"Kuivan suun seuraukset voivat olla vakavat" – näin tärkeä rooli syljelläsi on

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso myös: Videolla erikoishammaslääkäri antaa vinkit parempaan suuhygieniaan.

Sylki yhdistettynä suun terveeseen bakteerikantaan estää tauteja aiheuttavien virusten ja bakteerien pääsyn elimistöön. Tiesitkö, että jokainen voi elintavoillaan vaikuttaa syljen hyvään toimintaan ja suun terveiden bakteerien määrään?

Sylki on arkipäiväinen elementti, jonka merkitystä suun terveydelle ei osata arvioida tai ylipäätään huomioida, kertoo Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta  tiedotteessa. 

– Hammaslääkärikäynnillä syljen erityksen ongelmat näkyvät muun muassa limakalvojen punoituksena, lisääntyneenä hampaiden reikiintymisenä ja ientulehduksen etenemisenä, Virta selittää.

Virran mukaan jopa 20 prosenttia suomalaisista kärsii erilaisista syljen erityksen vaivoista.

Näin bakteerit ja virukset pääsevät limakalvoille ja elimistöön

Joka päivä sylkirauhaset tuottavat sylkeä ihmisen suussa jopa noin litran verran. Terveyskirjaston mukaan suu alkaa tuntua kuivalta, kun sylkimäärä vuorokaudessa laskee selvästi alle puolen litran.

Sylki peittää hampaat ja suun limakalvot ohuena kerroksena suojaten ja huuhdellen ei-toivotut bakteerit pois.

– Tärkeintä on puhdas nestevirtaus. Sylki huuhtelee pöpöt pois ja kostuttaa limakalvot muodostaen näin suojaavan kalvon. Jos tätä ei tapahdu tehokkaasti, syntyy riski siitä, että bakteerit ja virukset pääsevät tarttumaan limakalvolle ja siitä elimistöön, toteaa Virta.

Puhdas sylki sekoittuu suussa kasvaviin bakteereihin, viruksiin ja sieniin. Tautia aiheuttavien virusten ja bakteerien pesiytymisen kannalta tärkeää onkin suun terve ja tasapainossa oleva bakteerikanta. Bakteerikannan ollessa epätasapainossa voi seurauksena olla erilaisten tulehdusten leviäminen.

Sokeri toimii kasvualustana vääränlaisille bakteereille ja viruksille

Elimistö pyrkii pitämään syljen koostumuksen ihanteellisena. Myös ihmisen omilla toimilla on kuitenkin vaikutusta. Hyvän suuhygienian lisäksi ravintotottumuksillakin on suuri merkitys.

– Sokeripitoisia tuotteita kannattaa välttää, sillä sokeri on kasvualusta vääränlaisille bakteereille. Ruokavaliossa olisi hyvä välttää myös liiallisina tai toistuvina annoksina happamia ruokia ja juomia, kuten sitrushedelmiä, virvoitus- ja alkoholijuomia sekä proteiini- ja kuntoilujuomia. Vesi on paras janojuoma, Virta painottaa.

Mitä enemmän sylkeä erittyy, sitä paremmin se vahvistaa hampaita.

– Isot sylkirauhaset tarvitsevat ärsykkeen toimiakseen, ja hyvä keino tähän on vaikkapa ksylitolipastillit, jotka lisäävät huomattavasti syljen eritystä, vinkkaa Virta.

Myös useilla lääkkeillä kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeillä, masennus- ja särkylääkkeillä, antihistamiineilla sekä astma- ja yskänlääkkeillä on suuri vaikutus syljen tuotantoon. Diabetekseenkin voi liittyä kuivan suun oireita, joita diabeteslääkkeet entisestään lisäävät.

Kuivan suun oireet

Kuiva suu on erityisen tuttu vaiva vanhuksilla. Jos suu tuntuu kuivalta, saa apteekista kuivasta suusta kärsiville suunnattuja tuotteita, kuten erilaisia geelejä, suihkeita tai imeskelytabletteja. Veden juontikin auttaa.

– Aina on kuitenkin hyvä käydä myös hammaslääkärissä arvioimassa tilanne, koska kuivan suun seuraukset voivat olla vakavat, hammaslääkäri Virta sanoo.

Ientulehduksen ja hampaiden reikiintymisen lisäksi kuivan suun seurauksena voi tulla bakteeri- tai sienitulehdus, joka saa limakalvot tai suupielet punaisiksi ja ärtyneiksi ja hengityksen haisemaan pahalle.

Myös puhuminen tai nieleminen voi olla vaikeaa, jos limakalvot ovat kuivat. Terveyskirjaston mukaan muita kuivan suun oireita voivat olla yöllinen herääminen suun kuivuuteen, palan tunne kurkussa, metallin maku suussa sekä kielikipu.

Virta muistuttaa, että erityisesti hampaista tulee pitää hyvää huolta, sillä otollisimmat paikat haitallisille bakteereille ovat juurikin hammasväleissä ja ientaskuissa.

Suun limakalvot uudistuvat yleensä nopeasti parantaen nopeasti myös suussa olevat haavat. Lääkärin pakeille on kuitenkin syytä mennä, jos suun alueen haava ei muutamassa päivässä korjaudu tai jos vaiva toistuu usein. 

Jos haavoja ei hoida, voi seurauksena olla vakavia suun alueen tulehduksia tai ongelmia yleisterveyteen tulehdusten vaikutusten levitessä muualle elimistöön.

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat