Ehkäise muistisairauksia – lue vinkit!

Suomessa lähes 130 000 ihmistä sairastaa muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia. Terveellisten elämäntapojen lisäksi myös muistin harjoittaminen ehkäisee muistisairauksia.

Treenaa aivojasi ja opettele muistamaan paremmin Forbes.com -sivuston ohjeiden avulla.

Yhdistä yksityiskohta tarinaan

Aivot muistavat paremmin tarinoita kuin informaation palasia. Muistat siis yksittäiset asiat mielessäsi paremmin kun yhdistät ne yhteen tarinaan. Jos sinun pitäisi esimerkiksi muistaa sanat "auto", "kotka" ja numero kuusi, voit toistella mielessäsi pientä tarinaa tai lausetta, jossa nämä kaikki yhdistyvät, esimerkiksi "Mies pelästyi huomatessaan kuusi kotkaa autonsa katolla".

Visualisoi asia

Monet sellaiset asiat, jotka haluamme muistaa, ovat abstrakteja. Numerosarjan tai nimen muistaminen on helpompaa, jos liität asian esimerkiksi kuvaan. Jos sinun esimerkiksi pitäisi muistaa, että autosi on paikalla B3, voit kuvitella päässäsi kuvan, jossa on kolme banaania. Kun palaat autollesi myöhemmin, saat ehkä palautettua muistettavan asian nopeammin mieleesi.

Ota kaikki aistit käyttöön

Ihmisten yleinen muistiin liittyvä ongelma on se, etteivät he muista nimiä. Yksi keino muistaa paremmin satunnaisen ihmisen nimi, on liittää ihmisen nimi johonkin muuhun asiaan esimerkiksi sen perusteella, miltä hän näyttää. 

Tee jotakin erikoista virkistääksesi muistiasi

Varsinkin jos olet kiireinen ja tekemässä jotakin rutiininomaista, jokin erikoinen, helposti muistettava toiminta voi auttaa rikkomaan tämän rutiinin. Eli kun laitat avaimesi tai laukkusi johonkin ja tiedät, että sinulla on myöhemmin vaikeuksia löytää niitä, tee samaan aikaan jotakin erikoista, kuten esimerkiksi polje jalkaasi lattiaan. Muistat toimintasi myöhemmin, joka helpottaa sinua muistamaan myös paikan, johon jätit avaimesi.

Käy asiat rauhassa läpi

Jos edessäsi on esimerkiksi puhe tai esitys, joka vaatii tarkkaa muistia, käy läpi muistettavat asiat mieluummin hitaasti kuin ahtaamalla ne päähäsi. Kun tarkastelet materiaalia vähitellen, se tallentuu paremmin aivojen pitkäaikaiseen säiliömuistiin.

Lue myös:

    Uusimmat