Biologi kertoo, mitä keinoa ei koskaan käyttäisi sienten tunnistamiseen: "Semmoiseen ei ikinä voi luottaa"

Taivaan vesihanat ovat auenneet ja metsästä löytää nyt erityisesti tatteja 5:39
Katso koko haastattelu videolta.

Pitkä ja kuiva keskikesä enteili huonoa sienisatoa, mutta viime aikoina saatujen sateiden seurauksena metsiin on alkanut tupsahdella lakkipäitä. Sieniasiantuntija kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, mitä sienimetsällä kannattaa muistaa.

Sienestäminen on hauskaa ja rentouttavaa hyötyliikuntaa, kun perusasiat ovat kunnossa. Asianmukaisten varusteiden lisäksi sienimetsälle mukaan kannattaa pakata sienikirja ja varata riittävästi aikaa.

– Sienten löytymisen ensimmäinen sääntö on kiireettömyys, biologi ja sienineuvoja Anna Nyman kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vaikka elämä olisi muuten hektistä ja askeleet kiireisiä, metsässä rytmiä pitää hidastaa, jos sieniä haluaa löytää.

Kolme yleisintä sienikysymystä

Nyman on käynyt sienessä satojen suomalaisten kanssa. Vuodesta toiseen esiin nousevat samat kysymykset. Kolme yleisintä kysymystä ovat, miten sieniä säilötään, mitä ruokaa sienistä voi valmistaa ja mistä sieniä löytää.

Lähtökohtaisesti sieniä kasvaa Nymanin mukaan kaikkialla, mutta erilaisissa metsissä kasvaa erilaisia sieniä, Esimerkiksi kangastatit ja -haperot viihtyvät kuivissa kangasmetsissä, kun taas kantarellit kasvavat tavallisesti sekametsissä valoisilla paikoilla.

Eri sienilajien tyypillisten kasvupaikkojen tietäminen auttaa sienten tunnistamisessa. Tunnistaminen kannattaa tehdä metsässä, jotta kotiin ei kanna syömäkelvotonta saalista. Sieniä, joita ei tunne, ei tule koskaan poimia saati syödä.

Älä luota sovellukseen

Nyman suosittelee käyttämään sienten tunnistamiseen sovellusten sijasta erilaisia sienikirjoja.

– Semmoiseen (sovellukseen) ei ikinä voi luottaa, missä otat kuvan ja sitten tekoäly etsii kaikista kuvista sen mahdollisen.

Usein tällaiset sovellukset toimivat käyttäjien sinne lataamien kuvien perusteella, minkä vuoksi virheiden mahdollisuus on suuri.

Nymanin mukaan metsästä ei koskaan tarvitse palata tyhjin korein. Miten se on oikein mahdollista? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat