Birdlife varoittaa munarosvoista – soita 112

Pohjoisten lajien munat kiinnostavat erityisesti Keski-Euroopassa.

Luonnonsuojelujärjestö Birdlife kehottaa ilmoittamaan yleiseen hätänumeroon 112, jos havaitsee luonnonvaraisten lintujen munien keräilyyn, pesien häirintään tai lintujen luvattomaan tappamiseen viittaavaa toimintaa.

Järjestö muistuttaa tiedotteessaan, että luonnonvaraisten lintujen munien kerääminen on kiellettyä.

Viime vuosina Suomessa ei ole paljastunut linnunmunien keräilyyn liittyviä rikoksia, mutta järjestö pitää todennäköisenä, että sitä tapahtuu Suomessa edelleen.

Pohjoisten lajien munat kiinnostavat järjestön mukaan erityisesti Keski-Euroopassa.

– Valtaosa luonnossa liikkujista on tarkkailemassa ja nauttimassa luonnosta, siis hyvällä asialla. Valppaus on hyväksi, mutta liian epäluuloinen kaikkia kohtaan ei ole syytä olla, muistuttaa Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi tiedotteessa.

Erityisvaarassa pohjoisen harvinaiset lajit

Norjasta paljastui järjestön mukaan viime vuonna laaja keräilijöiden verkosto, jonka hallusta löytyi yli 50 000 linnunmunaa. Toimijat ovat kansainvälisesti verkostoituneita.

Suomalaisen keräilijän hallusta löytyi puolestaan järjestön mukaan noin kymmenen vuotta sitten yli 8 000 laittoman linnunmunan kokoelma.

Tapauksen tutkinta sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja Suomeen.

Keräilijöitä kiinnostavat lähtökohtaisesti kaikkien lintulajien munat ja poikaset, mutta erityisesti harvinaisemmat pohjoiset lajit.

Toiminta on osin ammattimaista rikollisuutta, ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuu paljon rahaa.  Maailmanlaajuisen laittoman villieläinkaupan arvoksi arvioidaan 10–20 miljardia dollaria.

 

Lue myös:

    Uusimmat