Guardian: Isis-leski auttoi CIA:ta Isis-johtaja Baghdadin etsinnöissä

Äärijärjestö Isisin johtajiin kuuluneen miehen leski auttoi CIA:ta ja kurdeja Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin etsinnöissä, kertoo Guardian.

Brittilehti haastatteli Nisrine Assad Ibrahimia Irakin Erbilissä, jossa tämä on vangittuna. Ibrahim tunnetaan myös nimellä Umm Sayyaf.

Ibrahim otettiin kiinni toukokuussa 2015 al-Omarissa Syyriassa Yhdysvaltojen hyökkäyksessä, jossa hänen miehensä Abu Sayaaf sai surmansa. Ibrahimin puoliso oli toiminut Isisin öljyministerinä ja oli yksi järjestön johtajan Baghdadin läheisistä ystävistä. Tätä kautta Ibrahim oli päässyt seuraamaan poikkeuksellisen läheltä Isisin ylimmän johdon toimintaa.

Jäätyään vangiksi Ibrahim ei aluksi ollut halukas yhteistyöhön, mutta alkoi lopulta auttaa yhdysvaltalaisia ja kurdeja. Hän antoi tietoja esimerkiksi Isisin organisaatiosta, Baghdadin toimintatavoista ja tämän tunnetuista piilopaikoista.

Helmikuussa 2016 hän osoitti Irakin Mosulista talon, jossa Baghdadin uskottiin piileskelevän. Yhdysvallat kuitenkin päätti tuolloin olla tekemättä ilmaiskua muun muassa siviiliuhrien pelossa. Myöhemmin Yhdysvallat myönsi, että Baghdadi mitä luultavimmin oli ollut siellä.

Baghdadi julisti vuonna 2014 Isisin kalifaatin, joka nopeasti valtasi laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Maailman etsityimmäksi mieheksi noussut Baghdadi piti kuitenkin pitkään matalaa profiilia, kun Isis vähitellen menetti alueensa. Huhtikuussa hän esiintyi videolla ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ja myönsi Isisin kärsineen sotilaallisen tappion.

Kiistää osallisuutensa amerikkalaisvangin hyväksikäyttöön

Isis-leski Ibrahimia on syytetty osallisuudesta yhdysvaltalaisen avustustyöntekijän Kayla Muellerin orjuuttamiseen ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Mueller joutui Isisin vangiksi vuonna 2013 ja asui vuonna 2014 kuukauden ajan Ibrahimin ja tämän miehen luona. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Baghdadi raiskasi häntä tänä aikana.

Ibrahim kiistää Guardianille, että olisi ollut osallinen Muellerin seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Hänen mukaansa hän ja Mueller kohtelivat toisiaan kunnioittavasti.

Muellerin uskotaan kuolleen Yhdysvaltain liittouman ilmaiskussa Syyrian Raqqassa helmikuussa 2015.

Guardianin mukaan Ibrahim on tuomittu Irakissa kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat