Brasilian GP kierros kierrokselta: Näin mestaruus ratkesi

Taistelu formula ykkösten vuoden 2012 maailmanmestaruudesta huipentui Brasilian Sao Paulon Interlagosin radalla ajettuun kauden päätöskilpailuun.

Kausi päättyi jo kolmannen kerran peräkkäin Red Bullin Sebastian Vettelin juhliin. Vettel sijoittui kilpailussa kuudenneksi ja vei mestaruuden ennen Ferrarin Fernando Alonsoa.

Brasilian GP kierros kierrokselta:

Kello 17.40: Uransa viimeisen kilpailunsa ajava Michael Schumacher ajaa kunniakierroksen ennen kilpailua. Saksalaisen Mercedekseen on kiinnitetty lippu, jossa lukee Thank You.

Kello 17.50: Kymmenen minuuttia aikaa kauden huipennuksen alkuun. MTV3:n F1-asiantuntija Mika Salo povaa lähtösuoralla, että Vettel vie mestaruuden.

Kello 17.55: Interlagosin lähettyvillä leijuu harmaita pilviä, ja ensimmäiset pisarat putoavat radalle. Mika Salon mukaan rata on "ihan märkä".

Kello 17.57: Kuskit starttaavat kisaan sileillä renkailla, joten ensimmäisestä kierroksesta saattaa tulla hyvinkin mielenkiintoinen.

Kello 18.00: H-hetki lähestyy. Autot lähtevät lämmittelykierrokselle. Kaikki pääsevät matkaan lähtöruudukosta.

1. kierros: Heti dramatiikkaa! Sebastian Vettel kolaroi. Saksalainen putoaa kilpailussa viimeiseksi. Alonso nousee heti kolmanneksi - ratkesiko mestaruus tähän? Räikkönen käy leveänä, mutta ei kärsi vaurioita.

2. kierros: Näillä sijoituksilla Alonso olisi viemässä mestaruuden. Mutta kisa on vasta alussa.

4. kierros: Vettel parantelee asemiaan peräjoukoissa, saksalainen on nyt sijalla 18.

5. kierros: McLaren-kuljettajat Hamilton ja Button paahtavat kärjessä ennen Alonsoa. Räikkönen menee varikolle vaihtamaan renkaat, sillä sade piiskaa rataa.

6. kierros: Lotus-kuski Romain Grosjean ajaa ulos ja keskeyttää. Myös Webber pyörähtää liukkaalla radalla.

7. kierros: Räikkönen on sijalla 19, Kovalainen 13:ntena. Hamilton ja Button käyvät taistoa kärkisijasta.

8. kierros: Vettel on noussut jo kuudenneksi. Huikea nousu saksalaiselta!

10. kierros: Varikolla ruuhkaa, kun kuljettajat käyvät vaihtamassa renkaita.

11. kierros: Button ajaa kärjessä, Hülkenberg toisena. Molemmat ajavat edelleen kuivan kelin renkailla. Mestaruudesta taistelevat Alonso ja Vettel ovat sijoilla 9 ja 14.

12. kierros: Heikki Kovalainen on noussut kuin varkain kuudenneksi. Räikkönen sijalla 18.

13. kierros: Pic ajaa ulos radalta, mutta pystynee jatkamaan. Keskeyttäneitä Grosjean, Maldonado, Senna ja Perez.

15. kierros: Kovalainen sinnittelee sileillä kumeilla, mutta on pudonnut 11:nneksi.

16. kierros: Vettel jatkaa nousuaan. Hän jättää Kobayashin taakseen ja nousee viidenneksi. Eroa neljäntenä olevaan Alonsoon viitisen sekuntia. Kovalainen käy varikolla.

17. kierros: Hülkenberg haastaa Buttonin kärjessä, mutta britti saa pidettyä ykkössijan. Kolmantena kisaava Hamilton on 15 sekuntia jäljessä kärkikaksikkoa.

18. kierros: Button ja Hülkenberg saattoivat tehdä oikean ratkaisun, kun pysyivät kuivan kelin kumeilla. Heidän kierrosaikansa ovat omaa luokkaansa.

19. kierros: Hülkenberg painaa ohi Buttonista. Force India kärjessä!

20. kierros: Varikolla jälleen ruuhkaa - kuivan kelin kumit alle.

21. kierros: Kovalaisen taktiikka petti totaalisesti. Hän ajoi vain muutaman kierroksen välikelin renkailla, mutta kurvaa uudelleen varikolla vaihtamaan sileät Caterhamiinsa. Suomalainen putooaa 19:nneksi. Räikkönen ajaa sijalla 11.

