Tätä keinoa biologi ei käyttäisi sienten tunnistamiseen: "Semmoiseen ei ikinä voi luottaa"

Taivaan vesihanat ovat auenneet ja metsästä löytää nyt erityisesti tatteja 5:39
Videolla biologi Anna Nymanin koko haastattelu. Haastattelu on Viiden jälkeen -ohjelmasta vuodelta 2021.

Sieniasiantuntija kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, mitä sienimetsällä kannattaa muistaa.

Sienestäminen on hauskaa ja rentouttavaa hyötyliikuntaa, kun perusasiat ovat kunnossa. Asianmukaisten varusteiden lisäksi sienimetsälle mukaan kannattaa pakata sienikirja ja varata riittävästi aikaa.

– Sienten löytymisen ensimmäinen sääntö on kiireettömyys, biologi ja sienineuvoja Anna Nyman kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vaikka elämä olisi muuten hektistä ja askeleet kiireisiä, metsässä rytmiä pitää hidastaa, jos sieniä haluaa löytää.

Kolme yleisintä sienikysymystä

Nyman on käynyt sienessä satojen suomalaisten kanssa. Vuodesta toiseen esiin nousevat samat kysymykset. Kolme yleisintä kysymystä ovat, miten sieniä säilötään, mitä ruokaa sienistä voi valmistaa ja mistä sieniä löytää.

Lähtökohtaisesti sieniä kasvaa Nymanin mukaan kaikkialla, mutta erilaisissa metsissä kasvaa erilaisia sieniä, Esimerkiksi kangastatit ja -haperot viihtyvät kuivissa kangasmetsissä, kun taas kantarellit kasvavat tavallisesti sekametsissä valoisilla paikoilla.

Eri sienilajien tyypillisten kasvupaikkojen tietäminen auttaa sienten tunnistamisessa. Tunnistaminen kannattaa tehdä metsässä, jotta kotiin ei kanna syömäkelvotonta saalista. Sieniä, joita ei tunne, ei tule koskaan poimia saati syödä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Älä luota sovellukseen

Nyman suosittelee käyttämään sienten tunnistamiseen sovellusten sijasta erilaisia sienikirjoja.

– Semmoiseen [sovellukseen] ei ikinä voi luottaa, missä otat kuvan ja sitten tekoäly etsii kaikista kuvista sen mahdollisen.

Usein tällaiset sovellukset toimivat käyttäjien sinne lataamien kuvien perusteella, minkä vuoksi virheiden mahdollisuus on suuri.

Artikkeli on uusinta elokuulta 2021.

Nymanin mukaan metsästä ei koskaan tarvitse palata tyhjin korein. Miten se on oikein mahdollista? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Alla olevalla videolla vinkit sienten käsittelyyn:

Lue myös:

    Uusimmat