Deittisovellus vuoti käyttäjien tiedot HIV-tartunnoista kolmansille osapuolille – henkilöllisyyden paljastuminen mahdollista

2:38

Erityisesti homoseksuaalien suosima deittisovellus Grindr on jakanut kolmansille osapuolille käyttäjien yksityisiä tietoja, kuten tiedon heidän HIV-tartunnastaan.

Grindrn tietojen luovuttamisesta uutisoivat muun muassa Techcrunch ja Buzzfeed News.

Mitä jos nettideittailu tapahtuisikin kasvokkain? Katso yllä oleva video!

Norjalainen tutkimusorganisaatio SINTEF tutki Grindr-deittisovelluksen liikennettä ja huomasi, että sovellus lähetti käyttäjien yksityisiä tietoja kolmansille osapuolille. Grindrin mukaan tietoja ei olla annettu mainostajille, vaan Apptimize ja Localytics -yrityksille, jotka testaavat ja parantavat mobiilisovelluksia.

Käyttäjät ovat voineet lisätä Grindriin tiedon mahdollisesta HIV-tartunnasta sekä tiedon viimeisimmän sukupuolitautitestin ajankohdasta. SINTEF paljastaa, että myös nämä tiedot lähetettiin eteenpäin kolmansille osapuolille.

Tieto käyttäjän HIV-tartunnasta on lähetetty yrityksille muun muassa puhelimen ID:n, sähköpostiosoitteen ja GPS-tietojen kanssa. SINTEFin mukaan näiden tietojen avulla yksittäisten käyttäjien henkilöllisyys ja HIV-tartunta voitaisiin selvittää.

Grindrin käyttäjät eivät ole tienneet tietojen jakamisesta.

– HIV-status on linkitetty kaikkeen muuhun tietoon. Se on pääasiallinen ongelma. Luulen, että se johtuu joidenkin kehittäjien epäpätevyydestä, kommentoi SINTEF:in tutkija Antoine Pultier Buzzfeed Newsille.

Tietojen jako loppuu

Kohu tietojen luovuttamisesta alkoi maanantaina, ja jo illalla Grindr ilmoitti lopettavansa arkaluontoisten tietojen jakamisen sen kumppaneille yleisön reaktion takia. Tietojen luovuttaminen loppuu sovelluksen uusimman päivityksen myötä.

Grindr jatkaa silti vielä tietojen luovuttamisen puolustamista ja pitää kohua epäoikeudenmukaisena. Yhtiö perustelee, että Apptimize ja Localytics auttavat vain sovelluksen kehittämisessä eikä tietoja jaeta rahateko- tai muissa pahoissa aikeissa.

Grindr on vuonna 2009 perustettu deittisovellus, joka on muun muassa tuonut esiin queer-yhteisön ongelmia ja mainostanut sovelluksessaan ilmaisia HIV-tutkimuksia.

Lähteet: Techcruch, Buzzfeed News 1&2, BBC

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja