Edes rikosepäily ei saa olla esteenä – Unicef vaatii Suomea hakemaan Isis-vaimot ja lapset äärimmäisen karuista olosuhteista mahdollisimman nopeasti

7:33

Suomen pitää hakea niin sanottujen Isis-vaimojen lapset Syyriassa sijaitsevilta leireiltä äitiensä kanssa, sanoo aamun Huomenta Suomessa vieraillut Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.

Hetemäen mukaan Syyriassa on humanitaarisen avun tarpeessa 5,5 miljoonaa lasta, ja maan sisäisiä lapsipakolaisia on 2,6 miljoonaa.

Suomessakin paljon uutisoidulla al-Holin Isis-leirillä on noin 70 000 ihmistä, joista Unicefin arvion mukaan 29 000 on lapsia.

– Heistä 9000 on niin sanottujen vierastaistelijoiden lapsia. Nämä lapset ja heidän äitinsä tulevat 60 eri maasta, Hetemäki kertoo.

"Olosuhteet äärimmäisen karut"

Hetemäen mukaan olot leireillä ovat huonot, ja niille on vaikea saada apua.

– Olosuhteet ovat äärimmäisen karut, ja siellä on vakava aliravitsemus. Lapsia on kuollut noin 200, ja olosuhteet kovenevat.

Julkisuudessa on viime aikoina noussut keskustelua, mitä Isis-leirillä oleville lapsille ja heidän äideilleen pitäisi tehdä. Hetemäki näkee asiassa vain yhden ratkaisun.

– Suomen pitäisi tehdä pikaisesti päätös lasten hakemisesta tänne. Kansainvälisen sopimuksen mukaan Suomen velvollisuus on taata lapsille henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytykset täysimääräisesti.

Äitien erottaminen lapsista äärimmäinen keino

Myös mahdollisesti radikalisoituneet Isis-vaimot pitäisi Hetemäen mielestä tuoda Suomeen lapsiensa kanssa, vaikka myöhemmin selviäisikin, että naiset ovat syyllistyneet rikoksiin.

– Lapsista erottaminen on äärimmäinen keino, ja niin äärimmäisessä tilanteessa me ei olla, etteikö äitien ja lasten tilannetta voitaisi rauhallisesti selvittää Suomesta käsin.

Hetemäki muistuttaa, ettei oikeusvaltio tunne joukkotuomiota, vaan jokaisen naisen kohdalla täytyy tehdä yksilöllinen harkinta.

– Rikostuomion antaminen ei ole poliittinen päätös, vaan se pitää antaa tuomioistuinten päätettäväksi. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä yksityiskohtainen harkinta.

– Jos rikostutkinnan jälkeen todetaan, että äidit ovat syyllistyneet rikoksee, meillä on lastensuojelutoimenpiteitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja