Suomen Luonto: Tappavia sieniä havaittu nyt hurjasti – varo sekoittamasta herkulliseen ruokasieneen

Metsät pursuavat sieniä – satokausi alkoi tavallista aikaisemmin 1:57
Katso myös: Kuivuus on kiusannut sientenkerääjiä tänä vuonna. Tältä sienisato näytti vuosi sitten elokuussa!

Tappavan myrkyllinen valkokärpässieni muistuttaa monia herkkusienilajeja.

Tappavan myrkyllistä valkokärpässientä esiintyy tänä syksynä runsaasti, uutisoi Suomen luonto.

Valkokärpässienen satoaika on nyt elo-syyskuussa. Lajin voi helposti sekoittaa esimerkiksi kuusiherkkusieneen, mutta erehdyksellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Valkokärpässieni nimetään artikkelissa Suomen vaarallisimmaksi.

Valkoinen kärpässieni on tappavan myrkyllinen. Ruokaviraston mukaan vaaralliset solumyrkyt vaurioittavat sisäelimiä: munuaisia, maksaa, sydänlihasta, aivoja ja hiusverisuonia.

Suomen luonto muistuttaa, että valkokärpässienen solumyrkkyä ei saa poistettua ruoanvalmistuksessa, ja pienenkin palan nieleminen voi johtaa vakavaan sisäelinvaurioon.

Kokonaan valkoinen väri ei muutu

Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen, eikä väri muutu kosketuksesta tai muusta käsittelystä. Myös sen jalka on täysin valkoinen.

Sienen lakki on 5–10 senttiä leveä ja jalka noin 10–15 senttiä pitkä.

Valkokärpässieni kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa se on harvinaisempi laji. Sieni kasvaa yksittäin tai pienissä ryhmissä kuusivaltaisissa kangasmetsissä, etenkin paksussa sammaleessa.

Se on mahdollista sekoittaa osaan herkkusienilajeja, jotka ovat valkoisia ja renkaallisia.

Valkokärpässienestä poiketen herkkusienten jalkojen tyvi on tupeton ja kypsät itiöt ovat mustia, mikä muuttaa vanhojen herkkusienten heltat tummanruskeiksi. Valkokärpässienen itiöt ja siten heltat ovat pysyvän valkoiset.

Herkkusienilajeja Suomesta tunnetaan lähes 30, ja monet lajit muistuttavat kovasti toisiaan. Esimerkiksi erinomaisena ruokasienenä tunnettu kuusiherkkusieni on kooltaan valkokärpässienen kokoinen ja väriltään myös pitkälti valkoinen.

Artikkelissa hyödynnetty lähteenä Ruokaviraston ja LuontoPortin verkkosivuja.

Lue myös:

    Uusimmat