Ehkäisyväline unohtui kohtuun 20 vuodeksi – karu tapaus osoittaa, miksi kierukka tulee poistaa ajallaan

Mikä ihmeen kierukka? Tältä se näyttää ja näin se toimii 3:20
Videolla gynekologi näyttää, kuinka kierukka asennetaan ja poistetaan kohdusta.

Kohdun sisälle unohtunut kierukka aiheutti japanilaiselle naiselle harvinaisen infektiosairauden. Tapauksesta kertoo Gizmodo-sivusto.

Japanilaislääkärit raportoivat The New England Journal of Medicine -julkaisussa 54-vuotiaasta naisesta, jonka sisälle unohtui ehkäisykierukka 20 vuodeksi. Suomessa käytössä olevien hormonikierukkojen käyttöaika on 3–7 vuotta, hormonittoman kuparikierukan kohdalla käyttöä voi venyttää 10 vuoteen asti. 

Parhaat päivänsä nähneen kierukan käyttö ei ole harmitonta, kuten tapausraportti osoittaa. Riutunut japanilaisnainen hakeutui päivystykseen kärsittyään kuukausia kuumeilusta, vatsakivuista ja kävelyvaikeuksista.

Tutkimuksissa lääkärit huomasivat naisen vatsan kohdalla massaa. Verikokeet paljastivat, että potilaalla oli infektio.

Kierukka oli bakteerimassan peitossa

Kierukka on tehokas, pitkäkestoinen ja pääosin turvallinen ehkäisymuoto, mutta käyttöön voi liittyä myös haittoja, kuten vuotohäiriöitä. Kuparikierukan käyttäjiltä löydetään tavallista useammin Actinomyces-mikrobia, mutta se aiheuttaa harvoin vakavia tulehduksia. Japanilaisnaisen kohdalla näin kuitenkin kävi.

Vaginasta, suolistosta ja suusta yleisesti löytyvät Actinomyces israelii -bakteerit alkoivat kasvaa vuosikausiksi kohtuun unohtuneen kierukan ympärillä aiheuttaen harvinaisen yleisinfektiosairauden: aktinomykoosin eli sädesienitaudin.

Sen lisäksi, että kierukkaa peitti bakteerivaippa, naisen lantion ja lonkan alueella oli useita paiseita täynnä kuolleita soluja ja bakteereja. Lääkärit tyhjensivät ja puhdistivat absessit leikkauksessa samalla kun he poistivat kierukan. Voit katsoa kuvan poistetusta kierukasta tapausraportista.

Nainen parani, kun kierukka otettiin viimein ulos elimistöstä ja hänelle annettiin antibiootteja.

Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Gynekologi vastaa 3:40
Videolla kerrotaan, mistä vuotohäiriöt voivat johtua.

Kierukka tulee poistaa ajallaan

Tavallisesti Actinomyces israelii -bakteerit ovat harmittomia, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa infektion.

Tapausraporttia kirjoittanut Noriko Arakaki kertoi Gizmodolle, että naisen sisään unohtuneella kuparikierukalla oli todennäköisesti osansa tämän sairastumisessa. Potilaalta ei kysytty, miksei hän käynyt vaihtamassa tai poistamassa kierukkaa.

Lääkärit muistuttavat, että kierukkaa on tärkeää käyttää ohjeiden mukaisesti ja se tulee poistaa ajallaan. Kierukka poistetaan, kun sen käyttöikä loppuu, käyttöön liittyy haittaavia oireita tai toiveena on tulla raskaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat