Britannia: Venäjä keskittänyt Iziumin lähelle 22 taisteluryhmittymää – alueen muiden kaupunkien valtaus voisi johtaa ukrainalaisjoukkojen saartoon

Venäjä uhkaa Iziumin läheisiä kaupunkeja suurella sotajoukolla. Izium sijaitsee noin 100 kilometriä Harkovasta kaakkoon.

Venäjä on sijoittanut Iziumin kaupungin lähelle 22 maansa armeijalle ominaista taisteluryhmittymää, joista käytetään englanniksi lyhennettä BTG, joka tulee sanoista battallion tactical group. Asiasta kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Yksi BTG koostuu noin 600–800 sotilaasta, joista noin 200 on jalkaväen sotilaita. Ryhmään kuuluu tyypillisesti myös noin kymmenen panssarivaunua ja nelisenkymmentä muuta panssariajoneuvoa, kertoo Yhdysvaltain panssarivoimien ammattilehti Armor.

Toisin sanoen Venäjällä on Britannian arvion mukaan Iziumin lähistöllä noin 13 000–17 000 sotilasta, 220 tankkia ja 880 panssariajoneuvoa.

Näin siis, jos yksiköt ovat täysivahvuisia. Venäjän armeija on kuitenkin kärsinyt Ukrainassa raskaita tappioita, joten voitaneen olettaa, että ainakin osa näistä 22:sta ryhmittymästä on liikkeellä vajaalla miehistöllä.

22 BTG:n keskittymän tehtävänä on Britannian arvion mukaan edetä Iziumista etelään kohti Kramatorskin ja Severodonetskin kaupunkeja. Näiden kohteiden valtaaminen voisi johtaa Itä-Ukrainaa puolustavien ukrainalaisjoukkojen saartoon.

– Näiden kohteiden valtaus vakiinnuttaisi Venäjän miehityksen Koillis-Donbassissa ja tarjoaisi mahdollisuuden katkaista Itä-Ukrainan ukrainalaisjoukkojen yhteys muuhun maahan, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Kremlin joukkojen hidas eteneminen on tähän mennessä estänyt moiset suunnitelmat.

Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa 0:36
Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat