7:23

"Aivan älyttömän hyvä vinkki" – Marita paljastaa keksimänsä sienestysniksin, jota et luultavasti ole tullut ajatelleeksi

Ruokatoimittaja Marita Joutjärvi kertoo marja- ja sienivinkkejä.

Ruokatoimittaja ja -kirjailija Marita Joutjärvi vieraili Huomenta Suomessa ja jakoi parhaat vinkkinsä sekä marja- että sienisadon hyödyntämiseen. Lisäksi Marita paljasti näppärän kikan, joka pitää poimitut sienet helposti järjestyksessä sienikorissa.

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut ruokatoimittaja Marita Joutjärvi muistuttaa, että pakastimeen viime vuodelta jäänyt marja- tai sienisato kannattaisi viimeistään nyt syödä pois. 

–  Jos marjoja on sattunut jäämään pakastimeen, ei huolta. Älä missään nimessä heitä niitä pois. Järjestä vaikka bileet ja tee erilaisista sienistä keitto. Marjat voi vaikka koota mehumaijaan ja tehdä ihania kesämehuja, Joutjärvi vinkkaa. 

Kätevä sanomalehtikikka sienikoriin

Maritalla oli takataskussaan käteviä vinkkejä myös niille, jotka aikovat suunnata poimimaan syksyn sienisaalista. 

– Kun lähdet sienimetsään, tässä on ihan älyttömän hyvä vinkki: Laita (sieni)koriin sanomalehti poikittain, jotta sen sivuista muodostuu kirjamainen. Tuohon lokeroon kantarellit, tuohon tatit, sitten rouskut ja tuohon vahakkaat. Ne on täällä omina yksikköinään ja helppo sitten jatkojalostaa, Marita demonstroi lähetyksessä. 

Näin esimerkiksi rouskujen nesteet eivät sotkeudu kantarelleihin ja sienet on helppo nostaa oman sanomalehtiaukeamansa avulla korista pois.

Samalla kun eri sienet pudottaa metsässä eri lokeroihin, kannattaa ne putsata jo valmiiksi. 

– Sienet perataan ehdottomasti jo metsässä, miksi toisit matoja kotiin? Marita neuvoo. 

Hän muistuttaa myös, että sieniä poimiessa lajike täytyy tunnistaa sataprosenttisella varmuudella. Metsään kannattaakin lähteä ensin kokeneen sienestäjän matkassa ja opetella vain muutama uusi sienilaji satokauden aikana. 

Katso pääkuvan videolta, miten Maritan vinkki toimii käytännössä. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja