Britit raivostuivat Megxitin viimeisimmästä käänteestä – kukaan ei halua joutua hovista pakenevan herttuaparin maksumieheksi: "Kansalaiset tulevat olemaan vihaisia"

Murheellinen prinssi Harry kommentoi ensi kertaa lähtöä Britannian hovista – tätä herttuan lausunto merkitsee 13:05
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä – mitä se tarkoittaa?

Kysymys siitä, kuka maksaa prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tulevat turvallisuuskulut on suurempi ja kiivaammin käsitelty kuin koskaan. 

Kanadan poliisi vahvisti helmikuun lopussa, ettei se aio vastata prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin turvallisuudesta sen jälkeen, kun herttuapari astuu virallisesti sivuun kuninkaallisista velvollisuuksistaan 31. maaliskuuta. Tämä tarkoittaa sitä, että vastuu herttuaparin turvallisuudesta saattaa langeta Suur-Lontoon poliisille, vaikka Harry ja Meghan aikovat jatkossa asua vajaan vuoden ikäisen Archie-poikansa kanssa Ison-Britannian sijaan Pohjois-Amerikassa.

Suur-Lontoon poliisin edustajat eivät ole toistaiseksi linjanneet virallisesti tuleeko taho turvaamaan herttuaparin elämää jatkossa. Buckinghamin palatsikaan ei ole kommentoinut sitä, aikovatko Harry ja Meghan maksaa omat turvallisuuskulunsa jatkossa itse. 

Kuninkaallisen asiantuntijan Phil Dampierin mukaan Harryn ja Meghanin ei pitäisi saada lainkaan julkista rahoitusta turvallisuuskuluilleen, joiden on arvioitu tulevan olemaan jopa miljoonia puntia vuodessa. 

– Oli vain ajan kysymys milloin kanadalaiset lopettaisivat heidän turvallisuuskulujensa maksamisen, koska he eivät enää työskentele kuninkaallisina, joten nyt päivänselvästi tämä taakka tulee lankeamaan brittiläisille veronmaksajille, Dampier kommentoi. 

Helmikuun lopulla varmistettiin ensimmäistä kertaa virallisesti, että Kanadan viranomaiset ovat auttaneet herttuaparia heidän turvallisuuteensa liittyvissä asioissa siitä lähtien, kun he asettuivat Vancouver Islandille vuoden 2019 marraskuussa. Tuolloin Meghan ja Harry saapuivat maahan edustustehtäviään ja velvollisuuksiaan suorittavina kuninkaallisina, joten heidän turvallisuudestaan huolehdittiin isäntämaan toimesta – kuten tapana on ollut.

Tämä avunanto tulee kuitenkin loppumaan kanadalaisten toimesta lopullisesti huhtikuun alusta alkaen. 

– Kansalaiset tulevat olemaan vihaisia siitä, että heidän täytyy maksaa tästä, kun pari ei enää asu Isossa-Britanniassa tai osallistu kuninkaallisen perheen toimintaan. Kulut tulevat olemaan kestämättömiä ja heidän on pian maksettava ne itse, Dampier jatkaa. 

Muun muassa kansanedustaja Stephen Doughty on ilmaissut huolensa siitä, että herttuaparin massiiviset turvallisuuskulut lankeavat brittien niskaan. Lisäksi brittiläinen veronmaksajien liitto linjasi hiljattain oman, tiukan kantansa asiaan. 

– Sussexin herttua ja herttuatar eivät voi saada kaikkea: he joko työskentelevät kuninkaallisina sen mukana tulevine velvollisuuksineen tai he elävät yksityisinä kansalaisina etsien itsenäisyyttään, liitto toteaa lausunnossaan.

Kuninkaallisen asiantuntijan Richard Fitzwilliamsin mukaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, vaikka Harry ja Meghan vetäytyvätkin kuninkaallisista velvollisuuksistaan. 

– Harry on kruununperimysjärjestyksessä edelleen kuudentena. Lisäksi hän on Afganistanin veteraani. On selvää, että brittiläiset veronmaksajat joutuvat maksajiksi tässä. Hän, Meghan ja Archie ovat yhä korkean profiilin jäseniä kuninkaallisessa perheessä. 

Kysymys Harryn ja Meghanin kuluista ja siitä, kuka niiden maksajaksi joutuu on aiheuttanut runsaasti kohinaa sosiaalisessa mediassa. Useat asiasta vihastuneet ovat kommentoineet tilannetta muun muassa Twitterissä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Uskomatonta. Miksi Kanada maksaisi varakkaan, julkisista velvollisuuksistaan vetäytyneen pariskunnan turvallisuuskuluista, kun alkuperäiskansalaisten lapset eivät saa edes kunnollista koulutusta tai puhdasta lasia vettä, eräs kanadalainen kommentoija pohtii. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Harry ja Meghan päättivät astua sivuun julkisista velvollisuuksistaan vain 19 kuukautta sen jälkeen, kun kansalaiset maksoivat suunnattomat 30 miljoonaa puntaa heidän häistään. Nyt he haluavat meidän maksavan 20 miljoonaa puntaa vuosittain heidän suojelustaan samalla, kun he tienaavat miljoonia yksityisesti? Kuinka tämä on reilua? brittiläinen kommentoija esittää. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat