Britanniassa parlamentin alahuone on hyväksynyt Britannian ja EU:n kauppasopimuksen – ylähuoneen keskustelu voi kestää myöhään iltaan

Britanniassa parlamentin alahuone on hyväksynyt Britannian ja EU:n kauppasopimuksen. Ylähuone äänestää vielä asiasta.

Sopimus hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä alahuoneessa äänin 521–73, kertoo BBC.

EU:ssa jäsenvaltiot ovat jo hyväksyneet sopimuksen väliaikaisen soveltamisen 1. tammikuuta alkaen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel allekirjoittivat kauppasopimuksen EU:n puolesta Brysselissä jo aamupäivällä.

Brittiparlamentin ylähuoneen keskustelu voi kestää vielä myöhään iltaan, sillä 127 edustajaa on ilmoittanut haluavansa lausua sanottavansa sopimuksesta.  On kuitenkin odotettavissa, että ylähuonekin hyväksyy sopimuksen.

Neuvottelut venyivät viime hetkille

Britannian ja EU:n neuvottelijat ilmoittivat sopimuksen syntymisestä aivan viime hetkillä jouluaattona. Britannia erosi muodollisesti EU:sta jo tämän vuoden tammikuun lopussa, mutta osapuolten suhteet säilyivät siirtymäaikana pääosin ennallaan.

Uuden sopimuksen mukaan Britannian ja EU:n tavarakaupassa ei oteta käyttöön tullimaksuja tai kiintiöitä. Sopimus on kuitenkin hyvin rajallinen, ja tavaroiden, palveluiden sekä ihmisten vapaa liikkuvuus Britannian ja EU:n välillä päättyy vuoden vaihtuessa.

Pääministeri Boris Johnson kehuskeli keskiviikkona BBC:n haastattelussa, että sopimus "sallii Britannian sekä syödä että säästää kakun samanaikaisesti".

Hän kieltäytyi myöntämästä haastattelussa, että sopimus toisi haittoja kaupankäynnille. 

Lue myös:

    Uusimmat