Mainos

Britannian terveysviranomaiset epäilevät: Suosikkielintarvikkeesta hepatiittia?

Britannian terveysviranomaiset tutkivat parhaillaan aurinkokuivattujen tomaattien yhteyttä potentiaalisesti tappavaan hepatiittiaaltoon.

Tartuntavaara ilmeni sunnuntaina, kun julkisuuteen vuoti tieto seitsemästä ihmisestä, jotka ovat saaneet hepatiitti A:han viittaavia oireita Britanniassa. Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jonka vanha nimitys on tarttuva keltatauti. Hepatiitti A on yleinen niin sanotuissa huonon hygienian maissa ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Seitsemästä oireita saaneesta neljä on toimitettu sairaalahoitoon, mutta heillä ei ole hengenvaaraa.

Terveysviranomaiset epäilevät hepatiittitartuntojen johtuvan pakatuista aurinkokuivatuista tomaateista, sillä Hollannissa havaittiin kannaltaan täsmälleen samanlainen tautiaalto viime vuoden loppupuolella. Tällöin tartunta pystyttiin yhdistämään aurinkokuivattuihin tomaatteihin, sillä tartunnan saaneet olivat syöneet niitä runsaasti.

Viranomaisten mukaan aurinkokuivatut tomaatit ovat nousseet Britanniassa hittituotteeksi, kun monet tv-kokit ovat hehkuttaneet niitä ohjelmissaan. Britannian terveysviranomaiset ovat erittäin huolissaan, sillä saastunutta tuotemerkkiä ei ole vielä pystytty jäljittämään. ihmisten kotona ja kauppojen hyllyillä voi siis edelleen lojua tuotteita, josta hepatiitti A saattaa tarttua.

Hepatiitti A voi tarttua saastuneesta vedestä tai ruoasta erityisesti huonon hygienian maissa. Hepatiitti A voidaan ehkäistä rokotteella. Tartunnan saaneilla ilmenee oireita yleensä noin 28 päivää tartunnan saannin jälkeen. Oireisiin kuuluvat muun muassa ruokahaluttomuus, väsymys, pahoinvointi, särky ja kuume. Potilailla voi ilmetä myös kutinaa ja iho voi muuttua kellertäväksi. Vakavimmissa tartunnoissa hepatiitti myrkyttää maksaa niin, että potilas tarvitsee maksansiirron.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.