22. kierros: Kierrosajat paranevat huomattavasti. Button täräyttää pohjat. Rosberg kärsii rengasrikon radalla olleesta romusta.

23. kierros: Turva-auto radalle! Radalla oleva romu pitää siivota pois. Hülkenberg ja Button olivat selvässä johdossa, mutta letka kerätään kasaan.

24. kierros: Hülkenberg ja Button hyötyvät sen verran turva-autosta, että voivat käydä vaihtamassa kovat renkaat. Kaksikko pysyy kärjessä.

25. kierros: Kärjen tilanne: Hülkenberg, Button, Hamilton, Alonso Vettel. Räikkönen kymmenentenä ja Kovalainen sijalla 16.

26. kierros: Turva-auto on vetänyt kuljettajat yhteen nippuun. Todennäköisesti vielä muutama kierros körötellään letkassa.

28. kierros: Ennusteet povaavat uusia sateita Interlagosin radalle. Turva-auto vetää edelleen kärjessä.

29. kierros: Turva-auto tulee sisään tällä kierroksella.

30. kierros: Hülkenberg saa loistavan uusintalähdön ja pitää helposti kärkipaikkansa. Kobayashi ohittaa Vettelin - japanilainen viidenneksi.

31. kierros: Avattava takasiipi jälleen käytössä. Hülkenberg on vetänyt pienen kaulan McLarenin Lewis Hamiltoon, joka on ohittanut tallikaverinsa Buttonin.

32. kierros: Kobayashi nousee jo neljänneksi, nyt taakse jää Alonso. Vettel on vajaan sekunnin perässä Alonsoa. Mahtavaa taistelua!

33. kierros: Räikkönen ajaa leveäksi ykkösmutkassa ja putoaa 12:nneksi. Alonso puolestaan ohittaa Kobayashin.

34. kierros: Vettel putoaa seitsemänneksi, kun Ferrari-kuski Felipe Massa jättää Red Bullin taakseen. Kärjen tilanne: Hülkenberg, Hamilton, Button, Alonso, Kobayashi, Massa, Vettel. Räikkönen sijalla 12 ja Kovalainen 15:ntenä.

35. kierros: Hamilton tykittää nopeimman kierrosajan 1.18,303. Britti on 2,3 sekunnin päässä kisaa johtavasta Hülkenbergistä.

36. kierros: Räikkönen haastaa Schumia kymmenennestä sijasta. Räikkönen on aivan saksalaisen kannassa.

37. kierros: Massa ohittaa Kobayashin ja valtaa viidennen tilan. Kovalainen kurvaa varikolle.

39. kierros: Hamiltonin vauhti on vakuuttavaa. Jälleen nopein kierros. Ero Hülkenbergiin kuitenkin yhä pari sekuntia. Räikkönen ja Schumi käyvät huimaa taistoa, lähes kylki kyljessä kiinni. Räikkönen jättää uransa päättävän saksalaismestarin taakseen.

40. kierros: Kärjen tilanne: Hülkenberg, Hamilton, Button, Alonso, Massa, Kobayashi, Vettel. Räikkönen kymmenentenä, Kovalainen sijalla 19.

41. kierros: Hülkenbergin vauhti kärjessä ei hyydy. Saksalainen ajaa huikeaa kilpailua.

42. kierros: Näillä tuloksilla Vettel olisi ottamassa kolmannen perättäisen mestaruutensa. Mutta kisaa on jäljellä vielä lähes 30 kierrosta.

43. kierros: Tuoreimman sääennusteen mukaan kelin pitäisi pysyä suhteellisen kuivana kisan lopun ajan. Vettä tihuttaa edelleen, mutta ei paljon.

44. kierros: Webber spinnaa, mutta pystyy nopeasti jatkamaan. Australialainen ajaa sijalla kahdeksan.

45. kierros: Hamilton saavuttaa kärkikuski Hülkenbergiä. Ero enää 1,2 sekuntia. Hamilton ei saa kuitenkaan avata takasiipeään, ero pitäisi saada alle sekuntiin.

46. kierros: Räikkönen on reilun sekunnin päässä yhdeksäntenä olevasta Ricciardosta. Kimin pitäisi kohentaa sijoitustaan, jotta hän pysyisi MM-taulukossa kolmantena.

47. kierros: Petrov pyörähtää ja putoaa sijalle 16.

48. kierros: Hamilton kärkeen! Hülkenberg spinnaa ja Hamilton kuittaa saksalaisen. Tämä ei tiedä hyvää Räikköselle, sillä nyt Hamilton on tiukasti kiinni MM-sarjan kolmannessa sijassa.

