Cristal Snowlta väkevä kannanotto Sanna Ukkolan drag-aiheiseen kolumniin: "Minä haluan anteeksipyynnön"

Poliisi joutui poistamaan häiriköitä lasten drag-satuhetkitapahtumasta - MTV paikalla 7:08
Katso video: Näin Gaylien 2000 -hahmoa esittävä taiteilija sekä Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertovat satuhetken tapahtumista kesällä 2022.

Drag-artisti Cristal Snow julkaisi somekanavissaan avoimen kirjeen, jossa hän kritisoi Sanna Ukkolan tuoretta kolumnia.

Iltalehdessä julkaistiin torstaina toimittaja Sanna Ukkolan kynäilemä kolumni, jossa otetaan kantaa "lapsi-drag-ilmiöön". Kolumnin otsikossa väitetään, että drag tuhoaa lapset ja palvelee pedofiileja.

Kolumnin alussa mainitaan viime kesänä Keskuskirjasto Oodissa järjestetty, lapsille suunnattu satuhetki, jossa tarinankertojana toimi suomalainen Gaylien 2000 -taiteilijanimellä tunnettu drag-artisti sekä Helsingin kaupungin kulttuurikeskus Caisassa niin ikään viime kesänä järjestetyt Drag-it-Out -työpajat, jotka oli suunnattu alle 18-vuotiaille.

Seuraavaksi kolumnissa perataan drag-lapsista kertovaa Drag Kids -dokumenttielokuvaa, joka oli tarkoitus esittää viime viikolla Helsingin Malmitalolla järjestetyillä Kulttuurikaappi-festareilla. Elokuvan esittäminen kuitenkin peruttiin siitä syntyneen kohun vuoksi.

– Dragiin liittyy vahvasti seksuaalista kuvastoa; se liioittelee ja karnevalisoi naisen seksuaalisuutta. Se ei kuulu satutunneille, se ei kuulu oppitunneille eikä se kuulu Helsingin kaupungin kulttuuritoimialan ydintehtäviin, Ukkola muun muassa kirjoittaa kolumnissaan.

Drag-artisti ja juontaja Cristal Snow otti sosiaalisessa mediassa kantaa Ukkolan kolumniin ja julkaisi avoimen kirjeen Iltalehdelle. Hän kertoo perjantaina julkaisemansa tekstin alussa "menneensä rikki" Ukkolan kolumnista ja kokevansa, että kolumnin julkaissut media on harjoittanut väkivaltaa hänen yhteisöään kohtaan.

– Millainen lehti olette, jos julkaisette tämmöistä dragfobista sekä homofobista saatikka transfobista tekstiä? Millaiset teidän arvot ovat? tekstissä kysytään.

– Minä haluan anteeksipyynnön. Minun drag siskoni haluavat anteeksipyynnön! Minun yhteisöni haluaa anteeksipyynnön, Snow kirjoittaa.

Snow kertoo tekstissään kokevansa erityisen haitalliseksi yllä lainatun kohdan, jossa Ukkola kommentoi dragin kuvastoa ja esittää, ettei se kuulu satu- tai oppitunneille eikä Helsingin kaupungin kulttuuritoimialan ydintehtäviin.

– Kaikki drag ei ole tätä. Me emme ole kaikki samanlaisia. Esimerkiksi minä kirjoitan lastenkirjoja, luen lapsille ja esiinnyn televisiossa Kymppitonni-ohjelmassa keskellä päivää, kun Star channel pyörittää uusintoja. Mitä seksuaalista siinä on? Karnevaalia kyllä, vaikka muille jakaa, mutta en ole koskaan ollut erityisen seksuaalinen mun drag esityksissä. Suurin osa suomalaista populaaridrageistä imitoi iskelmätähtiä ja pop-prinsessoja laivalla sekä teattereissa, Snow kirjoittaa.

Snown mielestä on huolestuttavaa, että kolumnissa mainittiin viime kesänä Oodissa satuja lukenut drag-artisti Gaylien 2000.

– Sanna ei selvästikään tiennyt esityksen sisältöä, mutta silti Ukkola leimasi sen sopimattomaksi. Hänen mukaansa me emme kuulu oppitunneille emmekä kuulu Helsingin kaupungin kulttuuritoimialan ydintehtäviin.

– Hänen sanojaan, teidän julkaisemia sanoja teidän nettisivuilla.Tajuatteko mitä vihaa tämä lietsoo? Miten vaarallista tämä on?

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat