Eeva Lehtimäen kommentti: Miten kauan perussuomalaiset voi pitää muuta eduskuntaa panttivankinaan?

Pöllöraati: Perussuomalaiset suuntasi Väyrysen kikkapussille 9:57
Pöllöraati: Perussuomalaiset suuntasi Väyrysen kikkapussille viivytystaistelussaan

Eduskunnassa ärtymys kasvaa. Mihin perussuomalaiset pyrkivät puherallillaan EU:n elpymispaketista? Asiaan ei ole saatu selkeää vastausta, vaan maali ja syyt ovat vaihdelleet, mitä pidemmälle puhemaraton on jatkunut eduskunnassa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tänään eduskunta kokoontuu kello 13.30. Perussuomalaiset on vaatinut eduskunnan perustuslakivaliokunnalta tulkintaa siihen, voiko saman asian ottaa pöydälle vain kerran.

Perussuomalaisten ehdotuksesta äänestetään. Se ei mene läpi, koska hallituspuolueiden äänillä asiaa ei viedä enää perustuslakivaliokuntaan.

Sen jälkeen istunto jatkuu ja päivystysvuoroilla vedettävä puhemaraton myös jatkuu, jos perussuomalaiset niin haluavat.

Elpymispakettia puitu perusteellisesti

Elpymispaketti on kevään suurimpia ja kiistellyimpiä kokonaisuuksia eduskunnassa. On ehdottoman tärkeää, että asiaa on puitu perusteellisesti eduskunnassa. 

Ja niin todella on tehty.

Asiasta on väännetty urakalla salissa useaan otteeseen. Kaikki asiaa seuranneet tietävät ja myöntävät, että kokonaisuus ei ole täydellinen ja siihen on voinut suhtautua myös kriittisesti.

Perustuslakivaliokunta linjasi, että äänestyksessä tarvitaan 2/3 enemmistö. Valtiovarainvaliokunta muokkasi mietintöön useita kiristyksiä, jotka sitovat myös seuraavaa hallitusta tulevissa EU-väännöissä.

Keskustelua jatkettiin aiotun yli ja perussuomalaiset pääsivät tenttaamaan myös tiistain keskustelun aikana karanteenissa ollutta pääministeri Sanna Marinia (sd.) viime kesän neuvottelutuloksesta. Tämäkin puolueen vaatimus toteutui.

Kansanedustajalla on puheoikeus ja tämä on parlamentarismia. Muut ovat pelanneet näillä pelisäännöillä. 

Perussuomalaiset ovat päässeet kertomaan epäilynsä pakettia kohtaan. He ovat saaneet pääministerin saliin. He ovat perustelleet puheitaan sillä, että puhemaratonilla voitaisiin taivuttaa epävarmoja äänestämään pakettia vastaan.

Pelisääntöjen venytystä

Nyt on käynyt ilmi, että varapuhemies Juho Eerola (ps.) olisi ollut valmis käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja yrittämään asian käsittelyn siirtämistä  jonnekin tulevaisuuteen yön kähmyssä omalla puhemiesvuorollaan. 

Viime yönä perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki puolestaan esitti asian käsittelyn lykkäämistä kesäkuun loppuun.

Mikä on perussuomalaisten idea? Mihin he pyrkivät? Sitä kysyy yhä useampi eduskunnassa. 

Asialle on saatu näkyvyyttä. Muu eduskunta alkaa kyllästyä olemaan yhden puolueen panttivankina. 

Peruskoulussa jo opetetaan, että demokratiassa enemmistön äänillä mennään ja sitten pulinat pois. Tämä ei tunnu kelpaavan perussuomalaisille. Heillä ei ole hankkeelleen vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä.

Gallup-ykkönen ei ole eduskunnassa ykkönen.

Eerolan toiminta on myös ennenkuulumatonta puhemiesinstituution halveksuntaa. Poliittinen uskottavuus on mennyt ja jälkipyykkiä pestään ihan varmasti.

On poikkeuksellista, että kollegat eivät voi luottaa toistensa toimintakulttuuriin. On poikkeuksellista, että varapuhemies on hyllytetty.

Oliko koko operaatio osa kuntavaalikampanjaa?

Perussuomalaisilla on kolme pääteemaa kuntavaaleissa. Ne ovat EU:n elvytyspaketti, polttoaineiden hinta sekä maahanmuutto. Niillä ei ole mitään tekemistä kuntien palvelujen ja kuntapolitiikan kanssa, mutta Jussi Halla-ahon johdolla asioiden sekoittaminen lienee osa vaalitaktiikkaa.

Eduskunnan operaatio on ollut selvästi suunniteltu, ei mikään spontaani tapahtuma.

Rakenteilla on tarina, jossa perussuomalaiset ovat isänmaallisia, muut pettureita. Suomen rahat kaadetaan italialaisten roistojen taskuun, eikä mummojen ja pappojen hoitoon. Myös eduskunnassa vehkeillään heitä vastaan, kun varapuhemies Tarja Filatovin (sd.) kieltäytymistä pöydälle panosta ei viedä perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi.

Saadaan aikaan sekasotkua ja hämmennystä. Kiinnostavaa olisi tietää, onko puolueen omille kannattajille ja kansanedustajille selvää, että jossain vaiheessa paketista on äänestettävä, eikä kannatus eduskunnassa riitä sen kaatamiseen.

Kannattiko jarrutuskeskustelu? 

EU-paketista äänestetään siis jossain vaiheessa. Seuraavia mielipidemittauksia tutkitaan tarkasti, samoin kesäkuun kuntavaalitulosta. Kannattiko ja hyödyttikö jarrutuskeskustelu perussuomalaisia?

Miten kansalaiset tulkitsevat tapahtumia?

Pahimmillaan eduskunnan muutenkin hauraaksi muuttunut arvovalta saa lisäkolauksen.

Suomalainen politiikka on ollut keväällä sekaisin sekä hallituksessa että oppositiossa, mikä tuskin lisää politiikan uskottavuutta äänestäjien silmissä.

Perussuomalaiset eivät näyttäydy tämän jälkeen kovin houkuttelevana yhteistyökumppanina, vaikka he julkisuuteen päin ovat pyrkineet esiintymään aiempaa maltillisemmin.

Eduskuntavaalivoitto on aina makea, mutta yksin ei Suomessa saa enemmistöhallitusta muodostettua. Kaikki tarvitsevat kavereita.

Myös tämä kannattaa sinne prosessikaavioihin piirtää, jos katse on yhtään pidemmällä.

Lue myös:

    Uusimmat