkki kroonisesta keuhkosairaudesta, kuten keuhkosyövästä, tai paikallisesta verenkiertohäiriöstä.

Kellolasikynsissä kynsi on kaikissa suunnissa pyöristynyt. Usein myös sormien kärjet ovat pullistuneet.

Omien kynsiensä kuperuutta voi testata tällä helpolla sormitestillä.

10. Parkinsonin tauti

Levossa vapisevat kädet voivat olla oire Parkinsonin taudista. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä parantumaton liikehäiriösairaus, johon liittyy lepovapinan lisäksi liikkeiden hidastumista ja lihasjäykkyyttä.

Yleislääkäri Amuthan sanoo The Sunille, että suurimmalla osalla sairastuneista nimenomaan vapina on yksi varhaisista oireista. Myös muut keskushermoston sairaudet voivat aiheuttaa käsien vapinaa.

Käsien tärinä voi kuitenkin johtua lukuisista muistakin syistä, kuten väsymyksestä, hermostuneisuudesta, runsaasta kofeiinin saannista, tupakasta ja alkoholista, Terveyskirjasto listaa.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos vapinaa esiintyy jatkuvasti ja se on häiritsevää.

Lähes joka kolmannella suomalaisella on joskus ollut atooppisen ihottuman oireita. Videolla kerrotaan, miten ihotauti vaikuttaa elämään.

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41

Lue myös:

    Uusimmat