Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Aivan älyttömän hyvä vinkki" – Marita paljastaa keksimänsä sienestysniksin, jota et luultavasti ole tullut ajatelleeksi

7:23Nyt on aika popsia pakasteet – näin valmistat parhaat herkutRuokatoimittaja Marita Joutjärvi kertoo marja- ja sienivinkkejä.
Julkaistu 25.07.2019 18:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokatoimittaja ja -kirjailija Marita Joutjärvi vieraili Huomenta Suomessa ja jakoi parhaat vinkkinsä sekä marja- että sienisadon hyödyntämiseen. Lisäksi Marita paljasti näppärän kikan, joka pitää poimitut sienet helposti järjestyksessä sienikorissa.

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut ruokatoimittaja Marita Joutjärvi muistuttaa, että pakastimeen viime vuodelta jäänyt marja- tai sienisato kannattaisi viimeistään nyt syödä pois. 

–  Jos marjoja on sattunut jäämään pakastimeen, ei huolta. Älä missään nimessä heitä niitä pois. Järjestä vaikka bileet ja tee erilaisista sienistä keitto. Marjat voi vaikka koota mehumaijaan ja tehdä ihania kesämehuja, Joutjärvi vinkkaa. 

Kätevä sanomalehtikikka sienikoriin

Maritalla oli takataskussaan käteviä vinkkejä myös niille, jotka aikovat suunnata poimimaan syksyn sienisaalista. 

– Kun lähdet sienimetsään, tässä on ihan älyttömän hyvä vinkki: Laita (sieni)koriin sanomalehti poikittain, jotta sen sivuista muodostuu kirjamainen. Tuohon lokeroon kantarellit, tuohon tatit, sitten rouskut ja tuohon vahakkaat. Ne on täällä omina yksikköinään ja helppo sitten jatkojalostaa, Marita demonstroi lähetyksessä. 

Näin esimerkiksi rouskujen nesteet eivät sotkeudu kantarelleihin ja sienet on helppo nostaa oman sanomalehtiaukeamansa avulla korista pois.

Samalla kun eri sienet pudottaa metsässä eri lokeroihin, kannattaa ne putsata jo valmiiksi. 

– Sienet perataan ehdottomasti jo metsässä, miksi toisit matoja kotiin? Marita neuvoo. 

Hän muistuttaa myös, että sieniä poimiessa lajike täytyy tunnistaa sataprosenttisella varmuudella. Metsään kannattaakin lähteä ensin kokeneen sienestäjän matkassa ja opetella vain muutama uusi sienilaji satokauden aikana. 

Katso pääkuvan videolta, miten Maritan vinkki toimii käytännössä. 

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Kantarellit voi putsata näin helposti – oikotie onneenTätä sientä asiantuntija suosittelee nyt poimimaan: "Aivan loistava!"Paras tapa kantarellien putsaukseen voi yllättää – ruokatoimittaja Katin kikkaRuokatoimittaja Katin supernopea tapa kantarellien puhdistamiseen: "Ei ole aikaa hirvittävään sutimiseen"Tätä keinoa biologi ei käyttäisi sienten tunnistamiseen: "Semmoiseen ei ikinä voi luottaa"Biologi kertoo, mitä keinoa ei koskaan käyttäisi sienten tunnistamiseen: "Semmoiseen ei ikinä voi luottaa"
RuokaSienetNiksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • Eilen18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"