50. kierros: Vettel on 21 kierroksen päässä mestaruudesta. Mutta sekoittaa sade vielä tilannetta?

51. kierros: Di Resta painostaa yhdeksäntenä ajavaa Räikköstä. Eroa reilu sekunti.

53. kierros: Vettel käy vielä varikolla, vaihtaa pehmeämmät kuivan kelin renkaat. Saksalainen putoaa kymmenenneksi.

54. kierros: Erikoinen tilanne Räikkösellä! Suomalainen ajaa ulos, ja ajaa sivutielle. Hän joutuu tekemään U-käännöksen päästäkseen takaisin radalle. Räikkönen putoaa 14:nneksi.

55. kierros: Kärki uusiksi! Hülkenberg yrittää ohittaa Hamiltonin, mutta Force Indian perä lähtee irti ja hän törmää Hamiltoniin. Hülkenberg pystyy jatkamaan. Hamilton saa pahoja vaurioita eturenkaaseensa. Hän menee varikolle ja keskeyttää.

56. kierros: Hamiltonin keskeytys tarkoittaa sitä, että Räikkönen sijoittuu varmuudella kolmanneksi MM-sarjassa!

57. kierros: Button ajaa nyt kärjessä, Hülkenberg toisena, Massa kolmantena ja Alonso neljäntenä. Hülkenberg saa varikon läpiajorangaistuksen.

59. kierros: Hülkenberg kärsii rangaistuksensa ja Alonso nousee kolmanneksi. Vettel on seitsemäntenä, joten näillä tuloksilla saksalainen olisi ottamassa MM-tittelin. Mutta Alonson edessä on tallikaveri Massa - espanjalainen saattaa siis pian nousta toiseksi. Mikä kilpailu!

60. kierros: Kärjen järjestys: Button, Massa, Alonso, Webber, Hülkenberg, Schumacher, Vettel. Räikkönen sijalla 11, Kovalainen 16.

61. kierros: Kovalainen käy vaihtamassa sadekelin renkaat. Muuttuuko keli vielä viimeisten kymmenen kierroksen aikana?

62. kierros: Massa päästää Alonson edelleen toiseksi. Tämäkään ei riitä vielä Alonsolle, sillä näillä tuloksilla Vettel nappaisi mestaruuden pisteen erolla Ferrari-kuskiin.

63. kierros: Red Bullilta kerrotaan tilanne Vettelille: "Nykyinen sijoitus riittää. Nykyinen sijoitus riittää."

64. kierros: Button ajaa selvässä johdossa, sillä Alonso on 21 sekuntia brittiä jäljessä. Tällä hetkellä tilanne näyttää erittäin hyvältä Vettelin kannalta.

65. kierros: Vettel kohentelee asemiaan, ohittaa Schumacherin ja ajaa nyt kuudentena.

67. kierros: Vetteliä rauhoitellaan: "Olet nopein auto radalla". Taaempana Vitali Petrov ohittaa Charles Picin. Tärkeä ohitus Caterhamille, sillä nyt talli on nousemassa kymmenenneksi valmistajien MM-sarjassa.

68. kierros: Button ajaa vakuuttavassa johdossa. Alonso voi saada mestaruuden ainoastaan siinä tapauksessa, että Button tai Vettel sortuu virheeseen kisan viimeisillä kierroksilla.

69. kierros: Talli kehottaa Vetteliä rauhoittamaan vauhtiaan. Kautta jäljellä enää pari kierrosta!

69. kierros: Kobayashi yrittää ohittaa Schumia, mutta pyörähtää.

70. kierros: Paul di Resta menettää autonsa hallinnan ja törmää vauhdilla ratavalliin. Turva-auto radalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kisa körötellään loppuun turva-auton perässä.

71. kierros: Ruutulippu! Button voittaa, Alonso toinen, Massa kolmas. Mutta juhlituimpana maaliin saapuu Vettel sijalla kuusi. Saksalainen vie mestaruuden jo kolmannen kerran peräkkäin! Vettelistä tulee kaikkien aikojen nuorin kolminkertainen maailmanmestari. Vettelin ja Alonson ero lopulta kolme pistettä.

Kimi Räikkösen kausi päättyy kymmenenteen sijaan. Suomalainen sijoittuu MM-sarjassa upeasti kolmanneksi! Kovalainen sijoittuu 14:nneksi kenties uransa viimeisessä kisassa.

Lue myös:

    Uusimmat