Donald Sutherland asui nuorena Suomessa: Rakastui kainuulaiseen naiseen ja joi elämänsä kännit

Nälkäpelitähdellä nuoruusmuistoja Suomesta 2:23
Katso Donald Sutherlandin haastattelu vuodelta 2014.

Äskettäin menehtynyt näyttelijälegenda Donald Sutherland asui parikymppisenä puoli vuotta Kainuussa ja kertoi kokemuksistaan vuonna 2014 MTV Uutisille.

Juttu on julkaistu alun perin marraskuussa 2014. MTV Uutiset julkaisee Donald Sutherlandin haastattelun uudelleen näyttelijän kuoleman vuoksi.

MTV:n Lontoossa tapaama kanadalaisnäyttelijä Donald Sutherland halusi vielä parikymppisenä aivan jotain muuta kuin filmitähdeksi, puhumattakaan että supersuosittujen Nälkäpeli-elokuvien tähdeksi. 

Sutherland opiskeli insinööriksi – ja vietti puolisen vuotta vaihto-oppilaana Nälkämaan laulun mailla Kainuussa, Suomessa. Se ei ole unohtunut.

Kun hän kuulee, että toimittaja tulee Suomesta, hän laskee suomeksi liki kymmeneen ja väittää, että "mine räkhästän sinye, perkhele".

Otanmäen tyttö yhä mielessä

Sutherlandin mukaan hän asui Otanmäellä rautakaivoksen kupeessa.

– Eikös se ole muutaman sata mailia Napapiiriltä? Otin paljon kuvia myös Turusta ja Helsingistä. Olin Otanmäellä tavattoman rakastunut suomalaiseen tyttöön. Hänellä oli hieno perhe, hänen isänsä kanssa uskalsin keskustella mistä vaan, Sutherland kertoi vuonna 2014.

– Siellä muuten juotiin viinaa paljon, murjaisee Sutherland valkoharmaan paksun tukkansa alta, vieläkin jotenkin epäuskoisen näköisenä, hän jatkaa.

Tästä hänelle on jäänyt mieleen hurjia muistoja.

– Asuin kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Olin jotain 19 vanha, enkä juurikaan lutrannut viinan kanssa. Eräänä iltana työkavereita tuli iso joukko asuntooni. Sitten minäkin olin pahimmassa kännissä kuin koskaan. Hoipuin ikkunan ääreen, katselin alas ja ajattelin, että voisin lentää. Onneksi palasin takaisin istumaan pöydän ääreen ja sanoi itselleni että "et voi lentää ja nyt korkki kiinni", Sutherland muistelee.

– Jaahas, tähänkös tämä meidän haastatteluaikamme menikin, hän naurahtaa sitten.

"Nilkki, joita USA on täynnä"

Kun Sutherlandilta kysyy, onko Nälkäpeli 3 -elokuvassa mitään vakavasti otettavaa poliittista sanomaa, käyttää hän ensimmäisen minuutin haukkumalla Yhdysvaltain sosiaaliturvaa törkeän kalliiksi Eurooppaan verraten.

– On siinä sanoma, ihmisen pitää pyrkiä muuttamaan systeemiä. Poliitikot eivät voi mitään lääkefirmojen lobbareille, siksi amerikkalainen maksaa sata taalaa samasta syöpälääkkeestä, jonka eurooppalainen saa kahdella kympillä. Tuollaisista päättäjistä pitäisi päästä eroon.

Roolihahmoaan presidentti Snow'ta hän kuvailee byrokraatiksi ja nilkiksi.

– Ei hän ole diktaattori eikä edes hullu. Hän on laskelmoiva byrokraatti, joka haluaa vain säilyttää valtansa. Samanlainen nilkki, joita USA on täynnä.

Lue myös:

    Uusimmat