CNN: Yhdysvallat valmistautui Venäjän mahdolliseen ydiniskuun Ukrainassa

Kaksi korkea-arvoista hallinnon virkamiestä kertoi CNN:lle Yhdysvaltojen alkaneen vuoden 2022 lopulla valmistautua siihen, että Venäjä saattaisi iskeä Ukrainaan ydinaseella.

Isku olisi ollut ensimmäinen ydinaseisku sodassa sitten Yhdysvaltojen pudottamien atomipommien Hiroshimaan ja Nagasakiin lähes kahdeksankymmentä vuotta aiemmin.

Joe Bidenin hallinto oli virkamiesten mukaan erityisesti huolissaan siitä, että Venäjä saattaisi käyttää taktista ydinasetta vuonna 2022, kertoo CNN.

Jim Sciutton maaliskuussa julkaistavassa uudessa kirjassa "The Return of Great Powers" kerrotaan paljastettavan yksityiskohtia ennennäkemättömän laajasta varautumissuunnittelusta, joka toteutettiin, kun Bidenin hallinnon korkea-arvoiset jäsenet huolestuivat tilanteesta yhä enemmän.

Bidenin hallinto päätyi hätkähdyttävään arvioonsa erinäisten tapahtumien, analyysiensä ja arkaluontoisten tiedustelutietojensa perusteella.

– Meidän oli suunniteltava kaikki niin, että olisimme parhaassa mahdollisessa asemassa, jos tämä käsittämätön tapahtuma todella toteutuisi, hallinnon korkea-arvoinen virkamies kertoi CNN:lle.

Ukrainan tapahtumat huolestuttivat

Loppukesästä syksyyn 2022 ulottuvan ajanjakson aikana kansallinen turvallisuusneuvosto kutsui koolle joukon kokouksia, joissa laadittiin valmiussuunnitelmia.

Loppukesä 2022 osoittautui tuhoisaksi ajanjaksoksi Venäjän joukoille Ukrainassa. Tällöin Ukrainan joukot etenivät Venäjän miehittämään Hersoniin etelässä. Kaupunki oli ollut Venäjän suurin saalis hyökkäyksen jälkeen. Nyt se oli vaarassa hävitä ukrainalaiselle vastahyökkäykselle. 

Ratkaisevaa oli, että ukrainalaisten joukkojen edetessä kokonaisia venäläisiä yksiköitä uhkasi saarto. Hallinnon sisällä katsottiin, että tällainen katastrofaalinen menetys voisi olla "mahdollinen laukaiseva tekijä" ydinaseiden käytölle.

Samaan aikaan Venäjän propagandakoneisto levitti valheellista tarinaa ukrainalaisesta likaisesta pommista, jonka Yhdysvaltain viranomaiset pelkäsivät olevan tarkoitettu peittämään Venäjän ydinisku.

Varoituksia likaisesta pommista

Lokakuussa 2022 Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu soitti useita puheluita Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Ranskan ja Turkin puolustusviranomaisille ja kertoi heille, että Kreml oli "huolissaan Kiovan mahdollisista provokaatioista, joihin liittyi likaisen pommin käyttö".

Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden virkamiehet torjuivat Venäjän varoitukset. Silti Venäjän YK-suurlähettiläs toimitti suoraan YK:lle kirjeen, jossa kerrottiin yksityiskohtaisesti samasta väitetystä uhasta. Venäjän virkamiehet väittivät, että Ukraina rakentaisi ja räjäyttäisi likaisen pommin venäläisiä joukkoja vastaan ja syyttäisi sitten hyökkäyksestä Venäjää.

Läntiset tiedustelupalvelut olivat saaneet tietoja, joiden mukaan venäläisten virkamiesten välillä oli yhteydenpitoa, jossa keskusteltiin nimenomaisesti ydiniskusta. Yhdysvallat ei missään vaiheessa havainnut tiedustelutietoja, jotka olisivat viitanneet siihen, että Venäjä olisi ryhtynyt toimiin mobilisoidakseen ydinasevoimansa tällaisen hyökkäyksen toteuttamiseksi.

Yhteistyötä liittolaisten kanssa

Yhdysvallat teki myös tiivistä yhteistyötä liittolaistensa kanssa kehittääkseen valmiussuunnitelmia Venäjän ydiniskun varalta ja välittääkseen Venäjän osapuolelle varoituksia tällaisen iskun seurauksista.

– Kävimme useita hiljaisia keskusteluja keskeisten liittolaisten kanssa, kertoi ensimmäinen korkea-arvoinen hallinnon virkamies. 

Lisäksi Yhdysvallat pyrki värväämään liittoutumattomien maiden, erityisesti Kiinan ja Intian, apua estääkseen Venäjää tekemästä  hyökkäystä.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan Kiinan johtajan Xi Jinpingin ja Intian pääministerin Narendra Modin yhteydenotot sekä julkiset lausunnot auttoivat välttämään kriisin.

– Uskomme, että kansainvälisen yhteisön ja erityisesti Venäjän ja globaalin etelän keskeisten maiden huolen osoittaminen tästä asiasta oli myös hyödyllinen ja vakuuttava tekijä. Se osoitti heille, mitä kaikkea tämä voi maksaa, ensimmäinen korkea-arvoinen hallinnon virkamies sanoi.

Vaara väheni, kun sota siirtyi idässä suhteelliseen pattitilanteeseen. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat kuitenkin edelleen valppaina.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat