Björgen taas Kowalczykin hyökkäyksen kohteena – "Jälleen yksi astmalääkkeen käyttäjä"

Puolalaishiihtäjä Justyna Kowalczyk on nostanut maantiepyöräilijä Chris Froomen tuoreen dopingkohun norjalaisia kilpakumppaneitaan vastaan, joita hän on piikitellyt useasti ennenkin astmalääkkeen käytöstä.

Kowalczyk tarttui keskiviikon uutisen, jonka mukaan Froomen dopingnäytteestä on todettu sallitun rajan ylittävä määrä astmalääkkeissä käytettyä salbutamolia.

Norjalaishiihtäjät ovat jo vuosikymmeniä olleet astmalääkkeiden suurkuluttajia, mikä on viime vuosina suututtanut ennen kaikkea Kowalczykia. Puolalaisen mukaan on ihmeellistä, että maailman terveimpien ihmisten joukkoon kuuluvat norjalaiset ovat niin taipuvaisia astmaan. Hänen kritiikkinsä on kohdistunut ennen kaikkea naisten hiihtoa vuosikaudet hallinneeseen Marit Björgeniin.

– Loppujen lopuksi, tässä on taas yksi kestävyyslajia dominoiva urheilija lisää, joka on käyttänyt astmalääkettä mahdollisuuksiensa parantamiseen, Kowalczyk kirjoittaa Twitterissä Froomen tapauksesta.

Kowalczykin suorasukainen suhtautuminen astmalääkkeisiin on ollut tiedossa jo pitkään. Viime vuonna hän täräytti norjalaiselle Adressa-lehdelle, ettei lääkettä pitäisi olla hyväksyttävien aineiden joukossa.

– Astmalääkettä tarvitsevien hiihtäjien ei pitäisi kilpailla maastohiihdossa lainkaan, Kowalczyk tylytti tuolloin. 

Kansainvälinen selvitystyöryhmä otti norjalaisten astmalääkkeen käytön tarkasteluunsa vuosi sitten syksyllä. Ryhmä, jossa oli mukana myös suomalainen urheilulääkäri Katja Mjösund, ei nähnyt huomautettavaa maajoukkueen käytännöissä.

Suomen urheilun eettinen keskus tiedotti helmikuussa, että lukuisat kansainväliset, myös suomalaiset, tutkimukset ovat osoittaneet, että kestävyysurheilijat ja etenkin maastohiihtäjät kärsivät selvästi enemmän astmasta ja hengitystieoireista kuin väestö keskimäärin.

Hiihtäjillä todettu astma poikkeaa esimerkiksi solutasolla klassisesta astmasta. "Hiihtoastman" uskotaan johtuvan runsaasta kuivan, kylmän ilman hengittämisestä, joka vaurioittaa keuhkoputkia.

Selvitystyöryhmän mukaan terveitä norjalaisurheilijoita ei ole hoidettu astmalääkkeillä. Hengitystieoireita kuten yskää ja limaisuutta on hoidettu tilapäisesti urheilussa sallituilla astmalääkkeillä ilman diagnoosia.

Lähteet: Expressen, SUEK ry:n tiedote 2/2017

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja