Mielenosoittajat yrittivät estää drag-artistin vetämän lasten satuhetken Oodissa – "Käsittämätöntä, että tehdään olkiukko, mitä vastaan hyökätään"

Poliisi joutui poistamaan häiriköitä lasten drag-satuhetkitapahtumasta - MTV paikalla 7:08
Katso video: Näin Gaylien 2000 -hahmoa esittävä taiteilija sekä Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertovat tapahtumista.

Keskuskirjasto Oodissa järjestettiin tänään aamupäivällä satuhetki, jossa tarinankertojana toimi suomalainen drag-artisti. Kesken satuhetken järjestyksenvalvoja otti kiinni portaikkoon päässeitä mielenosoittajia, jotka olivat saapuneet estämään esityksen.

Mielenosoittajien saapuminen oli etukäteen tiedossa, sillä mielenosoittajat olivat lähettäneet sekä drag-artistille että kirjaston kanaviin ja Twitteriin uhkauksia ennakkoon. Paikalla oli Helsingin Sanomien kertoman mukaan kahdeksan poliisin yksikköä.

Mielenosoittajat livahtivat poliisin ohi

Mielenosoittajia oli jo aiemmin kokoontunut kirjaston edustalle osoittamaan mieltään satutuntia vastaan. Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaaran arvion mukaan paikalla oli noin kaksikymmentä mielenosoittajaa. Vaikka paikalla oli poliiseja, osa mielenosoittajista pääsi livahtamaan poliisien ohi rappusiin, kohti käynnissä olevaa satutuntia.  

Järjestyksenvalvojat ottivat henkilöt kiinni ja veivät ulos, minkä jälkeen poliisit poistivat mielenosoittajat paikalta. Turvatoimiin oli panostettu, koska sekä kirjasto että esiintyjä olivat saaneet tapahtumaan liittyviä uhkauksia jo useita viikkoja.  

Soininvaara kertoo, etteivät drag-satutunnit edes ole uusi konsepti kirjastolla. Drag-artistien vetämiä satutunteja on ollut kirjastolla jo useita vuosia ilman ongelmia.

Uhkauksia Twitterissä 

Drag-esiintyjä on lukenut lapsille satuja avaruusoliohahmona, artistinimellä Gaylien 2000.

Drag-artisti kertoo MTV Uutisille, että häntä on maalitettu Twitterissä tapahtuman alusta saakka. Maalittajat olivat uhanneet jo ennakkoon, että tänään satutunnilla tulee tapahtumaan jotakin.

– Hahmoni on saanut heiltä uhkailuviestejä, että täällä tulee tänään tapahtumaan jotakin nimenomaan täällä satutilassa. Hyvä, että heidät poistettiin.

– Olen saanut maalitusta Twitterissä ja Facebookissa eräiden poliittisten henkilöiden toimesta, ilman että he ovat tienneet, mistä tässä on kysymys. Mutkat on vedetty suoriksi, on tulkittu väärin ja minua ja koko tapahtumaa on mustamaalattu toiminnasta, joka on ollut täysin hyväntahtoista.

Sadun teema itsensä hyväksyminen

Mielenosoittajat yrittivät rynnätä keskeyttämään päivän ensimmäisen kello 11 alkaneen satutunnin. Toisen satutunnin aikana vartijat jäivät valvomaan, että satua päästään lukemaan rauhassa. Tämän päiväisen sadun teemana oli itsensä hyväksyminen sellaisena kuin olet.

– Tämä on ollut kyllä hyvin lapsille soveltuvaa ja hyvin on kaikki materiaalit käyty läpi ennen toimintaa. Ei mitään propagandaa todellakaan vaan ihan herttaisia lastenkirjoja lapsille. Toki se on hyvin erilaista dragia, mitä esitetään lapsille satutuokiossa kuin se, mitä esitetään teatterilavalla tai klubilla. Niillä ei ole tekemistä keskenään.

Syytöksiä pedofiliasta

Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara on pöyristynyt päivän tapahtumista. Soininvaara huomasi mielenosoittajat itse kello 10.30 kirjaston edessä.

– Tämä oli todella herttainen ja ihana tilaisuus, niin onneksi lapsille ei koitunut tästä mitään ikävää, Soininvaara kertoo.

– Minusta on aivan käsittämätöntä näiltä aikuisilta ihmisiltä, että tehdään sellainen olkiukko, mitä vastaan hyökätään, jolla ei ole minkäänlaista tekemistä toden kanssa.

Soininvaara sanoo, ettei välikohtaus tule vaikuttamaan kirjaston tuleviin tapahtumiin. Kritiikki on kohdistunut yksinomaan drag-satutuntiin. Soininvaara kuvaa, että pahantahtoiset ihmiset ovat tahallisesti levittäneet tapahtumaan liittyen valheita. Netissä kiertää muun muassa syytöksiä pedofiliasta.

– Ei ole mitään syytä olla nauttimatta satutunnista tällaisen ihanan hahmon kanssa. En ymmärrä, miksi pitää lasten iloa häiritä. hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat