Vihreä sisäministeri joutunee ratkomaan Isis-leireillä olevien naisten ja lasten kohtaloa: "Lasten etu täytyy turvata tässä tilanteessa"

1:47:07
MTV Uutiset Live seurasi hallitusohjelman julkistamista suorassa lähetyksessä.

Pekka Haavisto ei vieläkään suostu ottamaan ulkoministerin salkkua annettuna. Vihreät tekee päätöksensä ministereistä huomenna tiistaina.

Vihreät on saamassa sisäministerin salkun uudessa hallituksessa. Yksi ajankohtaisista asioista tulevan sisäministerin pöydällä on Syyriassa leireillä vankeina olevien suomalaisten lasten ja naisten kohtalo.

Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on aiemmin sanonut, että linjauksia on todennäköisesti tehtävä valtioneuvostossa ja on luontevaa, että ne tekee uusi hallitus.

– Lasten etu ennen kaikkea täytyy turvata tässä tilanteessa, valaisee vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolueen kantaa asiaan.

– Tämän lisäksi täytyy katsoa aikuisten osalta, että ollaanko syyllistytty rikoksiin, ollaanko osana terrorismin tukea. Vihreät ovat kannattaneet tähän Ruotsinkin kannattamaa kansainvälistä tuomioistuinta.

Haaviston mielestä lapset pitää ennen kaikkea saada turvaan alueilta, joilla heidän terveytensä on vaarassa ja tauteja on leviämässä.

– Siinä on tärkeää yhteistyö myös kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n kanssa.

Lasten ja mahdollisesti myös äitien tuomisesta Suomeen täytyy Haaviston mukaan keskustella järjestöjen kanssa.

Suomessa on ollut esillä etenkin al-Holin leiri, jossa on suomalaisia Isisiin kytköksissä olleita naisia lapsineen.

Vihreissä voi kinnata monikin asia

Pekka Haavisto arvelee, että vihreät ei nielaise tänään julkistettua hallitusohjelmaa ihan tuosta vain. Puoluevaltuusto on koolla huomenna. Kinnaamaan voi nousta monikin asia, Haavisto arvelee.

– Esimerkiksi se, ovatko jotkin tavoitteet riittävän tiukasti kirjattuja. Voi olla, että joku pitää pienenä sataa miljoonaa pois yritystuista.

Haaviston mukaan yritysverojen muuttaminen tapahtuu kuitenkin nopeasti eli jo tulevaan budjettiriiheen mennessä.

Hänen mukaansa hallitusohjelmaan onkin pyritty panemaan tiukat aikataulut tavoitteille, esimerkiksi energiaverouudistukselle ensi kesään mennessä.

– Turpeesta löytyy myös ratkaisut aikataulutettuna, että mihin mennessä ratkaisut tehdään.

Hän ei edelleenkään suostu sanomaan, onko hän seuraava ulkoministeri.

– Vihreät päättää huomenna, miten ministeripaikat täytetään, mitään ennakkoratkaisuja ei vihreillä ole.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja