Mainos

Chilen presidentti vierailee Suomessa

Tänään Chilen presidentti keskusteli presidentti Tarja Halosen kanssa. Huomenna hän tapaa muun muassa pääministeri Matti Vanhasen.

Chilen presidentti Michelle Bachelet on saapunut kaksipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen.

Bachelet ilmaisi presidentti Tarja Halosen kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa huolensa Venezuelan poliittisesta kehityksestä. Erityisen huolissaan hän on Venezuelan sananvapaustilanteesta sen jälkeen, kun presidentti Hugo Chavez äskettäin lakkautti maan suurimman yksityisen televisiokanavan.

Bacheletin mukaan diktatuurin jälkeisessä Chilessä sananvapaus on ensiarvoisen tärkeä.

- Chilelle paras kehitysstrategia on ollut avoin talous demokraattisessa yhteiskunnassa. Olemme valmiit jakamaan tämän strategian muiden maiden kanssa, Bachelet sanoi.

Chavezin ohella myös toinen Etelä-Amerikan sosialistipresidentti, Bolivian Evo Morales on aiheuttanut päänvaivaa naapurimaassa Chilessä. Chilen ja Bolivian välejä hiertää vuosikymmeniä jatkunut rajakiista, sillä Bolivia haluaisi itselleen pääsyn merelle.

Viime aikoina Bolivia on yrittänyt taivutella Chileä rajasopuun kytkemällä rajaneuvottelut maiden väliseen kaasukauppaan. Chile puolestaan on halunnut pitää kaasukaupan ja rajakysymykset erossa toisistaan.

Tiiviit suhteet toiselle puolelle maapalloa

Bachelet ja Halonen ovat molemmat maidensa historian ensimmäisiä naispresidenttejä. Yhdistäviä tekijöitä heidän väliltään löytyy muutenkin, muun muassa vasemmistolainen poliittinen suuntautuminen.

Maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta vierailuvaihto Suomen ja Chilen välillä on ollut vilkasta, sillä Bacheletin vierailu on jo kolmas Chilen presidentin vierailu Suomessa. Ensimmäisen valtiovierailun teki Patricio Aylwin vuonna 1993. Suomen presidentti on käynyt Chilessä kolmesti. Martti Ahtisaari vieraili maassa 1997 ja Halonen vuosina 2000 ja 2003.

Halosen mukaan Suomea ja Chileä yhdistää muun muassa se, että molemmat maat ovat kyenneet tasapainoisesti yhdistämään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja taloudellisen kilpailukyvyn. Suomen presidentti yltyi suorastaan runolliseksi kuvaillessaan suhtautumistaan Bacheletin kotimaahan.

- Chile on minulle sydämen sisar, Halonen lausui espanjaksi runsaslukuisen chileläisen toimittajajoukon iloksi.

Halosen tapaamisen ohella Bacheletin ohjelmassa oli muun muassa tapaamiset Suomessa asuvien chileläisten sekä suomalaisen elinkeinoelämän edustajien kanssa.

Bacheletin Suomen-vierailu jatkuu huomenna tapaamisella pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön (kok.) kanssa. Suomesta Bachelet jatkaa matkaa Norjaan, mistä kiertomatka jatkuu Hollantiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.