Mainos

Christianian vapaakaupunki jälleen vaakalaudalla

Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevan vapaakaupungin Christianian olemassaolosta väännetään jälleen kättä.

Ryhmä Christianian asukkaita on haastanut Tanskan hallituksen oikeuteen sen suunnitelmista purkaa rakennuksia 37-vuotiaasta vapaakaupungista.

Christiania syntyi vuonna 1971 entiselle armeijan kasarmialueelle, kun hipit valtasivat hylätyt, huonokuntuntoiset parakit. Christiania on edelleen koti noin tuhannelle hipille, taiteilijalle, aktivistille ja toisinajattelijalle. Alue on tunnettu ravintoloistaan, kahviloistaan, kaupoistaan, persoonallisista asuinrakennuksistaan ja autottomuudestaan. Suositulla turistikohteella on myös arveluttava kunnia olla Skandinavian suurin huumekeskus. Vaikka Tanskassa kannabiksen käyttö on kiellettyä, Christianiassa ratsioita tehdään on tehty vain harvakseltaan. Arvioiden mukaan Christianian huumemarkkinoilla liikkuu yli 130 miljoonaa euroa.

Tanskan aiemman lain mukaan armeijan alueet eivät kuuluneet siviihallinnolliseen kuntaan, vaan muodostivat oman hallinnollisen alueensa. Nyttemmin lakia on muutettu ja hallitus haluaa ajaa alas vapaakaupungin erityisesti sen arvokkaaksi nousseen, lähes 40 hehtaarin maa-alueen vuoksi.

Christianian asukkaiden asianajaja Knud Foldschack sanoo, että hänen asiakkaidensa vaalima elämäntapa muuttuisi, jos hallitus lakkauttaisi kaupungin ja yksityistäisi rakennukset. Asukkaiden mukaan heillä on laillinen oikeus jäädä asumaan parakkeihinsa.

Viime viikolla 300 paikallista asukasta otti yhteen poliisin kanssa sen jälkeen, kun viranomaiset päättivät purkaa alueella olleen, laittomasti rakennetun rakennuksen. Mielenosoittajat käyttivät "sissitaktiikkaa", hätyyttelivät kadulla päivystäneitä poliiseja ja sytyttivät tuleen roskapönttöjä, huonekaluja ja vanhoja jääkaappeja.

Christiania on kuitenkin jakanut mielipiteitä päätöksiä tekevien tanskalaispoliitikkojen keskuudessa; jotkut näkevät alueen kiinnostavana sosiaalisena kokeiluna, toiset puolestaan uskovat sen olevan huumeiden ja rikosten pesä.

Asianaja Foldschackilla on 12 päivää aikaa luovuttaa asukkaiden vaatimus oikeudelle ja vakuuttaa tuomarit siitä, että asukkailla on oikeus jäädä asumaan hylättyihin parakkeihin. Oikeuden päätöstä odotetaan ensi tammikuussa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.