Coco Avant Chanel

Ranska, 2009. Ohjaus Anne Fontaine. Käsikirjoitus Edmonde Charles Roux'n kirjan pohjalta: Anne Fontaine, Camille Fontaine, Christopher Hampton, Jacques Fieschi. Kuvaus: Christophe Beaucame. Leikkaus: Jacques Fieschi. Musiikki: Alexandre Desplat. Tuotanto: Caroline Benjo, Philippe Carcassone, Carole Scotta. Pääosissa: Audreu Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos. Kesto: 112 min. Levittäjä: FS Film.

Coco Chanel on kuluvan vuoden nimi. Keväällä ilmestyi suomennos Axel Madsenin Chanel-elämäkerrasta. Tänä syksynä tästä tyyli-ikonista on tullut kaksikin uutta elokuvaa. Jan Kounen keskittyy Chanelin ja säveltäjä Igor Stravinskin suhteeseen, Anne Fontaine elokuvansa nimen mukaisesti aikaan ennen Chanelin läpimurtoa.

Fontainen elokuvan johdanto tapahtuu orpokodissa, jossa pieni Gabrielle odottaa turhaan isänsä vierailuja. 15 vuotta myöhemmin Gabrielle ja hänen Adrienne-sisarensa ansaitsevat elantonsa ompelijoina ja esittämällä iltaisin kapakassa keskinkertaista kabareeta. Gabrielle saa lempinimen Coco erään suosikkilaulun mukaan. Hän oppii hyödyntämään viehätysvoimaansa ja käyttämään hyväksi miehiä. Hän on samanaikaisesti sekä hyvin hauras että viekas nainen, joka muuttaa elämäntarinaansa aina tilanteen mukaan. Tarinoillaan hän kalastelee milloin sääliä, milloin arvostusta ja ihailua.

Coco Chanelin nimi symboloi 1900-luvun alussa modernia naista, joka loi itse oman tulevaisuutensa. Hän piti miesten vaatteista, yksinkertaisuudesta ja mukavuudesta korsettien, kurvien ja röyhelöiden aikakaudella. Kaikki alkoi kuitenkin olkihatuista. Fontaine haluaa elokuvassaan korostaa, että Chanelin kohdalla tyyli ei tosiaankaan ollut kiinni rahasta. Vaikka olikin itsenäisen naisen symboli, Coco tuskin olisi onnistunut luomaan loistokasta uraansa ilman kahta tärkeää miestä, miljonääri Etienne Balsania (Benoît Poelvoorde) ja brittiliikemies Arthur "Boy" Capelia (Alessandro Nivola). Elokuvan surullisenkauniin lopun voi tulkita myös niin, että hän siirsi rakkautensa ja intohimonsa työhön menetettyään elämänsä miehen. Jos tarina Boy Capelin kanssa olisi mennyt toisin, Coco olisi hyvinkin saattanut heittäytyä joutilaaksi edustusrouvaksi ja käyttää huomattavan paljon aikaa sängyssä vetelehtimiseen ja viihderomaanien lukemiseen.

Coco Avant Chanel on kauniisti toteutettu epookkielokuva ja rakkaustarina, jossa tupakoidaan koko ajan. Savu valkokankaalla näyttää kieltämättä hyvältä. Käsikirjoittajat ovat hieman muuttaneet Chanelin yksityiselämän ja urakehityksen kronologiaa ja painotuksia. Esimerkiksi taustalla riehuvaa sotaa ei juurikaan huomaa. Herkkä ja sielukas Audrey Tautou hehkuu läpi elokuvan. Tautoun katse ja hymy sekä kertovat että salaavat paljon; hänen Cocossaan on voiton hetkilläkin ripaus surua.

Jos elokuva herätti Chanel-innostuksen, tietojaan voi syventää lukemalla Madsenin kirjoittaman elämäkerran, joka maalaa Fontainea paljon raadollisemman muotokuvan muodin visionääristä. Kirja kuvaa kiehtovasti 1900-luvun alun kulttuuripiirejä, joissa Coco liikkui sulavasti. Coco Chanelin elämä onkin harvinaisen muhkea siivu kulttuurihistoriaa. Siihenkin puoleen kannattaa tutustua.

Katso elokuvan traileri .

Teksti: Minna Karila

Lue myös:

    Uusimmat