Yksi kartta näyttää, minne Kreml haluaa Itä-Ukrainassa jättimotin rakentaa: "Venäjä etenee hitaasti, mutta tasaisesti"

Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää menestystä itä-Ukrainan alueella:"Vaikea muodostaa riittävää ylivoimaa" 0:58
Venäjän on ollut vaikea muodostaa Itä-Ukrainassa "riittävää ylivoimaa".

Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi, että Venäjän armeijan ajatuksena on todennäköisesti piirittää ukrainalaisasemat maan itäosassa.

Tiistaina puolestaan Ukrainan presidentin avustaja Alexei Arestovych totesi televisiohaastattelussa, että "Venäjän joukot ovat aloittaneet hyökkäyksen kaikissa suunnissa".

Erityistä huomioita eri arvioissa on kohdistettu Iziumin ja Donetskin kaupunkien väliselle alueelle. Izium on Ukrainan hallussa, kun taas Donetsk venäläisjoukkojen.

Jos Donetskin ja Iziumin välille vetää kartalla suoran viivan, niin sen itäisellä puolella on merkittävä määrä ukrainalaisjoukkojen asemia ja huomattava määrä maata. Pohjoisessa, lännessä ja etelässä noita joukkoja vastassa on Venäjän armeija.

Sotilaallisesti katsottuna kyse on niin sanotusta rintamalinjan pullistumasta, jonka puolustaminen imee rintamalinjan pituudesta johtuen suhteettomasti joukkoja ja on samaan aikaan myös kovin houkutteleva kohde piirittämiselle.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Venäjä etenee hitaasti, mutta tasaisesti"

Britannian puolustusministeriön mukaan tällä hetkellä raskaita taisteluita käydään juuri Iziumin eteläpuolella.

Vajaan 50 000 asukkaan Izium on strategisesti erittäin tärkeässä asemassa. Se on käytännössä Ukrainan itäisimpien joukkojen pohjoinen lukko.

Ukrainan tilannetta ei varsinaisesti auta, että Iziumista kulkee muun muassa Kramatorskin liepeiltä merkittävä tie Donetskiin. Tämä helpottaa hyökkäävien joukkojen liikettä.

Selvää tietysti on, että Ukraina on kivuliaan tietoinen pullistuman vaikeasti asemasta. Iso-Britannian puolustusministeriö on kuvaillut ukrainalaisjoukkojen asemia idässä "vahvasti linnoitetuiksi".

Tosin juuri Iziumin alueella Venäjän arvioidaan hyötyvän siitä, etteivät puolustusasemat ole kovinkaan kummoiset, amerikkalainen sotaa analysoiva ajatushautomo Institute for the Study of War ISW arvioi.

Sen sijaan Donetskin suunnan puolustusta Ukraina on rakentanut ajan kanssa. Sillä suunnalla Ukraina on myös onnistunut pysäyttämään useita Venäjän hyökkäyksiä.

Venäjä etenee myös Donetskista pohjoiseen sijaitsevan Rubizhnen suunnalla. Jos tuo hyökkäyskärki ja Iziumin suunnalla taistelevat joukot kykenisivät läpimurtoihin, olisi Itä-Ukrainan joukkojen piiritysuhka todellinen.

– Venäjä etenee (näillä suunnilla) hitaasti, mutta tasaisesti, ISW arvioi.

Muualla Itä-Ukrainassa Venäjän hyökkäysyritykset ovat ISW:n mukaan epäonnistuneet.

Ukrainalle kelpaisi Kurskin toisto

Koska pullistumat ovat niin ilmeisiä hyökkäyskohteita, on niihin sotahistorian saatossa hyökätty lukuisia kertoja. Onnistuneita esimerkkejä puolustustaisteluistakin löytyy.

Ehkä tunnetuin on vuodelta 1943, jolloin Natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliiton Kurskin alueen pullistumaa vastaan. Saksa hyökkäsi kahdelta suunnalta Venäjän kuukausitolkulla valmistelemia puolustusasemia vastaan, eikä onnistunut saavuttamaan kunnollista läpimurtoa.

Toisaalta usein pullistumia on pidetty sen tason riskeinä, että joukot on vedetty niistä pois ja rintamalinja suoristettu. Tällaisen tempun tekeminen omalla maaperällä ei kuitenkaan ole kovin suosittua.

Vaikka Ukraina on raporttien mukaan joutunut vetäytymään paikka paikoin Itä-Ukrainassa, niin läpimurtoa venäläisjoukot eivät ole onnistuneet saavuttamaan.

Lue myös:

    Uusimmat