Mainos

Crime Time kerää riveihinsä kovia nimiä

Dekkaristien osuuskunta Crime Time voi alkaa ylpeillä jämerän luokan kirjailijaluettelolla. Crime Timen riveissä ovat mukana muun muassa Jarkko Sipilä, Harri Nykänen, Matti Rönkä ja Outi Pakkanen. Osuuskunnan jäsen saattaa ainakin kolminkertaistaa, ehkä jopa nelinkertaistaa kirjatulonsa verrattuna julkaisuihinsa perinteisessä kustantamossa.

Kirjailijoiden tulojen nousun mahdollistaa Crime Time -organisaation kevyempi rakenne ja vähäisemmät menot. Perusmenoja ei voi välttää, mutta niiden maksamisen jälkeen onkin jo sitten helpompaa. Kun jakajia on vähemmän, rahaa kirjailijalle jää enemmän.

Osuuskunnan perustajakirjailijoita on kaikkiaan 12 kappaletta, jotka kantavat kortensa kustannusalalla meneillään olevaan myllerryskekoon. Osa heistä siirtyy Crime Timelle kokonaan, osalla on erilaisia sopimuksia muiden kustantamojen kanssa.

Crime Time aikoo tämän vuoden aikana julkaista kuusi tai seitsemän romaania. Jarkko Sipilän ja Harri Nykäsen lisäksi on tulossa ainakin Tapani Baggea, Juha Nummista ja Seppo Jokista. Lisäksi on tulossa muutamia faktapohjaisia Crime Time -kirjoja, joissa poraudutaan ihan oikeasti tapahtuneisiin rikoksiin.

"Mielessä nimenomaan kirjailijan etu"

Ruotsissa ehdittiin jo kymmenisen vuotta sitten aloittaa samantyylinen toiminta. Naapurimaassa perustettiin Piratförlaget, jonka riveissä suositut kirjailijat vetelevät lompakkoihinsa aiempaa muhkeampia setelinippuja. Piratförlagetin kirjailijoita ovat muun mussa Jan Guillou, Liza Marklund ja Anne Holt.

- Totta kai me tiedämme Piratförlagetin, mutta ei Crime Time millään muotoa ole kopio siitä, dekkaristiosuuskunnan voimahahmoihin lukeutuva Jouni Tervo kertoo.

Samankaltaisuuksiakin kuitenkin on, ainakin Piratförlagetia ja Crime Timea vastaan suunnatussa kritiikissä. Kyseessä on markkinatalouden humun keskellä hieman merkilliseltä ja jokseenkin persoonalliselta kuulostava syytös, että parjatuilta julkaisulistoilta löytyy pelkästään menestyskirjoja.

- Kyllä, tätä on jo ehditty kuulla. Että yleensä kustantamot julkaisevat menestyskirjoista saamillaan tulolla myös vähemmän myyvää kirjallisuutta, Tervo pohdiskelee.

- Mutta meillä onkin mielessämme nimenomaan kirjailijan etu. Kilpailu on vapaata, emme me mielestämme tässä mitään vääryyttä ole tekemässä, Tervo sanoo.

"Tutkivaa journalismia ja reportaasia"

Crime Timen faktaosaston aloitti jo viime vuonna rikostoimittaja Mika Mölsä kirjallaan Operaatio Ullakko. Mölsän kirja, joka kertoo rikkaan henkilön sieppaamisesta lunnasrahakasan kiilto silmissä, on ollut menestys. Tositapahtumiin perustuvien kirjojen julkaisemisen jatkaminen ei siten yllätä.

- Ne ovat yhdistelmä tietokirjaa, tutkivaa journalismia ja reportaasia, Jouni Tervo määrittelee.

Crime Timen todellisuusosaston voi siis katsoa olevan monellakin tapaa legendaarisen Pohjolan poliisi kertoo -kirjasarjan moderni versio.

- No kyllä, tavallaan, Tervo huvittuu.

- Toivottavasti ja luultavasti osuuskunnan julkaisut on kuitenkin kirjoitettu paremmin, Tervo lisää.

Crime Timen kirjailijakaarti on nimekästä väkeä, mutta Jouni Tervon mukaan uusiakin hahmoja osuuskunnan riveihin etsitään. Tervo painottaa, että Crime Timen toiminta on vasta alkumetreillään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.