Charles valitsi nimensä kuninkaana – Britannian uusi hallitsija on nimeltään kuningas Charles III

Kuningas Charles III: Rakkaan äitini kuolema on suuren surun hetki 2:07
Kuningas Charles III: Rakkaan äitini kuolema on suuren surun hetki.

Kuningas Charles on valinnut nimensä. 

Clarence House vahvisti torstai-iltana, että Ison-Britannian uusi kuningas on nimeltään kuningas Charles III, kertoo BBC. Charlesista tuli kuningas välittömästi, kun hänen äitinsä kuningatar Elisabet menehtyi torstai-iltapäivänä 8. syyskuuta. Virallisesti Charles kruunataan kuitenkin vasta Elisabetin hautajaisten jälkeen.

Kuningatar Elisabet oli kuollessaan 96-vuotias. Hän menehtyi hovin tiedotteiden mukaan rauhallisesti Balmoralin linnassa Skotlannissa, joka oli hänelle hyvin merkityksellinen paikka. Aiemmin päivällä uutisoitiin, että kuninkaallisen ydinperheen jäsenet matkustivat Balmoraliin Elisabetin terveydentilan heikennyttyä merkittävästi. Myös Charles oli Elisabetin luona tämän menehtyessä. 

Koska Charles on nyt kuningas, tulee hänen pojastaan prinssi Williamista todennäköisesti Walesin prinssi, kun kuningas myöntää hänelle tämän arvonimen. Walesin prinssi on kruununprinssin virallinen titteli, jota Charles kantoi vuosikymmenten ajan. 

Buckinghamin palatsin julkaisi torstaina lausunnon kuningas Charlesilta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Rakkaan äitini, hänen majesteettinsa kuningattaren kuolema on suuren surun hetki sekä minulle, että kaikille perheenjäsenilleni. Suremme syvästi arvostetun hallitsijan ja rakastetun äidin poismenoa. Tiedän, että hänen menetyksensä tuntuu syvästi koko maassa, valtakunnissa ja kansainyhteisössä sekä lukemattomien ihmisten keskuudessa kaikkialla maailmassa, lausunnossa lukee. 

– Tänä surun ja muutoksen aikana minua ja perhettäni lohduttaa ja tukee tieto siitä kunnioituksesta ja syvästä kiintymyksestä, joka kuningatarta kohtaan tunnettiin niin laajalti.

Muokattu 9. syyskuuta kello 8:20: Walesin prinssin titteli ei periydy automaattisesti, vaan sen myöntää hallitseva monarkki.

Lue myös:

    Uusimmat